Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χάνεται και η πρώτη κατοικία!

Γιώργος Καρύδης
07 Ιουνίου 2021 / 13:56

Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή μετάβαση στη λεγόμενη νέα κανονικότητα. Την άνιση, την άδικη και τη σκληρή. Αυτή που θα εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο τους οικονομικά αδύναμους και θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους.

Η δεκαετής οικονομική κρίση, τα μνημόνια  και τα δύο χρόνια της πανδημίας συρρίκνωσαν τα εισοδήματα των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.  Ακολουθεί η φάση απωλειών στην  κινητή και ακίνητη περιουσία τους.
Στα πλαίσια αυτά έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο της δήθεν ‘’Παροχής δεύτερης ευκαιρίας’’.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκληρωτική κατάργηση της οποιασδήποτε δυνατότητας ανάκαμψης των οφειλετών που αδυνατούν ν΄ ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Ο κατευθυνόμενος νεοφιλελεύθερος στόχος αποβλέπει στην ταχεία και εξαναγκαστική ανατροπή της βασικής οικονομικής δομής στην Ελλάδα, που είναι η ατομική μικροϊδιοκτησία.  Παραδοσιακά στη χώρα οι περισσότεροι συμπολίτες με κόπο και κόστος επιδίωκαν  ν΄ αποκτήσουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία. Δούλευαν γι αυτό, δανείζονταν γι αυτό. Το 75-80% των ελληνικών νοικοκυριών ιδιοκατοικεί.
Αυτό σήμερα μεθοδεύεται ν΄ αλλάξει. Όσοι αδυνατούν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θα χάσουν και το σπίτι τους. Όλες αυτές οι κατοικίες θα περιέλθουν μέσω πλειστηριασμών κυρίως σε οργανωμένες εταιρίες μίσθωσης ακινήτων. Έτσι οι οικονομικά αδύναμοι, από ιδιοκτήτες του σπιτιού τους θα μετατραπούν σε ενοικιαστές.

Οι πλειστηριασμοί μετά την αναστολή πραγματοποίησής τους λόγω της πανδημίας, ξεκινούν. Μετά από αντιδράσεις κυρίως μερίδας του δικηγορικού κόσμου, δόθηκε μια σύντομη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021. Από την 1η Ιουλίου πρόκειται με συνοπτικές διαδικασίες να πλειστηριαστούν περί τις 35.000 κατοικίες λόγω κόκκινων δανείων και μάλιστα ηλεκτρονικά για ν’ αποφευχθεί και ο θόρυβος.
Με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα καταργείται στην πράξη ο νόμος Κατσέλη που διευκόλυνε του δανειολήπτες. Η κινητή και ακίνητη περιουσία του πτωχού ρευστοποιείται στο σύνολό της. Τώρα πλέον οι τράπεζες κατ΄ αποκλειστικότητα  και χωρίς δικαστική παρέμβαση θ΄ αποφασίζουν αν θα δώσουν παράταση στον οφειλέτη και με ποιους όρους. Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στις  λεγόμενες εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (funds) και οι κατοικίες των οφειλετών θα εκπλειστηριαστούν.

Με τις επικρατούσες συνθήκες ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κόκκινα δάνεια πρέπει να χαριστούν. Αυτό θα ήταν εξωπραγματικό και ανέφικτο. Επιβάλλεται όμως για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη να κάνει μια ακόμη προσπάθεια διάσωσης του σπιτιού του. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη δεσμευτική διαμονή του οφειλέτη στην πρώτη κατοικία του, ως μισθωτή  για 12 ακόμη χρόνια, ώστε να προσπαθήσει ν΄ανακάμψει οικονομικά. Μετά την πάροδο της 12ετίας αν εξακολουθεί ν΄ αδυνατεί στην καταβολή των δανειακών υποχρεώσεων, να υποστεί τις συνέπειες. 

Ας δοθεί η ευκαιρία στους οικονομικά ευάλωτους η ελπίδα τους να πεθάνει τελευταία.

Έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμιστεί η απουσία κοινωνικής συνειδητοποίησης του πολιτικοοικονομικού μετασχηματισμού που οργανωμένα και σταθερά υλοποιείται.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις χλιαρές αντιδράσεις τόσο για την  κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων όσο και για τον επιτελούμενο ακρωτηριασμό των δημοκρατικών  ελευθεριών, που με πρόσχημα την πανδημία επιβλήθηκαν.

Τελικά η επικοινωνιακή προπαγάνδα της ιθύνουσας οικονομικοπολιτικής ελίτ καλά κρατεί!
Η προσοχή αποσπάται στα δευτερεύοντα και η πραγματικότητα γίνεται εικονική!