Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημήτρης Μπιάγκης: Τη μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας πρέπει να την κρατάμε ζωντανή

Γενοκτονία των Ποντίων
19 Μαΐου 2021 / 12:05

Μήνυμα του βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μπιάγκη

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου. Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε ομόψυχα στο αυτονόητο καθήκον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Και αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της.
Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων. Οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι γλίτωσαν, άφησαν πίσω τους τις πατρογονικές εστίες για να ενσωματωθούν στην μητέρα πατρίδα συμβάλλοντας στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Τη Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού πρέπει να την κρατάμε ζωντανή. Ο εφιάλτης κατά των εγκλημάτων της Ανθρωπότητας είναι ακόμα και σήμερα υπαρκτός.
Η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον. Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του πολυσήμαντου αυτού ιστορικού γεγονότος και πορευόμαστε με όλα όσα μας δίδαξε. Αντιτασσόμαστε στη βία, τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό και πορευόμαστε με πυξίδα τις αξίες της «ειρήνης», της «αδελφοσύνης» και της «αλληλεγγύης» των Εθνών.
Δείτε το σχετικό βίντεο στον σύνδεσμο: https://fb.watch/5Aqb_qjEuP/