Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Η Κέρκυρα χρειάζεται έργα κι όχι υποσχέσεις, κύριε Πρωθυπουργέ!»

Δημήτρης Μπιάγκης
27 Μαΐου 2024 / 11:16

Ανοικτή επιστολή του βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη, ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νησί μας στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας είμαστε σίγουροι πως θα αφήσει ως κατάλοιπο στην τοπική μας κοινωνία πλήθος υποσχέσεων

Από την προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή μας δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η υγεία και το Νοσοκομείο μας είναι όμως δυστυχώς σε χειρότερη κατάσταση. Τα Κέντρα Υγείας σε τραγική εικόνα. Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ παραμένει στα Γιάννενα (δεν μεταφέρονται τόσο εύκολα οι τηλεφωνικές γραμμές), οι διακομιδές, είτε από αέρος, είτε από θαλάσσης, καθημερινό φαινόμενο. Τα πάντα υποστελεχωμένα. Υγειονομική Περιφέρεια στην Πάτρα ή μάλλον όχι, στα Γιάννενα παρά τη δέσμευση του ίδιου προσωπικά αυτόνομη υγειονομική περιφέρεια.

Από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη χορτάσαμε υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Οδικό άξονα Βορρά – Νότου ακούσαμε, μα ούτε μελέτη επικαιροποιημένη δεν βλέπουμε για καμιά από τις απαραίτητες παρακάμψεις, με τα δυστυχήματα στους δρόμους μας να συνεχίζονται και να θρηνούμε καθημερινά στην άσφαλτο δικούς μας ανθρώπους.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Πρωθυπουργέ, είπαμε το νερό νεράκι αλλά έργο για την ύδρευση δεν είδαμε. Πόσα χρόνια ακόμα θα περιμένουμε, αυτό πέστε μας τουλάχιστον. Με τη διαχείριση των απορριμμάτων ακόμα χειρότερα. Εργοστάσιο περιμέναμε, τώρα ούτε κι αυτό, χάθηκε από τον ορίζοντα. Μαθαίνουμε σιγά - σιγά να ζούμε με τα σκουπίδια μας και να τα χρυσοπληρώνουμε πηγαίνοντάς τα απέναντι.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Μητσοτάκη, κρατήσαμε υποσχέσεις και μεγάλα λόγια για υδροπλάνα, για απρόσκοπτη επικοινωνία με την ενδοχώρα, για λιμάνια και μαρίνες. Το μόνο που είδαμε είναι αυξήσεις στα λιμενικά τέλη, ξεπούλημα για το λιμάνι της Λευκίμμης, λουκέτα και εμπάργκο στην Αλύπα, απαξίωση και παρακμή στα μικρά περιφερειακά λιμάνια της περιοχής.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Μητσοτάκη φως ουσιαστικό δεν είδαμε. Συνεχείς διακοπές ρεύματος, μια ΔΕΔΔΗΕ χωρίς ούτε μια πρόσληψη τεχνικού προσωπικού, ανήμπορη να διαχειριστεί τη ζοφερή πραγματικότητά μας. Δημόσιες δομές να αποψιλώνονται η μια μετά την άλλη και να μετοικούν προς την ενδοχώρα, υπηρεσίες που υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό και τα στοιχειώδη.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Μητσοτάκη, θα βρείτε κλειστό και πάλι το Αχίλλειο - εκείνο το υπέροχο Μουσείο, θυμάστε, το 3ο της χώρας - αυτό που μας υποσχεθήκατε πως θα επιβλέπετε ο ίδιος προσωπικά αλλά ούτε και φέτος θα υποδέχεται επισκέπτες. Θα βρείτε ακόμα περισσότερο ρημαγμένα τα μνημεία της παλιάς πόλης, το παραλιακό μέτωπο ακόμα να περιμένει να παραδοθεί στον κεντρικό δήμο, τους εργαζόμενους στον τουρισμό να δουλεύουν χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ΙΕΚ να ετοιμάζεται να κλείσει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού του, τη Σχολή Ξεναγών της Κέρκυρας που εγκαινιάσατε να λειτουργεί στη Ρόδο, την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού να μην μπορεί να κάνει τα στοιχειώδη λόγω έλλειψης προσωπικού. Θα βρείτε τους επιχειρηματίες του τουρισμού να μην έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις ζημιές του «Μπάλλου», να μην έχουν εισπράξει ακόμα τον ανείσπρακτο ΦΠΑ για τα απλήρωτα τιμολόγια της χρεωκοπημένης Thomas Cook.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Μητσοτάκη, θα δείτε σε ακόμα χειρότερη κατάσταση τις αθλητικές υποδομές του νησιού. Μόνο για τις επιδόσεις των αθλητών μας θα μπορέσετε να κομπάσετε, μα μην τολμήσετε να τις οικειοποιηθείτε, ακόμα κι αν αποτελούν επιτεύγματα με το εθνόσημο στο στήθος, θα είναι τεράστιο ατόπημα, καθώς τα παιδιά αυτά, τα παιδιά μας, συνεχίζουν παρά τις υποσχέσεις σας να μεγαλουργούν χωρίς Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, χωρίς υποδομές στην περιφέρεια του Νομού.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Πρωθυπουργέ, θα δείτε τα σχολεία μας σε τραγικές κτηριακές εγκαταστάσεις, με την έξαρση της βίας να χτυπά την πόρτα στα παιδιά μας, καθώς το «ψηφιακό σχολείο» με τους διαδραστικούς πίνακες και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που ευαγγελίζεστε δεν προβλέπει διαπαιδαγώγηση παρά μόνο «παπαγαλία» αποστήθιση και ιδιωτικοποιήσεις. Θα βρείτε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να ετοιμάζεται να χάσει Τμήματα και φοιτητές, καθώς το απαξιώσατε συνειδητά στο βωμό των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων παρά τον στρατηγικό του ρόλο και την ιστορική του κληρονομιά.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Μητσοτάκη, θα βρείτε ακόμα πιο ερημωμένο τον ελαιώνα της Κέρκυρας, τον πρωτογενή μας τομέα στο ναδίρ, τα κτήματα παρατημένα, τους κτηνοτρόφους και του αλιείς σε απόγνωση. Θα δείτε το δημογραφικό να «χτυπά κόκκινο» στα ξεχασμένα Διαπόντια νησιά που θυμηθήκατε μόνο για να εγκαταστήσετε ανεμογεννήτριες, τους Παξούς, τους Αντιπάξους που βιώνουν την μοναξιά της νησιωτικότητας που έχετε ξεχάσει σε κάθε νομοθετική σας παρέμβαση.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Πρωθυπουργέ, θα δείτε το κτηματολόγιο στην περιοχή μας να καρκινοβατεί, το «Βατερλό» των δασικών χαρτών να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί, την ακίνητη περιουσία των Κερκυραίων να απαξιώνεται με τα ασφυκτικά τετελεσμένα που μας «χαρίσατε μεγαλόθυμα» για την εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση δόμηση.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Μητσοτάκη, θα δείτε τις Φυλακές της Κέρκυρας, ίδιες και απαράλλαχτες, να λειτουργούν όπως πριν από 200 χρόνια, να λειτουργούν δίπλα στο 3ο και 4ο Γυμνάσιο της πόλης. Μα μην τολμήσετε να μιλήσετε για τα επιτεύγματα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που δεν είδε από εσάς την παραμικρή βοήθεια και στήριξη. Θα δείτε αυξημένες τις ανάγκες της κοινωνίας για απεξάρτηση, αλλά δομές όπως τον ΔΙΑΠΛΟΥΣ να συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς την υποστήριξη της Πολιτείας.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Πρωθυπουργέ, θα δείτε αυξήσεις στις αφίξεις του αεροδρομίου και των λιμανιών μας. Μην σπεύσετε όμως να πανηγυρίσετε, τα φαινόμενα απατούν. Λιγότερα μείναν στις τσέπες των επαγγελματιών του τουρισμού, την ώρα που η «φέρουσα ικανότητα» του νησιού χτυπάει κόκκινο με την καθημερινότητα τη θερινή περίοδο να γίνεται απάνθρωπη.

Θα δείτε να γιγαντώνεται το ζήτημα της στέγασης, με γιατρούς και δασκάλους να μην μπορούν να βρουν σπίτι για να μείνουν, με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου σε απόγνωση, με δημοσίους υπαλλήλους να επιδιώκουν την κινητικότητα προς άλλες πολιτείες παρά τις «γενναίες» αυξήσεις που τους προσφέρατε μεγαλόψυχα.

Από την προηγούμενη επίσκεψή σας, κύριε Πρωθυπουργέ, θα δείτε τους Κερκυραίους χορτασμένους από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Μπουχτισμένους από ψεύτικα υποκριτικά χαμόγελα, χειραψίες και χειροκροτήματα. Αγανακτισμένους για όσα συντελούνται μέρα παρά μέρα από την Κυβέρνησή σας κι εσάς προσωπικά σε τούτον τον πανέμορφο τόπο που αφήσατε απροστάτευτο στο έλεος της μοίρας του.

ΥΓ: Κρατήστε την ανακοίνωση. Θα σας χρειαστεί για την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψή σας στο νησί.