Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανδημία αλλοτρίωσης και υποταγής

Γιώργος Καρύδης
12 Φεβρουαρίου 2021 / 16:07

Η κρίση που διέρχεται ο παγκοσμιοποιημένος ακραίος καπιταλισμός, δεν προέκυψε από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά προϋπήρχε.

Ο Covid-19 επιτάχυνε την εξέλιξή της και αποκάλυψε περισσότερες πτυχές της.
Η άρχουσα οικονομική ολιγαρχία σπεύδει έγκαιρα να λάβει μέτρα προκειμένου όχι μόνο να διατηρήσει την επιρροή της αλλά να τη διευρύνει και ν΄ αυξήσει τα κέρδη της. Μεριμνά ώστε το οικονομικό κόστος της κρίσης να το καταβάλλουν για μια ακόμη φορά τα λαϊκά στρώματα, με τη μικρότερη δυνατή αντίσταση.

Έτσι ο κορονοϊός αξιοποιείται κατάλληλα για τη συρρίκνωση των ατομικών  και συλλογικών  δικαιωμάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ταυτόχρονα η οργανωμένη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα με καταιγιστική επικοινωνιακή επέλαση, διασφαλίζει την αναγκαία κοινωνική ανοχή.
Στη χώρα μας είναι πασιφανής η ομοβροντία θέσπισης νομοθετικών μέτρων κατάργησης δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ. Κι αυτά ήρθαν για να μείνουν.
Οι νεοφιλελεύθεροι όταν κάνουν λόγο για ελεύθερη αγορά, εννοούν δέσμιους πολίτες.

Έτσι φαλκιδεύουν την ελευθερία συνάθροισης και διαμαρτυρίας, περιορίζουν την ελευθερία κίνησης και έκφρασης. Η κριτική και η ακώλυτη διατύπωση της αντίθετης άποψης, που είναι ουσιώδη στοιχεία της δημοκρατίας, τους ενοχλούν. 
Η επιβολή επιτυγχάνεται με την αστυνομοκρατία και την ποινικοποίηση της συλλογικής και ατομικής αντίδρασης.

Η λειτουργία των ΑΕΙ τίθεται υπό αστυνόμευση, που την ονόμασαν αρμοδιότητα. Ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια μειώνεται. Όποιοι φοιτητές δεν κατορθώσουν να πάρουν έγκαιρα πτυχίο στο μισό του επιπλέον χρόνου φοίτησης, θα διαγράφονται χάνοντας τους αγώνες μια ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους. Έτσι ικανοποιείται η αξίωση των κερδοσκόπων, που εμπορεύονται τα διάφορα Κολλέγια κι ετοιμάζονται να συστήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολές. Το ψευδοεπιχείρημα είναι η εξαφάνιση των ‘’αιώνιων φοιτητών’’.

Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται στο τρίτο κύμα κι έπεται συνέχεια. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όμως, όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά αποδυναμώνεται. Κι αυτό για να μην πληγεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, μετά την παρέλευση  της πανδημίας. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα έχουν πλέον οι έχοντες και κατέχοντες.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θεσπίστηκε με υποχρεωτική πτώχευση των οφειλετών και απώλεια ακόμη και της πρώτης τους κατοικίας. Με απλή αίτηση των τραπεζών ή αυτών που εξαγόρασαν τα κόκκινα δάνεια. Κι αυτό με ταχύτατες διαδικασίες.

Η ανεργία μετά το κλείσιμο και την πτώχευση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυξάνεται. Όσοι καταφέρουν να βρουν δουλειά θα πληρώνονται με μισθούς πείνας και αποδιάρθρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Και θα θεωρούνται  τυχεροί. Η τηλεργασία θα καταστεί το μοντέρνο σύστημα ευέλικτης απασχόλησης για μειωμένες αποδοχές.

Λόγω του πλήγματος που υποχρεωτικά θα επέλθει και στο ασφαλιστικό σύστημα, θα συρρικνωθούν και οι συντάξεις.
Η εισοδηματική δυσπραγία θα επιφέρει μοιραία μείωση της κατανάλωσης κι αυτή διαρκή λιτότητα και ύφεση.
Κατά τα λοιπά το οικονομικό σχέδιο Πισσαρίδη, που προβάλλει η κυβέρνηση ως λύση με την ψευδεπίγραφη αναφορά περί μεταρρυθμίσεων, διευρύνει τη φτωχοποίηση , αφού δεν προβλέπει διάχυση ρευστού χρήματος στη αγορά. Το χρήμα θα κατευθυνθεί  προς τις λεγόμενες ‘’επενδύσεις’’ των οικονομικά ισχυρών.

Μέσα σ΄αυτές τις οικονομικές συνθήκες η κατευθυνόμενη μιντιακή παραπληροφόρηση, εκτός από το κυβερνητικό υμνολόγιο, έχει πετύχει η κοινωνική πλειοψηφία είτε να συναινεί είτε να μην αντιδρά.  Σε σημαντικό βαθμό έχει πειστεί ότι αυτή είναι η κανονικότητα, που πλέον θα ζει. Ως βασικά εργαλεία για την επικράτηση αυτής της αντίληψης χρησιμοποιούνται ο φόβος και η ανασφάλεια για ‘’ ν΄ αποφευχθούν τα χειρότερα’’.

Παράλληλα το επιτελείο του κυρίαρχου συστήματος εκμεταλλευόμενο την κοινωνική κόπωση, τεχνηέντως αποσπά την προσοχή της  πλειοψηφίας των πολιτών με την τηλεοπτική προβολή εκπομπών κιτς, lifestyle, σίριαλς, πρωινάδικων αλλά και την ιντερνετική εξάρτηση πλήθους κοινωνικών στρωμάτων. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, νεολαία κυρίως, επιδίδεται σε πολύωρη απασχόληση χρήσης των κινητών τηλεφώνων, σε φεισμπουκική και τουϊτερική επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό οι παρασκηνιακές ομάδες της οικονομικής ελίτ έχουν στη διάθεσή του ένα ακόμη ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο, (μέσω cookies,  data κλπ)  για τον έλεγχο και την χειραγώγηση  της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η αλλοτρίωση και η υποταγή επιτελούνται. Η αφύπνιση δεν είναι ορατή.

Το ζητούμενο επομένως παραμένει πως και πότε οι σύγχρονοι πολιορκημένοι θα συναισθανθούν την αδήριτη ανάγκη για ελευθερία ώστε να επιχειρήσουν  ηρωική έξοδο.