Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Οδύσσεια της Δασιάς

editorial
24 Nov 2020 / 20:28

Το πρόβλημα τουριστικών κλινών της Κέρκυρας δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Τούτο τεκμαίρεται και από τα όσα το Χωροταξικό σχέδιο Ιονίων Νήσων, εγκεκριμένο δυο χρόνια τώρα, μαρτυράει.

Παρ' όλο που πρόκειται για στρατηγικό Σχέδιο, δεν εξειδικεύεται δηλ. σε κατά τόπους χωροταξικές/πολεοδομικές πρόνοιες, εν τούτοις είναι σαφές ως προς τη γενική του γραμμή.

Κι αν η επένδυση της Ikos στου Χανδρή ήταν σ' αυτήν την κατεύθυνση, της αναβάθμισης δηλ. υποδομών και υπηρεσιών, η περίπτωση του Club Med δεν είναι τέτοια. Αποτελεί πρώτης τάξεως πρόκληση σε όλους για τη νοικυρεμένη ρύθμιση των χωροταξικών πραγμάτων στο Κατωμέρι και τις παραλίες της Δασιάς και του Ύψου.

Άλλως πως, οι μάντρες που θα αποκόπτουν την κίνηση προς την παραλία θα γίνουν ένα συνεχές από την πλατεία Σαρόκου έως την Κασσιώπη, διαιρώντας τον κερκυραϊκό χώρο σε προνομιούχα, πολυτελή παραλιακή ζώνη και σε μίζερη πολεοδομικά, ενδοχώρα.

Η αλόγιστη αυτή τάση της αγοράς διευκολύνεται από την καθυστέρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος (Χωροταξίας) να προχωρήσει στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Σχέδια Χωρικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ), που στην περίπτωσή μας αφορούν σε ολόκληρο το νησί, μηδέ του παλαιού Δήμου Κερκυραίων εξαιρουμένου αφού κι εκεί η αναθεώρηση του ΓΠΣ έχει πλέον υπερβεί τη δεκαετία.

Γι' αυτό και στη Δασιά/Κ. Κορακιάνα, ο λόγος γίνεται για την ανάγκη πολεοδόμησης και ίσως την αποτροπή νέας επένδυσης τουριστικών κλινών κι όχι απλώς για μια επιλογή ανάμεσα στους δυο τύπους εισφορών, προκειμένου ο επενδυτής να πάρει την επίδικη, οικοδομική άδεια. Και για να υπάρξουν πολεοδομικές ρυθμίσεις χρειαζόμαστε πρωτίστως γη.

Ανάγκη που δεν περιορίζεται στο γήπεδο, που άλλοτε το Club, και που η συγκυρία το άφησε αλώβητο. Αναπάντεχο δώρο σε μια κοινωνία που ενέδωσε στις Σειρήνες της ραψωδίας μ στην Οδύσσεια του κερκυραϊκού τουρισμού κι απέτρεψε μέχρι σήμερα την καθιέρωση χρήσεων γης.

Ανάγκη που θάρχεται και θα ξανάρχεται στην επικαιρότητα και το προσκήνιο, κάθε φορά που θα ετοιμάζεται να αμαρτήσει ανταλλάσσοντας ό, τι δεν αναταλλάσσεται με χρήμα, χάνοντας και τις τελευταίες ευκαιρίες να παραμείνει ο τόπος ζωντανός και λειτουργικός και να αποτραπεί εντέλει η μετατροπή του Οδυσσέα και των ναυτικών συντρόφων του σε γουρούνια!