Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το μεσανατολικό κουβάρι και εμείς

Κώστας Βέργος
30 Ιουλίου 2020 / 12:03
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Η Μέση Ανατολή ήταν πάντα ένα οικονομικο-πολιτικο-στρατιωτικό κουβάρι. Κάναμε πως δεν μας αφορούσε, αλλά μας αφορούσε. Τα τελευταία χρόνια το κουβάρι μπλέχτηκε έτι περαιτέρω.

Στην Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη και στην Λιβύη πολεμούν όλοι εναντίον όλων, όχι όμως οι ίδιοι αλλά δια αντιπροσώπων (proxy war) και μισθοφόρων. 
Ιδού μια σύντομη σκιαγράφηση της περιπλοκότητας των διεθνών σχέσεων της περιοχής υπό την σκιά βεβαίως του ιψενικού τριγώνου ΗΠΑ-Ρωσίας-Τουρκίας και των 27 διαφορετικών εξωτερικών πολιτικών της «ενιαίας» ΕΕ:
Το ισχυρό οικονομικώς εμιράτο του Κατάρ στηρίζει την Τουρκική λίρα όσο και η Τουρκία με την ισχυρή στρατιωτική βάση της στο Κατάρ στηρίζει το εμιράτο στρατιωτικώς, το οποίο εμιράτο είναι αποκλεισμένο με κυρώσεις από τις άλλες Αραβικές χώρες του Κόλπου, κατηγορούμενο από τις άλλες Αραβικές χώρες του Κόλπου ότι συνήψε οικονομικές σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου και το Ιράν (μεταξύ Ιράν και Κατάρ το πιο μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων γαρ!), το οποίο Ιράν στηρίζει στρατιωτικώς τον Άσαντ στην Συρία, ο οποίος Άσαντ στην Συρία είναι εχθρός της Τουρκίας, η οποία Τουρκία είναι εχθρός της Ελλάδος, στην οποία Ελλάδα και στην έπαυλή του στο Πυργί βρίσκεται αυτές τις μέρες ένας εκ των υιών της οικογενείας του εμίρη Αλ Θάνι του Κατάρ, η οποία οικογένεια Αλ Θάνι του Κατάρ είναι μια πολύ αγαπημένη οικογένεια για τους Κερκυραίους και Έλληνες λόγω επαύλεως και πορτοφολιού! (Τι δεν καταλαβαίνεις; Ποια Αγία Σοφία τώρα και ποια διαχείριση συμβόλων;)
Και ενώ στα νερά της Μεσογείου είναι σε πολεμική ετοιμότητα όλοι εναντίον όλων - εδώ όχι δια αντιπροσώπων αλλά αυτοπροσώπως - στα ελληνικά τηλεοπτικά πάνελ οι συνήθεις στρατηγικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, διαγωνιζόμενοι καθημερινώς, πασχίζουν να λύσουν το κουβάρι και δεν τα καταφέρνουν. Ζούμε, φαίνεται, σε ενδιαφέροντες καιρούς. 
Ρώτησε κάποτε ο Μπάμπης Χαραλάμπους τον σ. Χριστόφια, τότε πρόεδρο της Κύπρου, αν είναι αλήθεια ότι υπάρχει πετρέλαιο στην Κυπριακή θάλασσα και ο Χριστόφιας του απάντησε κοφτά: «Δυστυχώς ναι!» 
Υστ.: Business as usual: Αφότου, στην αρχή του χρόνου, φιλοξένησε στο Βερολίνο την διεθνή σύνοδο για την ειρήνευση της Λιβύης, η Γερμανία πραγματοποίησε εξαγωγές πολεμικού υλικού μισού δισ. ευρώ σε χώρες κατηγορηθείσες ότι υποστηρίζουν την μία ή την άλλη από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στην Λιβύη - τηρώντας κατά τα άλλα το διεθνές εμπάργκο όπλων στην ίδια την Λιβύη.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.