Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η τουριστική ανάκαμψη στην Κέρκυρα

Γιώργος Καρύδης
13 Μαΐου 2020 / 15:17

Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Η παγκόσμια υγειονομική επέλαση του κορωναϊού  κατάφερε το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα στον τουρισμό.
Οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, στα ταξίδια, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων, χώρων εστίασης και αναψυχής  έχουν ήδη επιφέρει  βαρύτατες βλάβες στον τουριστικό κλάδο.
Οι συνέπειες είναι  περισσότερο επώδυνες σε τόπους, όπως η Κέρκυρα, στην οποία ατυχώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει εμπεδωθεί η μονοκαλλιέργεια της τουριστικής δραστηριότητας.
Στην Κέρκυρα, στους Παξούς και στα Διαπόντια Νησιά πριν από ένα μήνα θα είχε ήδη ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος.

Όλες οι επιχειρήσεις του τουρισμού θα είχαν ανοίξει  για να υποδεχτούν τους επισκέπτες, να δουλέψουν, να προσλάβουν εργαζόμενους και να θέσουν σε κίνηση την τοπική οικονομία για τους επόμενους επτά μήνες. Με τη μέχρι στιγμής καραντίνα προπαντός οι μικρομεσαίοι του κλάδου θα βρεθούν σε αδυναμία  ν΄ ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και θα κινδυνέψουν με κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεών τους.  Εκατοντάδες εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός στήριξης και θα βρεθούν στο δρόμο.

Τις κρίσιμες αυτές ώρες η κοινωνική ευθύνη του καθενός, επιβάλλει τη συμβολή ώστε να  επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αντιμετώπιση του κοινού εχθρού.
Η Κέρκυρα εξακολουθεί να είναι ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Όσοι αποφασίσουν εφέτος να κάνουν διακοπές μακριά από το σπίτι, θα έχουν διαφορετικά κριτήρια στις επιλογές τους, απ΄ αυτά των προηγούμενων χρόνων.
Το καίριο στην φετινή τουριστική περίοδο θα είναι η υγειονομική προστασία τόσο των μονίμων κατοίκων της Κέρκυρας, όσο και των επισκεπτών της. Τούτο θ΄ αποτελέσει τη βασική προϋπόθεση για το  ασφαλές άνοιγμα του αεροδρομίου και των λιμανιών της Κέρκυρας.  Για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των παραλιών  και όλων των χώρων αναψυχής.

Προς την κατεύθυνση αυτή οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν επαρκούν και καθυστερεί η λήψη νέων, πιο αποτελεσματικών, παρότι ο τουρισμός πανελλαδικά συνεισφέρει το 36% του ΑΕΠ. 
Οι παρεμβάσεις τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας είναι μέχρι στιγμής ανύπαρκτες

Κατά συνέπεια είναι απολύτως επείγουσα και αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών από συλλογικότητες που έχουν  άμεση σχέση με την τουριστική δραστηριότητα.
Πρέπει η Κέρκυρα να προβληθεί ως ένας καθαρός από τον κορωναϊό προορισμός, που θα δέχεται τουρίστες κι επισκέπτες παρέχοντάς τους υγειονομική ασφάλεια και προστασία, όπως και στους μόνιμους κατοίκους της.  

Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται η προμήθεια μηχανημάτων ταχείας κι αξιόπιστης  εξέτασης ( test) για  διάγνωση περιστατικών Covid-19, ώστε τυχόν υπάρχοντα να επισημανθούν έγκαιρα και καταλλήλως ν’ απομονωθούν.
Από την στιγμή που ανεπίτρεπτα δεν υλοποιείται η παροχή τέτοιου μηχανήματος από το Υπουργείο Υγείας στο Νοσοκομείο, θεωρώ πως πρέπει ν΄ αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας. Ν’ αποφασιστεί η αγορά και η εγκατάστασή του σε  Ξενοδοχείο, που δεν θα λειτουργεί και το οποίο θα διαθέτει χώρο απομόνωσης τυχόν ανευρεθέντων κρουσμάτων, μέχρι την κατάλληλη αντιμετώπισή τους. Παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί και η πρόσληψη του ειδικευμένου προσωπικού για τη λειτουργία του μηχανήματος.

Επιπρόσθετα  στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι θα πρέπει να πραγματοποιείται σ‘ όλους τους ταξιδιώτες που προσεγγίζουν το νησί θερμομετρικό τεστ διάγνωσης. Το όλο εγχείρημα θα είναι σε γνώση του Ε.Ο.Π.Π.Υ. και της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και να εξασφαλίζεται η ακρίβεια των ελέγχων που θα διενεργηθούν.
Ανεξάρτητα από την προμήθεια αυτών των μηχανημάτων, επιβάλλεται  δραστήρια να διεκδικηθεί και η λειτουργία της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Εν κατακλείδι η  κρίση του κορωναϊού εκτιμώ ότι μας δίνει την ευκαιρία να διορθώσουμε κάποια κακώς κείμενα στην κυρίαρχη οικονομική μας δραστηριότητα κι όχι μόνο.

Ν’ αυτοσυγκεντρωθούμε  και ν΄ ανεβάσουμε  το ποιοτικό επίπεδο  της παροχής των υπηρεσιών και του επαγγελματισμού στο νησί μας.  Οι τουριστικές επιχειρήσεις με υπευθυνότητα να κάνουν ό,τι είναι εφικτό ώστε να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
‘’Κάθε εμπόδιο για καλό’’, που λέει και η λαϊκή σοφία.