Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα «Φρούρια της Αδριατικής που ενώνουν» τον Νοέμβριο στο Παλαιό Φρούριο

Φρούρια που ενώνουν
23 Οκτωβρίου 2018 / 08:54

Η έκθεση φωτογραφίας, έχει ταξιδέψει στη Λουμπλιάνα, τη Βενετία και στη Φεράρα, ενώ στην Κέρκυρα θα εμπλουτιστεί με υλικό που αφορά την οχυρωματική κληρονομιά του νησιού.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα δράση, σε συνεργασία των κερκυραϊκών φορέων (Εφορεία Αρχαιοτήτων, Δήμος) με τον βενετσιάνικο ευρωπαϊκό όμιλο Marco Polo, με στόχο τη δημιουργία ενός δυνατού ευρω-μεσογειακού δικτύου με την Κέρκυρα σε κομβικό ρόλο.
Η Κέρκυρα και η Βενετία συνεχίζουν την πορεία τους μαζί στον κόσμο του βιώσιμου τουρισμού και της πολιτιστικής ανάπτυξης, με δράσεις που συνεισφέρουν στην διαφοροποίησης της τουριστικής προσφοράς μέσω της τέχνης και των διεθνών σχέσεων. Χάρη στη συνεργασία με τον βενετσιάνικο ευρωπαϊκό όμιλο οικονομικού σκοπού  και  Marco Polo System, ξεκινάει η δράση Φρούρια που ενώνουν, με σκοπό τη δημιουργία ενός δυνατού ευρω-μεσογειακού δικτύου Φρουρίων.
Όπως και στην αρχαιότητα είχε χαρακτηριστεί από τα ομηρικά έπη “Η Κέρκυρα αποδεικνύεται έως και σήμερα γη φιλοξενίας και πολιτισμού και τη θεωρούμε θεμελιώδες μέλος στην πορεία δημιουργίας ενός δυνατού ευρω-μεσογειακού δικτύου Φρουρίων. Οραματιζόμαστε ό,τι χτίστηκε παλιά για την προστασία από το έξω κόσμο, να το δούμε να μετατρέπεται σε χώρο συνάντησης και ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε κόσμους” δηλώνει ο ιδρυτής και συντονιστής της Marco Polo System Pietrangelo Pettenò.

Με μια δράση τέτοιου είδους, η Κέρκυρα παίζει ξανά το ρόλο του φύλακα της Μεσογείου, όχι όσον αφορά τον πόλεμο αλλά το διάλογο και τη δημιουργικότητα. Επίσης, η συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, χάρη στη βαθιά γνώση και την επαγγελματικότητα της κυρίας Ρηγάκου, είναι βασική, όπως με το Δήμαρχο Νικολούζο και τον αντιδήμαρχο Καββαδία”, τονίζει ο project manager Alberto Cotrona


Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας με τον project manager Alberto Cotrona 

Τα φρούρια της Αδριατικής και του Ιονίου δεν είναι μόνο υπέροχα παραδείγματα αρχιτεκτονικής, αλλά έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν σε εργαστήρια πολιτισμού και ανταλλαγής εμπειριών, στο όνομα της λεγόμενης “πολιτιστικής διπλωματίας”.
Το πρώτο βήμα θα είναι η έκθεση φωτογραφίας, που θα εγκαινιάσει πριν το τέλος του Νοεμβρίου στο Παλαιό Φρούριο, η οποία εγκαινιάσθηκε αρχικά στα πλαίσια του προγράμματος CAMAA (Interreg Italia-Slovenia 2007-2013, Centro per le Architetture Militari dell’Alto Adriatico). Η συγκεκριμένη έκθεση, τελευταία έχει εκτεθεί στη Λουμπλιάνα (ZRC SAZU) και στη Βενετία (Palazzo Ferro Fini, έδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου) και στη Φεράρα, ενώ στην Κέρκυρα θα εμπλουτιστεί με υλικό που αφορά την οχυρωματική κληρονομιά  του νησιού.