Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λ. Αυγενάκης: Εντός φθινοπώρου η χρηματοδότηση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
28 Σεπτεμβρίου 2021 / 15:52
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μέρος από την φορολογία του στοιχήματος και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δίνει μια βαθιά ανάσα, λέει η ΓΓΑ

ΑΘΗΝΑ. Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μέρος από την φορολογία του στοιχήματος και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δίνει μια βαθιά ανάσα, ένα χέρι βοηθείας ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στη νεολαία. Μάλιστα όπως είχε δεσμευθεί ο Υφυπ. Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, μέσα στο φθινόπωρο θα δοθεί η προκαταβολή της χρηματοδότησης αυτής και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αφού ήδη οι επαγγελματικές ομάδες έχουν πάρει κάποια χρήματα. Όμως η ΓΓΑ ενημερώνει ότι αυτά τα δοθούν στις ομάδες που έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ και ε΄χουν πάρει την ειδική αναγνώριση. Αναλυτικά:  

 Η ενημέρωση από την ΓΓΑ:
«Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου, για την υποβολή των αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων 2021 και του συνεπακόλουθου δικαιώματος στη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων.

Αναφορικά με πρόσφατα ερωτήματα και αιτήματα ερασιτεχνικών σωματείων περί προκαταβολής ποσών από τον νέο τρόπο φορολόγησης των τυχερών παιγνίων, ενημερώνουμε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε αυτή να καταβληθεί εντός του φθινοπώρου, όπως άλλωστε είχε αναφέρει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην οικογένεια του ερασιτεχνικού αθλητισμού, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», που έλαβαν χώρα προ ολίγων μηνών.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η πρώτη καταβολή, βάσει των κριτηρίων διανομής (ΦΕΚ Β’ 1075/19.3.2021), έχει ορισθεί για μετά από την εκκαθάριση του α’ εξαμήνου εφαρμογής του νέου τρόπου φορολόγησης, το οποίο συμπληρώνεται στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ΚΥΑ αναφέρεται σε ποσοστά επί των εισπραχθέντων φόρων από τα τυχερά παίγνια, διαδικασία που εφαρμόζεται από τις 12/07/2021 για 1η φορά στη χώρα μας, δεν δύναται την παρούσα χρονική στιγμή να εκτιμηθεί το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από τον νέο τρόπο φορολόγησης των τυχερών παιγνίων και συνεπακόλουθα τα ποσά που θα διανεμηθούν ανά κατηγορία δικαιούχων ομάδων.

Επιπλέον, βρίσκεται σε επεξεργασία η προσεχής Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας θα εξειδικευτούν περαιτέρω τα ποσοστά διανομής από τη συμμετοχή των σωματείων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και εκείνα για τις Εθνικές ομάδες, προκειμένου να καθοριστούν οι προϋποθέσεις και ο τρόπος καταβολής τους με την εκκαθάριση του α’ εξαμήνου εφαρμογής του νέου τρόπου φορολόγησης.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι δικαιούχα της χρηματοδότησης θα είναι μόνο τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία θα έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ για το 2021.

Η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή της αίτησης εγγραφής τους ή για επικαιροποίηση των στοιχείων (όσων ερασιτεχνικών σωματείων είχαν γραφτεί και στο Μητρώο του 2020) είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Ερασιτεχνικά σωματεία που δεν θα υποβάλλουν μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου την αίτηση εγγραφής τους ή δεν θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν θα μπορέσουν να βρεθούν στα επόμενα στάδια επεξεργασίας του φακέλου τους, ώστε να έχουν το δικαίωμα «θεραπείας» τους  και τελικής εγγραφής τους ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Συνεπώς, δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε στην επικείμενη χρηματοδότηση, ούτε στη συμμετοχή τους σε Γενικές Συνελεύσεις Ενώσεων ή Ομοσπονδιών.
Επιπλέον, όσα ερασιτεχνικά σωματεία δεν εγγραφούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του 2021, θα πρέπει να αναμένουν τις εγγραφές του επόμενου έτους, προκειμένου να συνεχίσουν και έπειτα από την 01/08/2022, να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις εποπτευόμενες από τη ΓΓΑ ή τους ΟΤΑ και να είναι μέλη των Ομοσπονδιών τους».

Κοινή ανακοίνωση ΕΟΚ, ΕΟΠΕ, ΚΟΕ, ΟΧΕ
Τις εξαγγελίες Αυγενάκη με κοινή τους ανακοίνωση χαιρετίζουν οι Ομοσπονδίες ΕΟΚ, ΕΟΠΕ, ΚΟΕ, ΟΧΕ (Μπάσκετ, Βόλεϊ, Χάντμπολ και η Κολυμβητική Ομοσπονδία) τονίζοντας  ότι «Ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα για τον αθλητισμό»
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

 «Οι Ομοσπονδίες Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Κολύμβησης και Χειροσφαίρισης, είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι, μετά από μια δύσκολη περίοδο γεμάτη δοκιμασίες, ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα για τον αθλητισμό, βάσει των εξαγγελιών του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσω της φορολογίας των κερδών από το στοίχημα.

Το κύτταρο του αθλητισμού, το ερασιτεχνικό σωματείο, καθημερινά δίνει έναν αγώνα επιβίωσης, με μόνο όπλο στη φαρέτρα του, τη θέληση των εθελοντών παραγόντων να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συγκρότηση και ανάπτυξη του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς των νέων παιδιών και των αθλητών των σωματείων τους.

Ο αθλητισμός, μέσο κοινωνικοποίησης, κοινωνική αναγκαιότητα και θεμελιώδες δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους. Μας γεμίζει όλους χαρά, λοιπόν, που μετά από αρκετά χρόνια βλέπουμε την Πολιτεία να σκύβει πάνω από το πρόβλημα και να αναζητά τρόπους να βελτιώσει την κατάσταση.
Οι τέσσερις προαναφερθείσες Ομοσπονδίες, σε απόλυτη και αγαστή συνεργασία μεταξύ μας, εκπροσωπώντας τα χιλιάδες σωματεία μας και τις εκατοντάδες χιλιάδες αθλήτριες και αθλητές μας, αναμένουμε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τη σχετική επιχορήγηση των δραστηριοτήτων των μελών μας, ειδικά σε μια εποχή που τίθεται ξεκάθαρο θέμα βιωσιμότητας πολλών εξ αυτών. Παράλληλα, μας γεμίζει αισιοδοξία ότι η Πολιτεία στέκεται αρωγός στον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Επιπρόσθετα, στο ήδη θετικό περιβάλλον για τα αθλήματα μας, που διαμορφώνουν οι πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Αθλητισμού, σκοπεύουμε να προτείνουμε μικρές τροποποιήσεις στην υπάρχουσα ΚΥΑ σε ότι αφορά στην κατανομή των χρημάτων, ώστε μέσα από αυτές να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο όλοι οι εμπλεκόμενοι».



ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια