Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλη μείωση στην επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων

Ερασιτεχνικά σωματεία
13 Μαρτίου 2024 / 15:10
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Η προσπάθεια ένταξης όλων των σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ, τα ανάγκασε να κάνουν μεγάλα έξοδα ώστε να είναι συνεπείς με το νόμο, ενώ ανταποδοτικά δόθηκαν χρήματα από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η προσπάθεια ένταξης όλων των σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ, τα ανάγκασε να κάνουν μεγάλα έξοδα ώστε να είναι συνεπείς με το νόμο, ενώ ανταποδοτικά δόθηκαν χρήματα από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος. Μια κουταλιά γλυκού, στον ωκεανό για τις περισσότερες ομάδες πέρσι, ενώ φέτος έχουμε μείωση της τάξεως του 40%, με τη χρηματική ενίσχυση μα είναι αστεία, ή αν θέλετε μια σταγόνα στον ωκεανό.

Πέρσι τα ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία των τοπικών πρωταθλημάτων πήραν περίπου 1.700€ ενίσχυση, φέτος αυτή περιορίζεται στα 1.000€ και φυσικά υπάρχει αντίδραση, αν όχι αγανάκτηση από τα περισσότερα.

Μάλιστα μια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων, αυτή του Ηρακλείου Κρήτης, με πρόεδρο τον Ν. Τζώρτζογλου διαμαρτυρήθηκε έντονα γι αυτό, θέτοντας και ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με νησιωτικές ομάδες για καλύτερη χρηματοδότηση. Αυτό πρέπει να γίνει και για τις ομάδες της Κέρκυρας, ειδικά αυτές που μετέχουν σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και έχουν πάρα πολλά εκτός έδρας ταξίδια και πολύ μεγαλύτερα έξοδα. Μάλιστα πολλές φορές αναγκάζονται να πηγαίνουν να αγωνιστούν εκτός έδρας ξεκινώντας 6 το πρωί, κάνοντας ταξίδι 5,6 ωρών (συν πλοίο), να παίζουν το ματς και να επιστρέφουν το βράδυ ώστε να αποφύγουν περισσότερα έξοδα, ενώ και οι αποστολές είναι «κουτσουρεμένες» με λιγότερους αθλητές-τριες για να μειωθούν και από εκεί τα έξοδα. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι αγώνες δεν γίνονται με τους ίδιους όρους.

Στην ανακοίνωση της ΕΠΣΗ, που αναφέρεται στην υπόσχεση για επιπλέον χρηματοδότηση νησιωτικών ομάδων, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Μετά από πολλές προσπάθειες, αγωνίες, οικονομική αφαίμαξη των ομάδων σε γραφειοκρατικά έξοδα, πίεση κλπ., είχε δοθεί η υπόσχεση ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία της Κρήτης θα ενταχθούν στο καθεστώς για τα νησιώτικα σωματεία με καλύτερη χρηματοδότηση (50% επί πλέον όπως άλλωστε αναφέρει και η τελευταία απόφαση της Γ. Γ. Α)… Άδικα όμως περίμεναν όλοι ότι θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη. Τα χρήματα μειώθηκαν κατά πολύ, με την χρηματοδότηση να μειώνεται στα 1000 ευρώ από 1700 για την πλειοψηφία των ερασιτεχνικών σωματείων ποδοσφαίρου. Ουσιαστικά δίνονται ψίχουλα όταν για την ένταξη στο Μητρώο έχουν δαπανηθεί από τα σωματεία πολλαπλάσια ποσά για να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά και έχουν εργαστεί παράγοντες, λογιστές, νομικοί, στελέχη κ.α.».

Εκτιμούμε ότι και τα σωματεία του νησιού μας που κάνουν πολλά εκτός έδρας ταξίδια, Αστέρας Πετριτή, ΑΕ Λευκίμμης, ΑΕ Κανονιού, αλλά και ΑΟ Παξοί (ποδόσφαιρο), Φαίακας, Κερκυραϊκός (χάντμπολ ανδρών/γυναικών), ΝΑΟΚ (πόλο, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία κλπ), ΑΣ Ιόνιος (μπάσκετ), ΚΓΣ, ΣΓ Κέρκυρας 2018, ΑΟ Κέρκυρα 2015, ΑΕ Λευκίμμης (στίβος) θα πρέπει να πάρουν ανάλογα χρήματα ενίσχυσης, γιατί δεν είναι μόνο τα εκτός έδρας ματς, αλλά και οι μεγάλες αποζημιώσεις στα εντός έδρας που πρέπει να καταβάλουν για τη διαιτησία.

Μια συγκέντρωση τους και ένας κοινός αγώνας που θα είναι καθόλα ΔΙΚΑΙΟΣ, ίσως ευαισθητοποιήσουν αυτούς που χειρίζονται τις επιχορηγήσεις και έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Από το Πανελλήνιο κλειστής κωπηλασίας στην Κατερίνη (9/12/2023) όπου ο ΝΑΟΚ πήρε μέρος με 28 αθλητές-τριες (συν συνοδούς, προπονητές κλπ). ΦΩΤΟ@ΝΑΟΚ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια