Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με 1,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια τον Κεντρικό Δήμο για την αποκατάσταση υποδομών του

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
02 Αυγούστου 2023 / 15:04
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Κατατέθηκαν οι μελέτες για το έργο της παράκαμψης της Γέφυρας Κουρκουμέλη που θα εξυπηρετεί όλα τα οχήματα. Στην τελική ευθεία οι εργασίες αποκατάστασης του γεφυριού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πιστώσεις ύψους 1.500.000 ευρώ εξασφάλισε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με αποδέκτη τον Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την αποκατάσταση υποδομών του που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα.

Το ποσό αυτό που προέρχεται από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) της ΠΙΝ θα διατεθεί για έργα αποκατάστασης ζημιών στο οδικό δίκτυο με παρεμβάσεις σχεδόν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες αλλά και περιαστικά της πόλης, τα οποία προέκυψαν από φυσικές καταστροφές ή έκτακτα καιρικά φαινόμενα .

Όπως τόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί της Τετάρτης στην έδρα της Περιφέρειας, στις Αλυκές, η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλλει για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων για την αποκατάσταση και την οχύρωση των περιοχών του Δήμου που έχουν πληγεί. Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό θα αναβαθμιστεί ο δρόμος Βασιλικά - Δανίλια , ο οποίος μαζί με την αποκατάσταση της γέφυρας Κουρκουμέλη θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. «Η Περιφέρεια έδωσε μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση της παράκαμψης της γέφυρας Κουρκουμέλη,που είναι ο δρόμος Βασιλικά - Δανίλια», ανέφερε η κ. Κράτσα.

  

Τι έργα θα γίνουν

Η χρηματοδότηση αφορά σε αποκαταστάσεις οδών, πρανών, τοιχίων αντιστήριξης και τοιχίων. Ενδεικτικά όπως τόνισε η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μ. Υδραίου μεταξύ των περιοχών που θα γίνουν τα έργα είναι οι  Ευρωπούλοι, το Κομπίτσι, ο Κοντογυαλός, ο Άη Γόρδης, ο Κάτω Γαρούνας κ.α.

«Περιλαμβάνονται και δρόμοι που υπέστησαν ζημιές και οδηγούν σε τουριστικές περιοχές και σε παραλίες αλλά βεβαίως και το πιο σημαντικό την παράκαμψη της γέφυρας Κουρκουμέλη. Είναι ένα σημείο που εξυπηρετεί πάρα πολλούς τουρίστες αλλά και τους ντόπιους  κατοίκους και θα πρέπει να υπάρχει απρόσκοπτη διέλευση και για λόγους δημόσιας ασφάλειας και υγείας για τα οχήματα του ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική», τόνισε η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μ. Υδραίου.

Διευκρίνισε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος με μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης συντάσονται, ώστε το Σεπτέμβριο να γίνει η δημοπράτηση του ποσού μέχρι το τελευταίο ευρώ, σε ωφέλεια του τόπου.

 

Γέφυρα Κουρκουμέλη: Όχι για οχήματα άνω των 3,5 τόνων

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, ο Δήμος έχει ήδη καταθέσει στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού τις απαραίτητες μελέτες για το έργο της παράκαμψης Βασιλικά –Δανίλια.

«Μετά την αποκατάσταση της γέφυρας Κουρκουμέλη δεν θα είναι δυνατή η διέλευση οχημάτων άνω των 3,5 τόνων. Αυτός ο δρόμος λοιπόν Βασιλικά – Δανίλια θα είναι αυτός που θα μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους διερχόμενους προς την Κ. Κέρκυρα», επισήμανε ο κ. Ορφανουδάκης.

Αναφορικά με τις εργασίες αποκατάστασης στη γέφυρα Κουρκουμέλη επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυση του φορέα από την κάτω πλευρά του γεφυριού. Ο νέος φέροντας οργανισμός, όπως διευκρίνισε θα αποτελείται από σίδερα, τα οποία θα συγκρατήσουν τις μετακινήσεις στη γέφυρα.

«Υπάρχει μια καθυστέρηση στην παράδοση των υλικών. Θεωρούμε μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα είναι εδώ τα υλικά για τον νέο φέροντα οργανισμό, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες», κατέληξε.

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.