Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το post game του τελικού πόλο από τον τεχνικό της Εθνικής Ρουμανίας και του ΠΑΟΚ, Πάνο Βέργο

ΤΟΚΙΟ 2020
08 Αυγούστου 2021 / 18:47
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Το αργυρό μετάλλιο της Εθνικής πόλο στην Ολυμπιάδα, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ως την επομένη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πάνου Βέργου. Του παλιού άσσου του ΝΑΟΚ και επί 7 χρόνια προπονητή του, σήμερα προπονητή της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης της Ρουμανίας και τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ.

«Η πορεία της αυτή, έρχεται σαν συνέχεια καλών εμφανίσεων σε μεγάλες διοργανώσεις, όπου είχε και καλές εμφανίσεις και καλά αποτελέσματα, επανειλημμένα,  τα τελευταία χρόνια.



Η Εθνική είναι μια ομάδα για μεγάλα πράγματα έχει και τη δίψα της διάκρισης. Ήμουν σίγουρος ότι θα πετύχει στην Ολυμπιάδα, κάτι που φάνταζε δύσκολο ως χθες, ήταν ένα μεγάλο όνειρο, που βγήκε όμως αληθινό. Για την Ολυμπιάδα ήταν πανέτοιμη, έχει ένα πλήρες ρόστερ, είναι μια ομάδα που τακτικά δεν έχει αδιέξοδα. Στηρίχθηκε ουσιαστικά σε μια ομάδα (του Ολυμπιακού) και οι 3-4 επιπλέον παίκτες (που δεν είναι του ΟΣΦΠ)  έπαιζαν σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού  και είχαν πολλές παραστάσεις από μεγάλες διοργανώσεις».

Τον ρωτήσαμε να μας πει για τη 2η θέση και το μετάλλιο που πήρε πρώτη φορά στην ιστορία της και απάντησε: « Το αργυρό μετάλλιο είναι επιτυχία, Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος, νομίζω ότι η Σερβία ήταν καλύτερη, πήραμε αυτό που αξίζαμε στο τουρνουά αυτό, αλλά βάλαμε υποθήκη για τα επόμενα χρόνια και θα πάμε καλά. Αυτή η ομάδα ανέβηκε πολύ ψηλά για να μείνει».
 
Ανάλυση του ματς
 
Για το που κρίθηκε το ματς και ποια ήταν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα των δυο φιναλίστ διευκρίνισε: «Στο α΄ οκτάλεπτο δεν είμαστε συγκεντρωμένοι, δεν είχαμε λύσεις στην άμυνα δεχθήκαμε 6 από τα 13 γκολ. Τα ματς αυτά είναι οριακά, κρίνονται στη λεπτομέρεια,  η αρχή έπαιξε σημαντικό ρόλο, ενώ και τα ποσοστά μας στον παίκτη παραπάνω δεν ήταν καλά. Μάλιστα στο τελευταίο οκτάλεπτο μέτρησε πάρα πολύ αυτό, κάναμε πολύ κακές επιλογές στον παίκτη παραπάνω και δεν μπορούσαμε να σκοράρουμε. Πέραν αυτού μην ξεχνάμε την ικανότητα που διακρίνει τους Σέρβους και στον παίκτη παραπάνω, ενώ δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε τους δυο αριστερόχειρες Μάντιτς και Φιλίποβιτς που μας δημιουργούσαν προβλήματα σε όλο το ματς. Αν τα συνοψίσουμε στεκόμαστε 1) στην άμυνά μας 2) στον παίκτη παραπάνω 3) αδυναμία να περιορίσουμε τα ατού των Σέρβων».

Το αύριο πως το βλέπεις; ήταν το επόμενό μας ερώτημα και πήραμε την απάντηση: « Η Ελλάδα σε όλες τις μικρότερα ηλικιακές κατηγορίες, έχει μεγάλες διακρίσεις στα μεγάλα τουρνουά πράγμα που σημαίνει ότι πίσω έρχεται μια φουρνιά σπουδαίων παικτών. Πέραν αυτού στην επόμενη Ολυμπιάδα στο Παρίσι, θα έχουμε την ίδια ομάδα σχεδόν (ίσως φύγουν λόγω ηλικίας, Μουρίκης και Φουντούλης), αν προσθέσουμε και τα αξιόλογα νέα παιδιά που ακολουθούν, φωνάζουμε σε όλους ότι -Ήλθαμε για να μείνουμε- και πιστεύω πολύ ότι έχουμε σπουδαίο μέλλον μπροστά μας».

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά στον ΝΑΟΚ για τον οποίο μας είπε:  « ΝΑΟΚ είναι η μεγάλη μου αγάπη και όποτε μου ζητηθεί βοήθεια είμαι εδώ στη διάθεσή του Ομίλου».

Μας έβγαλε πικρία η απώλεια του Χρυσού μεταλλίου, αλλά ήταν ένα τεράστιο βήμα που άγγιξέ την κορυφή το Ελληνικό πόλο. Όμως όταν ακούς έναν γνώστη του χώρου τον Πάνο Βέργο, να είναι τόσο αισιόδοξος και να τεκμηριώνει την άποψη ότι τα καλύτερα έρχονται και ότι αυτή η Εθνική έχει πολύ μέλλον μπροστά της, παίρνουμε δύναμη και περιμένουμε την επόμενη Ολυμπιάδα (σε 3 χρόνια στο Παρίσι), αλλά και μεγάλες διοργανώσεις (Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλπ) για να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι γι αυτήν την ομάδα.
 
Ποιος είναι
 
Ο Πάνος Βέργος φόρεσε πολλά χρόνια το «σκουφάκι» του ΝΑΟΚ και στην Α1, ήταν  προπονητής του, μια επταετία, μάλιστα σε μια εποχή που δεν υπήρχε κολυμβητήριο, οι προπονήσεις γινόταν στην πισίνα του ΧΙΛΤΟΝ και παρ΄ όλα αυτά κατάφερε να ανεβάσει τον ΝΑΟΚ στην Α1. 



Δεξιά ο Πάνος Βέργος (3) με την πρωταθλήτρια ομάδα του ΝΑΟΚ στα 1981. Στην κορυφή ο Τζιάνι Ντεματζίστρις εκ των μεγαλύτερων παικτών του παγκόσμιου πόλο, σε φιλική αναμέτρηση στο κολυμβητήριο Κερκύρας.

Τεράστια η προσφορά του στον ΝΑΟΚ, όμως όταν έφυγε άνοιξε τα φτερά του και πήγε ψηλότερα. Από το 2000 ως και σήμερα (με διακοπή τριών χρόνων) είναι στον ΠΑΟΚ, σαν προπονητής στην ανδρική ομάδα στην Α1 (ο μακροβιότερος στην Ελλάδα σε πάγκο ομάδας της Α1), τελευταία σαν τεχνικός διευθυντής όλων των τμημάτων της ομάδας της Θεσσαλονίκης. 


 
Χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην ομάδα, άλλωστε η παρουσία του εκεί τόσα χρόνια είναι αποτέλεσμα δουλειάς και προσφοράς. Πέραν αυτούς είναι συνεργάτης με τον Σάκη Κεχαγιά, στην Εθνική Ρουμανίας, μάλιστα έχουν συμβόλαιο ως τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες το 2024, που θα γίνουν στο Παρίσι. Ένας Κερκυραίος που έφυγε από το νησί του και ανέβηκε ψηλά γιατί είναι γνωστό ότι «κανείς δεν αγιάζει στον τόπο του».  
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια