Η 51η Πολιτεία Πάει στον Πόλεμο
Το μέγα επιχείρημα για την συμμετοχή μας στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η ασφάλεια της ελληνικής ποντοπόρας ναυτιλίας. Τα ελληνικά πλοία είναι ελληνικό έδαφος, λένε
Κρις Σπύρου, ομογενής πρώην γερουσιαστής, προχθές στην ‘Ναυτεμπορική TV’ φανερά ικανοποιημένος: «Η Ελλάδα είναι η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών.» (Ως γνωστόν, οι πολιτείες είναι 50.)
Νίκος Δένδιας, σε ηγετική δήλωσή του εν όψει της συνόδου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω (sic!), να αναλάβει η Ελλάδα την διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω (sic!) το Στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση.» (Ως γνωστόν, η Ευρ. Ένωση δεν έχει στρατό.)
Ευάγγελος Αποστολάκης, ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλο κανάλι την ίδια μέρα: «Η Ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι αμυντική και καλώς συμμετέχουμε.» Παρεμπιπτόντως, η αντιπολίτευση ουδέποτε εγκάλεσε την κυβέρνηση για την αποστολή, από 15 Οκτ. 2021, μιας πυροβολαρχίας Patriot και 150 αξιωματικών στην ουδόλως δημοκρατική, ουδόλως ανθρωπιστική Σαουδική Αραβία κατά των ανταρτών και τρομοκρατών Χούθι. (Πρόκειται για ένα πόλεμο με πολλαπλά εγκλήματα πολέμου από όλα τα εκεί εμπόλεμα μέρη. Αναφορά 2019 της Melissa Parke, μέλους της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Υεμένη.)
Η κυβερνητική ‘Καθημερινή’, προ ημερών: «Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό μας είναι οι παραιτήσεις στελεχών. 10% του στελεχιακού δυναμικού του Π.Ν. έχει παραιτηθεί την διετία 2022-23. Παραιτήσεις και από τη φρεγάτα ‘Ύδρα’, η οποία είναι η κύρια υποψήφια για την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα.» (Μήπως το καλύτερο όπλο σε ένα στρατό δεν είναι τα F-35 αλλά το ίδιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν αυτό είναι ικανοποιημένο και δεν παραιτείται μαζικώς;)
Οι αντιδράσεις των πτεράρχων για την αγορά των F-35 ποικίλουν από τον άκριτο ενθουσιασμό μέχρι την επιφύλαξη ή και άρνηση. Η επιφύλαξή αφορά την στρατηγική σκοπιμότητα σε σχέση με τις εναλλακτικές, αλλά και σε σχέση με την διαχείριση των ψηφιακών δεδομένων – της οποίας διαχείρισης το κέντρο για άλλη μια φορά θα παραμείνει στις ΗΠΑ. (Η Ελλάς δεν είναι Ισραήλ ή Νορβηγία που έφτιαξαν το δικό τους ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των δεδομένων των F-35. Η Νορβηγία κατόπιν καταγγελίας της.)
Για την αγορά όπλων έχουν λόγο, πρώτον, αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα (δηλ. οι στρατιωτικοί) και, δεύτερον, αυτοί που θα τα πληρώσουν (δηλ. οι πολιτικοί και η κυβέρνηση). Οι πρώτοι σκέφτονται τεχνικά, οι δεύτεροι πολιτικά. Οι πρώτοι αγοράζουν με το μυαλό στο πεδίο της μάχης, οι δεύτεροι έχουν πρωτίστως το μυαλό τους στις διεθνείς συμμαχίες, στρατιωτικές και πολιτικές. Ενίοτε οι δεύτεροι αγοράζουν προστασία και μόνο δευτερευόντως σκέφτονται αυτά καθ’ εαυτά τα όπλα. Πόσο συνεννοούνται μεταξύ τους οι πρώτοι με τους δεύτερους και τι τελικά πρυτανεύει, όταν οι πρώτοι σκέφτονται τις καθημερινές αερομαχίες του Αιγαίου ενώ οι δεύτεροι ικανοποιούν μάλλον την μακροπρόθεσμη συνθήκη ενός συμμαχικού σχεδιασμού;
ΥΓ.1: Το μέγα επιχείρημα για την συμμετοχή μας στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η ασφάλεια της ελληνικής ποντοπόρας ναυτιλίας. Τα ελληνικά πλοία είναι ελληνικό έδαφος, λένε. Όμως, σύμφωνα με την Marine Information Services, 2021, από τις 200 κορυφαίες ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων, οι 156 δεν έχουν κανένα πλοίο υπό ελληνική σημαία. Καμία σημαία ευκαιρίας δεν θα μετάσχει στην εν λόγω επιχείρηση.
ΥΓ.2: Το σημαίας Μάρσαλ Άιλαντς και ξένου πληρώματος «ελληνικό» πλοίο, που κατέλαβαν οι Ιρανοί προ εβδομάδων, είχε προ διετίας εμπλακεί στο τυχοδιωκτικό επεισόδιο του ελληνικού λιμενικού εναντίον ενός Ιρανικού εμπορικού πλοίου μεταφέροντος ρωσικό πετρέλαιο, ανοικτά της Καρύστου, καθ’ υπόδειξη του τότε ΥΠΕΞ κ. Δένδια, ο οποίος προφανώς λειτούργησε καθ’ υπόδειξη συμμαχικής δυνάμεως.
ΥΓ.3: Η υπό του κ. Δένδια χρήση του ρήματος «προσφέρω», και μάλιστα σε πρώτο ενικό πρόσωπο, για τόσο σοβαρές εθνικές παραχωρήσεις, όπως το στρατηγείο Λάρισας, προδίδει αντίληψη ατομικής ιδιοκτησίας σε σχέση με τα όπλα της εθνικής μας άμυνας. Προηγήθηκαν οι «προσφορές» όπλων που αφαιρέσαμε από τα νησιά μας υπέρ Ουκρανίας και από άλλα στρατόπεδά μας υπέρ Σαουδικής Αραβίας.
ΥΓ.4: Η γενοκτονία στην Γάζα συνεχίζεται και καμία δεν σημειώνεται ειρηνευτική πρωτοβουλία από την κυβέρνησή μας, όπως και καμία αντιπολιτευτική κριτική γι αυτό. Οι Χούθι δηλώνουν ότι, αν ειρηνεύσει η Γάζα, θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς. Μήπως να δοκιμάζαμε να σταματήσουμε την γενοκτονία;
ΥΓ.5: Η χώρα μας, λένε, θα αυξήσει το διπλωματικό της κεφάλαιο με την συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η χώρα μας, λέω, θα αυξήσει το διπλωματικό της κεφάλαιο με την συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις. (Αρκεί αυτές να είναι σχεδιασμένες όχι όπως η αποστολή του Σεπτεμβρίου στην Λιβύη, με υπεύθυνο σχεδιασμού τον προαχθέντα σήμερα σε ΓΕΕΘΑ, τότε διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.)
ΦΩΤΟ@pixabay.com
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ
Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.