Τετάρτη 16.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καλλιέργεια Τροφής και Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση (photos)

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΦΗΣ
12 Οκτωβρίου 2024 / 15:25

Seed Balls για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής κι Επισιτισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ). Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων, οι Healthy Little Eaters μας, (www.healthylittleeaters.gr) συμμετέχουν σε μια σπουδαία οικολογική δράση,  φτιάχνοντας seed balls με σπόρους λαχανικών. Στόχος της δράσης αυτής είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά γύρω από την έννοια της βιώσιμης καλλιέργειας τροφίμων, καθώς και να τους δώσουμε την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της διατροφής για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.

Τα seed balls αποτελούν μια απλή αλλά αποτελεσματική τεχνική αναδάσωσης και καλλιέργειας, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο. Οι σφαίρες από χώμα, άργιλο και σπόρους διατηρούν τους σπόρους ασφαλείς μέχρι να βρουν κατάλληλες συνθήκες για βλάστηση. Στην περίπτωσή μας, οι σπόροι λαχανικών που χρησιμοποιούμε συνδέονται άμεσα με το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής κι Επισιτισμού, τονίζοντας την ανάγκη να καλλιεργούμε και να καταναλώνουμε υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα.

Η καλλιέργεια των δικών μας λαχανικών δεν είναι μόνο μια πράξη σύνδεσης με τη φύση, αλλά και ένας τρόπος να προωθήσουμε την υγιεινή διατροφή. Τα λαχανικά που καλλιεργούνται τοπικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς τα χημικά που συχνά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων. Μέσω αυτής της δράσης, τα παιδιά μας μαθαίνουν την αξία της βιωσιμότητας, κατανοώντας ότι οι πόροι της γης είναι περιορισμένοι και ότι η υπεύθυνη χρήση τους είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της τροφής του μέλλοντος.

 

Ταυτόχρονα, η δράση αυτή προάγει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Οι seed balls βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα και την παραγωγικότητα της γης, κάτι που είναι κρίσιμο για τη διατήρηση ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος. Η καλλιέργεια λαχανικών μέσω αυτής της μεθόδου μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τροφίμων και συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μας συμμετέχουν ενεργά σε μια δράση που προάγει την υγιεινή διατροφή, τη βιώσιμη καλλιέργεια και τη φροντίδα για τον πλανήτη.

ΦΩΤΟ@ FB ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ