Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πως ξεπερνιέται η έλλειψη φοιτητικής στέγης κ.α. προβλήματα

ΕΛΙΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙ
08 Αυγούστου 2024 / 19:26

H ελεύθερη αγορά δεν λειτουργεί με το φιλότιμο αλλά με κίνητρα

Φέτος η «σοδειά» ήταν ιδιαίτερα φτωχή για το τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών του πανεπιστημίου μας. Τέσσερις ήσαν όλοι κι΄όλοι οι φοιτητές που ενδιαφέρθηκαν να  γίνουν αρχειονόμοι, βιβλιοθηκάριοι ή μουσειολόγοι και μόλις δώδεκα όσοι ελκύστηκαν από τις σπουδές στην ιστορία. Η αιτία για τον πρύτανη αναζητήθηκε στην εφαρμογή του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και στον υψηλό ανταγωνισμό των συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων από τα αντίστοιχά τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τον κοσμήτορα της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών φταίει η γενικότερη μείωση του ενδιαφέροντος για τις σπουδές στο είδος. Τόσο όμως ο πρύτανης όσο και ο κοσμήτορας φαίνεται να συμφωνούν πως κύριος λόγος αυτής της κάθετης πτώσης αποτελεί η δυσκολία στέγασης των φοιτητών, κάτι που ωστόσο δεν μοιάζει να επηρέασε στο ελάχιστο το τμήμα μουσικών σπουδών, το οποίο μια χαρά συμπλήρωσε τις θέσεις που προκήρυξε.

Είναι αλήθεια πως σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούν οι εικόνες και η ψηφιακή τεχνολογία, τα humanities ή αλλιώς οι κλασσικές σπουδές όπως φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία ή οι πολιτικές επιστήμες ελάχιστα απασχολούν τους νέους ανθρώπους, πολύ λιγότερο δε εφόσον οι επαγγελματικές ευκαιρίες που τους προσφέρουν είναι περιορισμένες. Και παρόλο που η μόρφωση είναι αξία αυθύπαρκτη, η εκπαίδευση που παρέχεται από τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου συνδέεται πρωτίστως με την αγορά εργασίας.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαβάζουμε ότι θα προσπαθήσει να συντονιστεί με αυτή την πραγματικότητα μετονομάζοντας το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας (ΑΒΜ) σε τμήμα «Επιστήμης της Πληροφορίας» το δε τμήμα Ιστορίας σε «Ιστορίας και Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών» ενώ η σύμπραξή του με το τμήμα Πληροφορικής και το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας αναμένεται να μπορεί να υποστηρίξει το νέο πρόγραμμα σπουδών καθώς η διαθεματικότητα, όπως υπογραμμίζει ο Πρύτανης, «εκτός του ότι βοηθά στην εξέλιξη της επιστήμης στη σύγχρονη εποχή, θα βοηθήσει τα δύο τμήματα να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να είναι ανταγωνιστικά στον ελλαδικό χώρο». Μακάρι να ευοδωθεί η προσπάθεια διότι η τεχνητή συμπλήρωση των τμημάτων της περιφέρειας δια της μείωσης του αριθμού των φοιτητών που ζητούν τα κεντρικά πανεπιστήμια, την οποία πρότεινε ο κ. Ευσταθίου στην συνέλευση των κοσμητόρων,  δεν φαίνεται να είναι προς όφελος των φοιτητών ειμί μόνον των σχολών, των καθηγητών τους και όσων τοπικών οικονομιών περιμένουν να ζήσουν από τους φοιτητές.  

Επειδή όμως και η έλλειψη στέγης είναι πραγματικότητα, πρωτοβουλίες όπως η εξεύρεση χώρου δημιουργίας νέων εστιών σωστές είναι αλλά τόσο χρονοβόρες που καταντούν ατελέσφορες. Η φορολογική ελάφρυνση, αντίθετα, προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να ενδιαφερθούν να τα προσφέρουν σε ανταγωνιστικές τιμές, θα μπορούσε να μειώσει το πρόβλημα άμεσα, δεδομένου ότι η ελεύθερη αγορά δεν λειτουργεί με το φιλότιμο αλλά με κίνητρα. Και αυτό είναι επίσης πραγματικότητα.