Σάββατο 29.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πουλημένος: «Η σκέψη μας ανατρέχει σε όσους δίνουν αγώνα για απεξάρτηση και θεραπεία»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
26 Ιουνίου 2024 / 16:23
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στ. Πουλημένος το μεσημέρι της Τετάρτης 26/06 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στο «Μαράσλειο». Μαζί με τον δήμαρχο βρέθηκαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Μονάδας Πρόληψης «Νίκος Μώρος» και του Σωματείου «Στήριξη».

Πουλημένος: «Παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα»

Ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «Εμείς ως φορέας πρόληψης παλεύουμε σε αυτό το επίπεδο έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα τα οποία δυστυχώς είναι πολλά και στη δική μας τοπική, μικρή κοινωνία». Επιπλέον, έπλεξε το εγκώμιο στη Μονάδα Πρόληψης για την βοήθεια που έχει προσφέρει σε «πολύ κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους να ξεκόψουν ή να προλάβουν τη σχέση εξάρτησης από αυτές τις καταστροφικές ουσίες και συνήθειες και να πορευτούν στον δρόμο της ομαλής ζωής».

Επιπλέον, δήλωσε τη στήριξη του απέναντι «στο ενδεχόμενο να εφαρμοστούν αυτά που προβλέπει η μεταρρύθμιση στον χώρο της ψυχικής υγείας, η οποία μάλλον βλέπει σαρωτικά την υπόθεση των επιμέρους υπηρεσιών που προσφέρονται στον χώρο αυτό, η καθεμία από τις οποίες έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στόχευση, η οποία αποδίδει καρπούς.» 

Απάντηση στο Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία

Η επιστημονική υπεύθυνος της ΔΗΜΟΠ. Άννα Τσελέντη δήλωσε ότι πρέπει «Να υπερασπιστούμε την κοινοτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και την ψυχική υγεία, απαντώντας στο σχέδιο Νόμου, που με τον προσχηματικό τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» ετοιμάζει την περαιτέρω κατάρρευση των Δημόσιων Δομών Ψυχικής Υγείας και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Η σχεδιαζόμενη κατάργησή τους με το προαναφερθέν σχέδιο Νόμου, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, στερώντας από τους πολίτες – και ιδιαίτερα στους νέους – την πρόσβαση σε υπηρεσίες, που λειτουργούν προστατευτικά στην εξάπλωση της εξάρτησης.»

«Τα κέντρα πρόληψης πρέπει να ενισχυθούν»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Στήριξη» Σπύρος Δολιανίτης, αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη συμπαράσταση, έδωσε αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι «η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και προλαβαίνεται και θεραπεύεται. Βεβαίως η πρόληψη από κάθε είδους εξαρτήσεις είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, είναι μια στάση ζωής, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και που όλοι μας πρέπει να τον έχουμε σαν στόχο.». Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος ακολουθώντας τις αρχές του Ν. Μώρου, σε συνεργασία με Δήμο και Περιφέρεια, βρίσκεται στις επάλξεις και παλεύει για ένα αύριο χωρίς εξαρτήσεις.

Κλείνοντας, τόνισε ότι τα κέντρα πρόληψης πρέπει να ενισχυθούν και να στελεχωθούν με επαρκές επιστημονικό προσωπικό ώστε να συνεχίσουν τις δράσεις τους στους τομείς της πρόληψης, ενημέρωσης και υποστήριξης των νέων και των οικογενειών τους.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.