Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαιρετισμός Αυλωνίτη στο συνέδριο για τον Ι. Καποδίστρια και τον π. Γ. Μεταλληνό

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
23 Σεπτεμβρίου 2023 / 21:06

Ο βουλευτής αναφερόμενος στον Ι. Καποδίστρια έκανε λόγο για μια πολυσύνθετη προσωπικότητα που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων και για τον οποίο καμαρώνουν οι Κερκυραίοι

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΛ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ). Στις προσωπικότητες του Ιωάννη Καποδίστρια και του π. Γεωργίου Μεταλληνού αναφέρθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου, που διοργανώνουν η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Κέρκυρας.

Ο βουλευτής αναφερόμενος στον Ι. Καποδίστρια έκανε λόγο για μια πολυσύνθετη προσωπικότητα που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων και για τον οποίο καμαρώνουν οι Κερκυραίοι. Αναφέρθηκε στο έργο του Κυβερνήτη στη δημιουργία ελληνικού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε, στην συμβολή του στην παιδεία, στην οικονομία και στην οργάνωση της διοίκησης. «Δεινός διπλωμάτης, φλογερός πατριώτης, φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που αφιέρωσε το βίο του στην πατρίδα», είπε και υπενθύμισε δύο παρεμβάσεις του για να αποκατασταθεί η αλήθεια και η ιστορική μνήμη.

«Η πρώτη ήταν όταν προστατεύοντας τη μνήμη του εξέφρασα την αντίθεσή μου στην παρουσίαση κριτικών αναλύσεων για την προσωπικότητα του Καποδίστρια στις εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021». Είχα αποστείλει και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων τον Μάιο του 2020.

Η δεύτερη όταν με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Βουλής το 2022, κατέθεσα αίτημα για να καθιερωθεί η ημέρα θανάτου του Ι. Καποδίστρια ως πανελλήνια ημέρα τιμής και μνήμης στον πρώτο Κυβερνήτη», δήλωσε.

Χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την εξέταση πτυχών των προσωπικοτήτων του Ι. Καποδίστρια και του π. Γεώργιου Μεταλληνού, για τον οποίο δήλωσε ότι «στη μνήμη μας έχει μείνει ως ένας σπουδαίος θεολόγος, καθηγητής και λόγιος. Πολυγραφότατος, με πύρινο και άφοβο λόγο, για τον ελληνισμό, την πίστη και τον άνθρωπο, με εξαιρετική άρθρωση λόγου και σε πολλές των περιπτώσεων ρηξικέλευθες θεολογικές απόψεις».

Ο κ. Αυλωνίτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου, που ξεκίνησε σήμερα με μεγάλη συμμετοχή και θα ολοκληρωθεί αύριο στην Κέρκυρα, με ομιλίες έγκριτων εισηγητών και μεγάλη συμμετοχή. 

ΦΩΤΟ@ΑΛ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ