Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αριστούχοι της Κέρκυρας μιλούν στην «Ε» για την επιτυχία τους

Αριστούχοι
30 Ιουνίου 2023 / 14:25
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Βάζουν «πλώρη» σε Τμήματα της πρώτης επιλογής τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Βαλίτσες για το πανεπιστήμιο ετοιμάζουν Κερκυραίοι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, που οι βαθμολογικές τους επιδόσεις, τους εξασφάλισαν το  πολυπόθητο «χρυσό» εισιτήριο για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Για πολλούς από τους συμμετέχοντες, η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και απαιτητική, η προσήλωση όμως στον στόχο τελικά τους δικαίωσε. Η «Ε» συνεχίζοντας το αφιέρωμά της στους πρωταγωνιστές των φετινών πανελληνίων συνομίλησε με τέσσερις ακόμη αριστούχους από σχολεία της Κέρκυρας που από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα διαβούν το κατώφλι των Σχολών της πρώτης προτίμησής τους.

 Κωνσταντίνα Μάνεση: Στην κορυφή με 19.440 μόρια

 

Μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Κέρκυρα πέτυχε η μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Κωνσταντίνα Μάνεση με τα 19.440 μόρια που συγκέντρωσε. Οι βαθμολογίες που σκόραρε την οδηγούν με άνεση στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που είναι και η πρώτη της επιλογή. Και όχι άδικα. Βαθμολογήθηκε με  19,8 στα Μαθηματικά, με 20 στη Φυσική, 19,8 στη Χημεία και 17,7 στην Έκθεση.

Όπως αναφέρει στην «Ε» ήταν μια δύσκολη χρονιά και περιθώρια δεν υπήρχαν για μικρές στιγμές χαλάρωσης. «Ξεχνάμε την προσωπική ζωή μας και επικεντρωνόμαστε μόνο στις σχολικές απαιτήσεις. Μου έλειψε κυρίως η λογοτεχνία, αφού δεν είχα χρόνο να διαβάσω», αναφέρει.

Η επιτυχία της αυτή πάντως δεν ήταν καθόλου τυχαία, αλλά ως αποτέλεσμα συστηματικού διαβάσματος σε όλη τη μαθητική της πορεία. «Γι' αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δασκάλους μου και τους καθηγητές μου όλων των μαθητικών μου χρόνων. Καθένας τους με δίδαξε κάτι διαφορετικό. Ευχαριστώ και τους γονείς μου, που πάντα με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα. Εύχομαι σε όλους τους συμμαθητές και συμμαθήτριες μου καλή επιτυχία και ευόδωση των στόχων τους», επισημαίνει.

 

 Εμμανουέλα Παπαδάτου: Με 18.625 μόρια θα πραγματοποιήσει το όνειρό της για τη Νομική

Με το γνωστό sms του Υπουργείου Παιδείας ενημερώθηκε για τις εξαιρετικές της επιδόσεις η Εμμανουέλα Παπαδάτου από το 1ο ΓΕΛ Κέρκυρας. Η ανακοίνωση των βαθμολογιών τη βρήκε σε ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. Η χαρά μεγάλη και δη στα Αρχαία που είχε τις επιφυλάξεις της. Τα συνολικά της μόρια 18.625 της επιτρέπουν να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και από τον Σεπτέμβριο να είναι πρωτοετής της Νομικής.

«Θέλω να ασχοληθώ με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που όλοι πρέπει να έχουμε άποψη. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν δράσεις στον τομέα αυτό», επισημαίνει.

Συγκέντρωση και πειθαρχία ήταν τα χαρακτηριστικά που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, ωστόσο μέσα στο χρόνο αυτό δεν έλειψαν και πιο χαλαρές στιγμές για να ξεφεύγει λίγο από τη μελέτη. Το αποτέλεσμα την δικαίωσε πάντως με τους υψηλούς βαθμούς που πέτυχε. 19,6 στην Ιστορία, 19,2 στα Αρχαία, 19,2 στα Λατινικά και 16,5 στην Έκθεση.

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα σπουδάσω στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Είμαι ενθουσιασμένη για τη Σχολή, γιατί εδώ και πολλά χρόνια είναι το όνειρό μου», σχολιάζει για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη μητέρα μου που με βοήθησε πολύ όπως και στην καθηγήτριά μου Εύη Καραμούτσου»

 

 Θεοδώρα – Ελένη Πουλιάση: «Πλώρη» για το Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ με εισιτήριο τα 18.048 μόρια

Η 17χρονη Θεοδώρα- Ελένη Πουλιάση από το 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια στο σχολείο της . 18.048 για την ακρίβεια, που την οδηγούν στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η επιστήμη αυτή με ενδιαφέρει. Έχω δει το πρόγραμμα σπουδών  και τα μαθήματα μου φαίνονται αρκετά ενδιαφέροντα γι’ αυτό και την επέλεξα», δηλώνει στην «Ε».

Όπως είπε, η φετινή χρονιά ήταν απαιτητική με αρκετές ώρες μελέτης, ωστόσο όταν υπήρχε κάποιο κενό, μια βόλτα πάντα βοηθούσε για να ξεφεύγει το μυαλό. Η αγωνία φυσικά μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των βαθμών ήταν μεγάλη, καθώς δεν ήταν σίγουρη για τις επιδόσεις της στην Έκθεση και στα Αρχαία.

Τελικά με το 16,9 στην Έκθεση, το 18,6 στα Αρχαία, το 18,7 στην Ιστορία και το 19,7 στα Λατινικά εισάγεται στο Τμήμα της πρώτης προτίμησής της. Έχοντας πλέον την εμπειρία των πανελλαδικών, συμβουλεύει τους επόμενους υποψηφίους, για ένα καλό αποτέλεσμα, να επιδεικνύουν ηρεμία, όχι πολύ άγχος και να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο στόχο τους.   

 

 Μιχάλης Αγάθος: Περνάει στο ΕΜΠ με 17.980 μόρια

To μυστικό για τον Μιχάλη Αγάθο από το 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας ήταν η ισορροπία μεταξύ του διαβάσματος και της προσωπικής του ηρεμίας. Το σύστημα που εφάρμοσε απέδωσε καρπούς με 17.980 μόρια. Βαθμολογήθηκε με 19,9 στη Χημεία, 19,5 στα Μαθηματικά, 18,3 στη Φυσική και 14,2 στην Έκθεση. Ωστόσο ακόμη δεν έχει καταλήξει σε ποιο Τμήμα θέλει τελικά να εισαχθεί. «Ενδιαφέρομαι για δυο Τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών και το Μηχανολόγων Μηχανικών», αναφέρει.

Όπως λέει, αν και στο οικογενειακό του περιβάλλον έχει συναφή επαγγέλματα, ωστόσο η επιλογή είναι αυστηρά δική του, βάσει έρευνας στα προγράμματα σπουδών  που φαίνεται ότι του ταιριάζουν αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Επισημαίνει ότι αν και η διαδικασία των πανελληνίων είναι ψυχοφθόρα για πολλά παιδιά, ο ίδιος την αντιμετώπισε ως μια δοκιμασία που είχε να κάνει και με τις ψυχικές αντοχές. «Υπήρχαν στιγμές άγχους και πίεσης ανά διαστήματα. Με στενοχώρησε ότι δεν μπορούσα να έχω την ίδια αφοσίωση στον αθλητισμό που αναγκαστικά  τον άφησα για τις πανελλήνιες, τώρα όμως θα ασχοληθώ και πάλι με το χάντμπολ», σχολιάζει.

Το πρόγραμμα πάντως για την ώρα έχει ξεκούραση, μπάνια και διακοπές, ενώ σε όσα παιδιά βρίσκονται τώρα στη θέση που εκείνος ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες, συμβουλεύει να μην αφήνουν κενά στην ύλη και να μην έχουν άγχος για τις επιδόσεις τους.

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.