Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βάσανο» για τους εκπαιδευτικούς η εύρεση κατοικίας

rbnb
24 Ιουνίου 2023 / 13:57
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η κυριαρχία του rbnb που στερεί σπίτια από την αγορά αλλά και τα πανάκριβα ενοίκια βάζουν σε δεινή θέση αναπληρωτές, νεοδιόριστους ακόμη και μόνιμους εκπαιδευτικούς

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Κέρκυρα, αφού πριν καλά - καλά λήξει η σχολική χρονιά, οι νοικάρηδες τους, τους έβγαλαν έξω, στο βωμό του κέρδους που λέγεται rbnb. Εκπαιδευτικοί που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας για να διδάξουν τα παιδιά μας μένουν λίγο πριν από την ολοκλήρωση των μαθημάτων ξεκρέμαστοι, αφού αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια που νοικιάζουν, λόγω της μετατροπής τους σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για όσο διαρκεί η σεζόν. Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης στέγης με την ταυτόχρονη κυριαρχία του rbnb δεν άφησε φέτος πολλά περιθώρια στους εκπαιδευτικούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο προς τις γενέτειρές τους και να πηγαινοέρχονται καθημερινά με το καράβι στην Κέρκυρα για να διδάξουν. «Οι εκπαιδευτικοί πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια σε σπίτια που μετά λειτουργούν ως rbnb. Σε αρκετές περιπτώσεις τους πετούν έξω από τα μέσα Μαΐου. Έχουμε περιπτώσεις εκπαιδευτικών που ήταν από Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, όπου επέστρεψαν πίσω στις πόλεις τους και κάθε μέρα πηγαινοέρχονταν με το καράβι. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις οι συνάδελφοι που είχαν πρόβλημα φιλοξενούνταν από άλλους εκπαιδευτικούς», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος.

Αποτρεπτικά

 Όπως είπε, το πρόβλημα με την έλλειψη στέγης στην Κέρκυρα γίνεται ολοένα και χειρότερο, με αρκετούς εκπαιδευτικούς να δηλώνουν απροθυμία να δηλώσουν την Κέρκυρα για τοποθέτηση, αφού η δυσκολία στην εύρεση σπιτιού αλλά και τα πανάκριβα ενοίκια λειτουργούν αποτρεπτικά. Το σοβαρό ζήτημα αναμένεται σύντομα να βγει και πάλι στην επιφάνεια με την έλευση των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών. Με τους νέους μόνιμους διορισμούς στη γενική αγωγή που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Παιδείας, θα τοποθετηθούν στα σχολεία της Κέρκυρας 138 εκπαιδευτικοί. Ανάμεσά τους αρκετοί και από άλλες περιοχές της χώρας που ήδη έχουν αρχίσει να ρωτούν για διαθέσιμα σπίτια. Ενδεικτικά πάντως, από τους 8 μαθηματικούς που διορίζονται, μόνον οι τρεις είναι από Κέρκυρα. Όπως επισημαίνει στην «Ε» ο μαθηματικός Μάριος Μαγιολαδίτης, στη σελίδα που διαχειρίζεται και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς με 35.000 μέλη, τα ερωτήματα για την εύρεση σπιτιού είναι καθημερινά. «Υπάρχει έκδηλη ανησυχία ειδικά για την Κέρκυρα, λόγω και των πολύ υψηλών ενοικίων. Ο μισθός τον πρώτο χρόνο για τους νεοδιόριστους λόγω των αυξημένων κρατήσεων φτάνει τα 800-850 ευρώ και σε αυτούς που δεν έχουν καθόλου προϋπηρεσία στα 750 ευρώ», επισήμανε ο κ. Μαγιολαδίτης. Όπως είπε, το πρόβλημα της στέγης δεν αφορά μόνο τους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους αλλά και τους ήδη μόνιμους εκπαιδευτικούς, αφού υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τα συμβόλαια μίσθωσης λήγουν, λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν, για να διατεθούν τα σπίτια ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ναι μεν αλλά…

Το σοβαρό ζήτημα της στέγης αν και αναγνωρίζεται από τις τοπικές αρχές αυτοδιοίκησης, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο βήμα προόδου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων είχε λάβει απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο (2022) να ζητήσει από την κυβέρνηση την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων στέγασης, σίτισης, αύξησης μισθών κλπ, βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, αλλά και την υποστήριξη στην αξιοποίηση κατάλληλων περιουσιακών στοιχείων, μέσω ΣΔΙΤ, για την διευκόλυνση στέγασης δημοσίων λειτουργών. Παράλληλα πρότεινε τη συνεργασία με τους Δήμους και τα Νοσοκομεία για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα συζητήθηκε την ίδια περίοδο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας μετά από εισήγηση της ΛΑΣΥ. Από τη δημοτική αρχή Υδραίου τονίστηκε ότι ο δήμος δεν έχει το νομοθετικό περιθώριο για να παρέχει κάποιο στεγαστικό επίδομα, ωστόσο ειπώθηκε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η περιουσία του ή των Αδελφάτων για την ανοικοδόμηση κατοικίων για τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων. «Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας και ο Δήμος Παξών, δεν μπήκαν καν στον κόπο να θέσουν το θέμα προς συζήτηση στα Δημοτικά τους Συμβούλια.Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, παρόλο που πήρε ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρόλο που ζήτησαν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που λειτουργούν στη Βόρεια Κέρκυρα από τον Οκτώβριο, ακόμα δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για τη στέγαση των εκπαιδευτικών», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος.

Ποιοι μπορούν

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΑΣΥ Γιάννη Μπορμπότη, βάσει νόμου, δήμοι κάτω των 18.000 κατοίκων, μπορούν να παρέχουν από τους πόρους τους, στεγαστικό επίδομα. Όπως επισημαίνει, με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία των Παξών, της Βόρειας και της Νότιας Κέρκυρας, όπου ο πληθυσμός τους είναι κάτω του ορίου.

Το παράδειγμα της Ρόδου

 Κι ενώ όλα αυτά πάντως συμβαίνουν στην Κέρκυρα, πρόσφατα στη Ρόδο, ο Δήμος δέσμευσε από τον προϋπολογισμό του ποσό 150.000 ευρώ, προκειμένου να δοθεί ως επίδομα ενοικίου σε όλους τους αναπληρωτές που υπηρετούν στο νησί, με βάση κριτήρια (μισθωτήριο συμβόλαιο του σπιτιού του, εισόδημα έως 15.000 ευρώ, έντυπο Ε1). Ωστόσο όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Στράτος Καρίκης, θα πρέπει πρώτα να τροποποιηθεί και να ψηφιστεί η υπουργική απόφαση που αφορά στην στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων. «Μας έχει δοθεί η πολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσει. Μόλις ψηφιστεί θα μπορέσουμε να δεχθούμε αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους για να χορηγήσουμε το επίδομα», ανέφερε ο κ. Καρίκης.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.