Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με κενά εκπαιδευτικών το πρώτο σχολικό κουδούνι σε δημοτικά και νηπιαγωγεία της Κέρκυρας

Εκπαιδευτικοί
08 Σεπτεμβρίου 2023 / 11:12
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αντ. Κουρσάρης: «Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην ειδική αγωγή. Αρκετά κενά και σε άλλες ειδικότητες»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αναμένεται να «χτυπήσει» το πρώτο σχολικό κουδούνι της χρονιάς στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της Κέρκυρας την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ενώ η Ένωση Γονέων από κοινού με τον ΣΕΠΕ και την ΕΛΜΕ Κέρκυρας προσανατολίζονται σε διαμαρτυρία μέσα στην πρώτη εβδομάδα μαθημάτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνη Κουρσάρη, από τις 158 εγκεκριμένες από το ίδιο το Υπουργείο ανάγκες σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης στα δημοτικά σχολεία της Κέρκυρας, καλύπτονται μόνο οι 57, ενώ στα νηπιαγωγεία θα καλυφθούν μόνο 15 από τους 45 μαθητές.

«Κάθε σχολείο που έχει 3, 4, 5, 6, 7 τμήματα με παιδιά με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα έχει έναν εκπαιδευτικό παράλληλης να μοιράζεται στα τμήματα και στα παιδιά αυτά, ενώ οι επιπλέον ανάγκες σε παράλληλες που θα προκύψουν μετά τη λήξη της προθεσμίας του Οκτωβρίου για νέες αιτήσεις παράλληλης, θα εξαϋλωθούν, δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν. Αντίστοιχα έχουν προσληφθεί μόνο ένας ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός από τους τρεις που χρειάζονται για την κάλυψη 15 σχολικών μονάδων. Η σχολική χρονιά ξεκινά με τους χειρότερους όρους και τη μικρότερη κάλυψη των αναγκών μετά από αρκετά χρόνια, ιδίως στην ειδική αγωγή», επισήμανε ο ίδιος.

Εν αναμονή

Παράλληλα καταγγέλλει το γεγονός ότι παρότι η δημοτική αρχή της Νότιας Κέρκυρας έχει στα χέρια της τα επίσημα έγγραφα για την ίδρυση του 3ου ειδικού σχολείου που θα στεγαστεί στο νεόδμητο κτίριο στα Βραγκανιώτικα, ωστόσο δεν έχει φροντίσει να υλοποιήσει τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να πάρει το όραμα «σάρκα και οστά».
 

Ερωτηθείς σχετικά από την «Ε» για το θέμα, ο Δήμαρχος Κώστας Λέσσης περιορίστηκε να τονίσει ότι η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να ανοίξει φέτος το σχολείο και ότι γι’αυτό θα έχει άμεση επικοινωνία με την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας.

Στο μεταξύ όμως και μέχρι οι μαθητές της περιοχής να αποκτήσουν ένα δικό τους σχολείο, θα υποχρεούνται να διανύουν χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο ήδη κορεσμένο ειδικό σχολείο της πόλης.

Κενά και αλλού

Αρκετά όμως είναι τα κενά και στις υπόλοιπες ειδικότητες. Σύμφωνα με την καταγραφή του ΣΕΠΕ, διαπιστώνονται 10 κενά σε νηπιαγωγούς, πέντε σε δασκάλους, πέντε σε δασκάλους τμημάτων ένταξης, δυο στην ειδικότητα της θεατρικής αγωγής και πέντε στους εικαστικούς.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο οι τοποθετήσεις της α΄φάσης αναπληρωτών είναι σε εξέλιξη στα σχολεία του νομού, ενώ αναμένεται και η β’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Κενά υπάρχουν πάντα λόγω των αδειών κύησης, λοχείας, ανατροφής που αιτούνται οι εκπαιδευτικοί και παίρνουν. Ότι κενά υπάρξουν θα καλυφθούν με την β’ φάση των αναπληρωτών», διευκρίνισε ο ίδιος.

Η εικόνα πάντως έτσι όπως διαμορφώνεται για την ώρα, έχει προκαλέσει ανησυχία στον εκπαιδευτική κοινότητα. Μάλιστα οι δυο Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Κέρκυρας ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ από κοινού με την Ένωση Γονέων Κέρκυρας προσανατολίζονται σε διαμαρτυρία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.