Κυριακή 02.02.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Και δεν μου λες; Πως τα βλέπεις τα πράγματα;

EDITORIAL
28 Ιανουαρίου 2025 / 13:32
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Καραμανλής και Σαμαράς εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στις επιλογές Μητσοτάκη στο ελληνοτουρκικό. Κι αυτό έγινε πριν από την κομβική διάλυση της Συρίας.

Μπορεί οι μεγάλες διαδηλώσεις για τα Τέμπη να ταρακούνησαν το Μαξίμου, η επιρροή τους όμως στις εξελίξεις θα γίνει καθοριστική εφόσον στις λαϊκές προσδοκίες προστεθεί ολοκληρωμένα το πολιτικό αίτημα. Η περιγραφή του εκτείνεται από τη διεθνή θέση της χώρας μέχρι τη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος. Οι επιλογές της πρώτης επιδρούν ουσιαστικά επί της δεύτερης. Κι όλο μαζί αναφέρεται ως πρόταση για τη διοίκηση της χώρας.

Η πρόσφατη κρατική αποσταθεροποίηση της Συρίας ανέδειξε περισσότερο τη γεωγραφική ρευστότητα στην περιοχή ενώ τα πολεμικά γεγονότα προβάλουν τις επιδιώξεις κυριαρχίας των περιφερειακών παικτών. Σ' αυτόν τον καμβά και ο ελληνικός σχηματισμός, που δικαίως ανησυχεί για την επιβεβαίωση των αναθεωρητικών στρατηγικών (σ.σ. ακόμα κι όταν επιλέγεται ποιοι είναι οι προτιμώμενοι αναθεωρητισμοί. Βλέπε Ισραήλ).

Ποιός από την επισπεύδουσα Άγκυρα, που επιστρέφει, και το Τελ Αβιβ/Ιερουσαλήμ που διευρύνει την υποστηρικτική του ζώνη θα δώσει τον τόνο στην αναθεώρηση των Συνθηκών του τέλους του α' παγκοσμίου πολέμου; Η κουρδική εθνογένεση εφόσον επιχειρηθεί, απειλεί την ακεραιότητα της Τουρκίας. Και όλο αυτό, μυρίζει μπαρούτι. Θα περιοριστεί στο γνωστό χερσαίο θέατρο των επιχειρήσεων ή θα επεκταθεί και στον θαλάσσιο; 

Δεν υπάρχει ζήτημα εσωτερικής πολιτικής (σ.σ. και στην Ελλάδα), που να μην υποτάσσεται στις προτεραιότητες των διεθνών εξελίξεων. Η ιεράρχηση αυτή πάντοτε πρυτάνευε στην περιοχή. Όλες οι ηγετικές προσωπικότητες Ελλήνων ξεχώρισαν κυρίως για τις επιδόσεις επί των ημερών τους στον διεθνή στίβο, παρά στον εσωτερικό.

Το περιεχόμενο αυτών των εξελίξεων κυριαρχεί επί κάθε άλλου. Βεβαίως και επί της ονοματολογίας με την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών.

Καραμανλής και Σαμαράς εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στις επιλογές Μητσοτάκη στο ελληνοτουρκικό. Κι αυτό έγινε πριν από την κομβική διάλυση της Συρίας.

Ο αντιπολιτευτικός λόγος όταν δεν είναι γενικός, εξαντλείται συνήθως σε διεθνοδικαιικές αναφορές, που έχουν την αξία τους βεβαίως αλλά ηχούν περισσότερα ακαδημαϊκά παρά ως εφαρμοστέα πολιτική. Το πολιτικό ζήτημα ήταν και εξακολουθεί η απαιτούμενη απάντηση στους γρίφους συνολικά παρά στις προτιμήσεις για τα πρόσωπα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.