Σάββατο 21.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι θα πείτε στις τουριστικές Εκθέσεις;

EDITORIAL
19 Σεπτεμβρίου 2024 / 19:20
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η κακοποίηση του τόπου είναι η αρχή της υποτίμησής του.

Τι θα πα να πείτε στις τουριστικές Εκθέσεις;

Με δεδομένη τη φετινή εικόνα των δημοφιλών, ελληνικών, τουριστικών προορισμών, ενδιαφέρον έχει το τι θα λέμε στις Εκθέσεις, που αρχίσαμε να πηγαίνουμε. Θα πάμε δηλ. να ζητήσουμε από τους ξένους ναρθούνε όλο και περισσότεροι, προβάλλοντας τις ομορφιές μας; Ο πρωθυπουργός ήταν αποκαλυπτικός στην αποστροφή του λόγου του στη ΔΕΘ, στόχος είναι τα λεφτά, που θάλεγε και η Τζούλια Αλεξανδράτου!

Αφού ξόρκισε τον υπερτουρισμό, υποστήριξε πως όποια πίεση κι αν συμβαίνει είναι σε μερικούς τόπους και μερικούς χρόνους. Μοιάζει ακριβές και ψύχραιμο, δεν είναι όμως αλήθεια. Διότι η έννοια της υπερβολικής φόρτισης των τουριστικών τόπων δεν είναι το πηλίκο του αριθμού των επισκεπτών δια των προσφερομένων κλινών. Κι όσο αυτό είναι κάτω από 1, τότε όλα μια χαρά...

Πως να ισχύει κάτι τέτοιο όταν, για παράδειγμα, το κερκυραϊκό, οδικό δίκτυο προέρχεται από τη δεκαετία του '60 με μικρές έκτοτε παρεμβάσεις και σήμερα δέχεται δεκάδες χιλιάδες παραπάνω αυτοκίνητα; Πολλά τα ανάλογα παραδείγματα, που αποκαλύπτουν την υστέρηση της κερκυραϊκής υποδομής, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, πρώτα, πρώτα, την καθημερινότητα των κατοίκων!

Η κακοποίηση του τόπου είναι η αρχή της υποτίμησής του, όσο κι αν αδιαφορούν γι' αυτό οι φορείς που κερδοφορούν στο όνομά του. Το εάν συμπλέουν με έργα ή παραλείψεις και εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης, επιδεινώνει την κατάσταση ενώ συντείνει στη διαμόρφωση απ' όλους μιας εγωκεντρικής συνείδησης της πραγματικότητας. Τα παραδείγματα κι εδώ, πολλά και συχνά.

Για τούτο και η τουριστική προβολή δεν μπορεί πλέον να στοχεύει στην μεγαλύτερη προσέλκυση αριθμών αλλά να γίνει μέρος ενιαίου σχεδίου αλλαγής προτύπων προς το ποιοτικό. Με μέτρο τη βελτίωση των όρων ζωής γενικώς κι όχι αποκλειστικά και μόνον την αλεγρία!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.