Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Ρονάλντο, η Σύμμαχος Σαουδική Αραβία και Εγκλήματα Πολέμου

Κώστας Βέργος
14 Ιανουαρίου 2023 / 11:22
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Γράφει ο Κώστας Βέργος

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τον Κριστιάνο Ρονάλντο να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Σαουδική Αραβία, την νέα ποδοσφαιρική του πατρίδα. (Ο Πορτογάλος άσος έχει συμβόλαιο 500 εκατ. δολ. για 2,5 χρόνια με την Αλ-Νασρ.) Όμως, ο Ρονάλντο δεν είναι Μαραντόνα ή Σόκρατες ή Μπράιντνερ ή Καντονά, διάσημοι επίσης ποδοσφαιριστές που κάποτε μίλησαν για δικαιώματα.

(Παρεμπιπτόντως, ο Πελέ δεν μίλησε ποτέ για τυραννίες και δικαιώματα στην πολύπαθη Βραζιλία.) Ευκαιρία πάντως, έστω και έτσι, να προκαλέσει η Διεθνής Αμνηστία ένα ενδιαφέρον για την χώρα που διαθέτει κοσμικό πλούτο όσο και θεοκρατικό σκοτάδι.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην αναφορά του 2022 για την Σαουδική Αραβία, δείχνει την χώρα αρνητική πρωταθλήτρια δικαιωμάτων. Κάνει δε ιδιαίτερη μνεία η αναφορά στα εγκλήματα πολέμου της εν λόγω χώρας στον πόλεμο που διεξάγεται στην Υεμένη.

Διαβάσαμε πρόσφατα στην έγκυρη ‘Ναυτεμπορική’ ότι «η Σαουδ. Αραβία είναι έτοιμη να υποβάλει κοινή προσφορά με Αίγυπτο και Ελλάδα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2030.» Η Σαουδ. Αραβία είναι πλέον σύμμαχος εντός και εκτός γηπέδων. Από 15μήνου, καθ’ υπόδειξη ΝΑΤΟ (IAMD), 150 αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού (και μια πυρ. Patriot – αγορασμένη βέβαια για άλλο σκοπό) «φυλάσσουν Θερμοπύλες» στα σύνορα Σαουδ. Αραβίας και Υεμένης – χωρίς η αντιπολίτευση να θέτει στην Βουλή καθημερινώς το ζήτημα αυτής της ανωμαλίας. Ποιος κήρυξε πόλεμο στην περιοχή (2.346 χρόνια μετά τον Μ. Αλεξάνδρο);

Έλεγε η προ ημερών απορριφθείσα διακομματική πρόταση στην Αμερικανική Βουλή, που είχε σκοπό την εφαρμογή της προεκλογικής δέσμευσης Μπάιντεν για άμεση διακοπή της Αμερικανικής στήριξης στον Σαουδαραβικό  συνασπισμό: «Το Κογκρέσο δεν έχει κηρύξει πόλεμο και δεν έχει παράσχει εξουσιοδότηση για συμμετοχή στην σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων υπό την Σαουδ. Αραβία, με δυνάμεις από ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο, Σενεγάλη και Σουδάν, εναντίον των Χούθι, γνωστών και ως Ανσάρ-Αλλάχ, στο κράτος της Υεμένης. … Δεν υπάρχει κήρυξη πολέμου ή εθνική έκτακτη ανάγκη που να έχει δημιουργηθεί από επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, εδαφών ή κτήσεών τους ή των Ενόπλων Δυνάμεών τους ώστε να εμπλακούν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη σύγκρουση.»
Ο ΗΠΑ μετέχουν από το 2015 στον Σαουδαραβικό συνασπισμό και συζητήθηκε τον Δεκέμβριο πρόταση Σάντερς κ.α. στην Βουλή περί ενεργοποίησης του Ψηφίσματος Πολεμικών Εξουσιών του 1973, με βάση το οποίο η Βουλή μπορεί να ελέγχει τον Αμερικανό Πρόεδρο στην κήρυξη και διεξαγωγή ενός πολέμου.

Παρά την προεκλογική δέσμευση, ο Λευκός Οίκος σήμερα υποστηρίζει ότι, για όσο διάστημα εξελίσσονται οι διπλωματικές προσπάθειες του Ομάν, δεν πρέπει να υπάρξει διακοπή της Αμερικανικής στήριξης στην Σαουδ. Αραβία. Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος μιλάει γενικώς για «δύο πλευρές», χωρίς να αναφέρει την ανάγκη άμεσης χαλάρωσης του Σαουδαραβικού αποκλεισμού της Υεμένης – που εξακολουθεί να προκαλεί χιλιάδες θανάτους από λιμό και λοιμούς και που είναι όρος της άλλης «πλευράς» για μονιμότερη ανακωχή.

Η Σαουδ. Αραβία δεν αμύνεται (όπως ισχυρίζεται η ίδια). Κάνει πόλεμο. Εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης και για αυτόν τον πόλεμο ελέγχεται ποινικά. Η ‘Guernica 37’, διεθνής πρωτοβουλία νομικών με έδρα το Λονδίνο και την Χάγη, έχει καταθέσει σχετικό φάκελο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο πόλεμος στην Υεμένη είναι ένας ακόμη πόλεμος δια αντιπροσώπων, στην άλλη άκρη του οποίου υπάρχει το επίσης σκοταδιστικό Ιράν. Οι δε Χούθι στην Υεμένη επιβάλλουν το ίδιο θεοκρατικό σκοτάδι όπου κυριαρχούν. Θύματα πολέμου οι 400.000 νεκροί Υεμενίτες, κυρίως άμαχοι, από λιμό, λοιμούς, βομβαρδισμούς υποδομών και έναν επταετή πνιγηρό αποκλεισμό της πρωτεύουσας και του ελεγχόμενου από τους Χούθι μεγαλύτερου μέρους της χώρας – αποκλεισμό από την Σαουδ. Αραβία και την κυβέρνηση της σχετικά πλούσιας λόγω πετρελαίου, λιμανιών και κεντρικής τράπεζας νότιας Υεμένης που στηρίζει η Σαουδ. Αραβία.

ΥΓ.1: Κατά τον ΟΗΕ, «δεν υπάρχουν καθαρά χέρια σ’ αυτό τον πόλεμο». Ειδική μνεία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Καναδά, που εξοπλίζουν την Σαουδ. Αραβία. (https://news.un.org/en/story/2020/09/1072012)

ΥΓ.2: Διαφεύγει ίσως της «κοινής γνώμης» ότι, προεξάρχουσας της Σαουδ. Αραβίας, οι χώρες του ΟΠΕΚ-Plus (δηλ. και Ρωσία) αποφάσισαν πρόσφατα την μη-αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε αντίθεση με ό,τι (για να μειωθούν οι διεθνείς τιμές) ζητούν επίμονα Αμερική και Ευρώπη.

ΥΓ.3: Τα περί δημοκρατίας, δικαιωμάτων και κατά αυταρχισμού λόγια, που λέγονται από την χώρα μας (και από ΗΠΑ και Ευρώπη βέβαια) εναντίον του όντως κακού Πούτιν και Ρωσίας (στον άλλο πόλεμο που κάνουμε), χάνονται μέσα  στις θερμές χειραψίες και αγκαλιές με τους Σαουδάραβες και Εμιρατιανούς πρίγκιπες.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, Corfu Channel. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.