Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα 10+1 γεγονότα που σημάδεψαν το 2022

Κώστας Βέργος
31 Δεκεμβρίου 2022 / 11:22
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Γράφει ο Κώστας Βέργος

1. Η Φονική Καταδίωξη ενός 16χρονου Τσιγγάνου για 20 Ευρώ Απλήρωτης Βενζίνης

Ο αστυνομικός δεν γνώριζε ποιος ήταν ο καταδιωκόμενος. Αυτό δήλωσε ο συνήγορος του αστυνομικού, για να άρει την υποψία ρατσιστικού κινήτρου.  Για να άρει δε και την υποψία της επικίνδυνης καταδίωξης «δι’ ασήμαντον αφορμήν», είπε στην συνέχεια ότι δεν γνώριζε ο καταδιώκων γιατί καταδιωκόταν ο καταδιωκόμενος. Δηλαδή, έθεσε ο συγκεκριμένος αστυνομικός σε κίνδυνο τις ζωές καταδιωκόμενου, καταδιώκοντος, διερχομένων, πεζών και εποχουμένων, χωρίς πρώτα να ρωτήσει γιατί θα καταδίωκε τον καταδιωκόμενο. Δύο μήνες πριν, στον Βόλο, ένας άλλος αστυνομικός εκλήθη από έναν άλλο βενζινοπώλη να συλλάβει μια οικογένεια, όταν απομαγνητισθείσα η κάρτα δεν λειτούργησε (για πληρωμή πάλι 20 ευρώ). Ο αστυνομικός αυτός, αφού επιτίμησε τον βενζινοπώλη, τον πλήρωσε από την τσέπη του. Την επομένη αρνήθηκε τα 20 ευρώ από τον χρεώστη, ζητώντας του να τα δώσει σε έναν φτωχό. Αυτός ο δεύτερος αστυνομικός θα επεδείκνυε την ίδια σύνεση, εάν καλείτο να διαχειρισθεί την πρώτη περίπτωση. Θα αντιμετώπιζε την παραβατικότητα του 16χρονου με τρόπο επαγγελματικό, ανάλογο του «εγκλήματος», χαρίζοντάς του την ζωή. Ως δε καλός χριστιανός θα είχε την προς Γαλάτας επιστολή Παύλου οδηγό. Ουκ έστιν Ιουδαίος ουδέ Μπαλαμός ή Τσιγγάνος, πάντες γαρ ημείς εις εσμέν εν Χριστώ.

2. Η Ευρωβουλή, ο Χρηματισμός και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια Χώρα Χιλιάδων «Ατυχημάτων»

Ούτε σκάνδαλο ούτε ατύχημα ήταν αυτό που συνέβη στις Βρυξέλλες. Οι υπέρ Κατάρ δηλώσεις Καϊλή και Σχοινά δεν μας εκπλήσσουν. 50.000 λομπίστες (7.500 οι «διαπιστευμένοι») είναι μονίμως εγκατεστημένοι στα παρακείμενα της Ευρωβουλής τετράγωνα. Δισεκατομμύρια ευρώ ο τζίρος του λόμπινγκ. Εκατοντάδες πρώην ευρωβουλευτές και πρώην στελέχη της ΕΕ, που «ξέρουν την δουλειά», δουλεύουν ως λομπίστες. Από τη άλλη, το μη-δημοκρατικό, αυταρχικό Κατάρ, μια χώρα 3 εκατ. κατοίκων, που αναγνωρίζει την ιδιότητα του πολίτη μόνο σε 300 χιλ., κατέγραψε 6.500 εργατικούς θανάτους κατά τα την δωδεκαετία των έργων Μουντιάλ. Τα χαρτοφυλάκια Καϊλή και Σχοινά ενδεικτικά: Προσέγγισης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου (για να αντικαταστήσουν το «κακό» Ρωσικό πετρέλαιο) το ένα, «Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» (sic) το άλλο. Η δημοκρατία της Ευρώπης εξαγοράσθηκε και οι αφυδατωμένοι εργάτες του Κατάρ ήταν παράπλευρη απώλεια.

3. Ο Πόλεμος στην Ουκρανία

Πόλεμος πατήρ πάντων εστί (Ηράκλειτος). Πόλεμος συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα εστί (Κλαούζεβιτς). Πολιτική συνέχεια του πολέμου με άλλα μέσα εστί (Κονδύλης). Προχθές ο Ουκρανός πρόεδρος εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση από την Αμερική για να συνεχίσει τον πόλεμο. Το Δυτικό αφήγημα πολέμου περιλαμβάνει δημοκρατία, αντι-αυταρχισμό και συγχρόνως σιωπή για τα μη τηρηθέντα (Μινσκ, ΝΑΤΟ, ουδετερότητα). Παράδειγμα η ρητορική του Έλληνα πρωθυπουργού, όταν στέλνει όπλα στην Ουκρανία για «την δημοκρατία και τον αντι-αυταρχισμό» και σιωπά για τα μη τηρηθέντα. Ως εάν να μη μας αφορά η λόγω πολέμου εισαγόμενη ακρίβεια. Ως εάν να μη μας αφορά ο κίνδυνος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Ως εάν εμείς, ως Ελλάς, να μην έχουμε κανένα λόγο ειρηνευτικής διαμεσολάβησης. Υποκρισία (και κάτι βαθύτερο): Ως Ελλάς, την ίδια στιγμή, στέλνουμε στρατό και όπλα στην μη-νατοϊκή Σαουδική Αραβία, κράτος αντιδημοκρατικό αυταρχικό, εγκληματικό στον πόλεμο στην Υεμένη των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων θυμάτων. (Αρνείται η αντιπολίτευση να επερωτήσει και εγκαλέσει τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο με σκοπό την διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου της Αραβικής συμμάχου στον πόλεμο αυτό – πόλεμο με Ιράν δι’ αντιπροσώπων αντιμαχομένων φυλών της Υεμένης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως γιατί επί ημερών Καμμένου έγινε η πρώτη αποστολή πυρομαχικών εκεί. Οι άλλοι ίσως γιατί – τέχνη πολιτική η διάκριση γαρ – δεν διακρίνουν στις προτεραιότητές τους το μείζον από τα ελάσσονα.)

4. Τα Ελληνοτουρκικά

Καλώς, πολύ καλώς, η κυβέρνηση σύναψε συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και προκαταρκτικώς με Αλβανία. Κακώς ο επί ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς έσπευσε να μετρήσει τετρ. χιλιόμετρα θάλασσας που χάσαμε στην μοιρασιά. (Το ίδιο έπραξε ο κ. Βελόπουλος.) Μια χαρά όμως τα πήγαμε στην μοιρασιά, αν δούμε την νομολογία Χάγης και Αμβούργου και το Δίκαιο της Θάλασσας κατά το πνεύμα του (που, προσοχή, δεν είναι πνεύμα ΑΟΖ, αλλά πρωτίστως πνεύμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας – όπως θα μας πει η Ελληνική ναυτιλία – και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος). Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, που κατά την εδώ παρουσία Ερντογάν είχε ξεχάσει τον φυλακισμένο σύντροφό του Ντεμιρτάς και που κατά δήλωση Αποστολάκη («δυστυχώς παρενέβη η δικαιοσύνη») σκόπευε να εκδώσει στην Τουρκία τους 8, καλό είναι να επανεξετάσει την διπλωματική του ατζέντα. Επίσης πολύ καλώς η κυβέρνηση δεν υποκύπτει στις προτροπές των γεωπολιτικών τής συμφοράς (περί «πρώτου πλήγματος» και άλλων τινών ανεύθυνων). Η παραχώρηση βάσεων στις ΗΠΑ φαίνεται να ευνοεί την άμυνά μας, όμως η χώρα αυτή εγκαταλείπει συμμάχους της (Αφγανούς, Κούρδους) αν κρίνει έτσι το συμφέρον της. (Παρεμπιπτόντως, παραχωρούμε υπερηφάνως στεριά ως στρατιωτική βάση και μετράμε την μοιρασιά στην θάλασσα σπιθαμή-σπιθαμή!)

5. Μη-Προστασία Πρώτης Κατοικίας και Ακρίβεια

Αν σκεφθείς ότι στην Ελλάδα του 2022 ένας δεκαεξάχρονος έχασε την ζωή του για 20 ευρώ και ότι ο χορός δισεκατομμυρίων των Ευρωπαϊκών λόμπι περνούσε μέχρι χθες απαρατήρητος, τότε δεν εκπλήσσεσαι όταν βλέπεις μια χαμηλο-συνταξιούχο δημοσιογράφο να δέχεται επίθεση αστυνομικών και κλητήρων στην φτωχική της πρώτη κατοικία για 15 χιλ. ευρώ. Διέκρινα την παραβιασθείσα πόρτα, πράγματι φτωχική, σε ένα σπίτι στο οποίο επίσης διέκρινα πνευματικότητα από τους όμορφους και τακτοποιημένους πίνακες στον τοίχο. Το σπίτι αυτό, με νόμο ΣΥΡΙΖΑ, εξαγοράσθηκε από ένα φάντ έναντι κλάσματος του χρέους και θα μεταπουληθεί σε ένα «κοράκι». (Το «κοράκι» αυτό μπορεί είναι και βουλευτής, όπως έδειξε η περίπτωση Πάτση, βουλευτή ΝΔ). Όσο για την ακρίβεια της καθημερινότητας, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες Γεωργιάδη, αυτή καλά κρατεί. Ίσως διαφεύγει του πολυπράγμονος υπουργού ότι υπάρχουν δύο δείκτες ακρίβειας (δηλ. πληθωρισμού): αυτός του πλούσιου και αυτός του φτωχού. Είναι διαφορετικά τα καλάθια. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει έναν ετήσιο πληθωρισμό 10%, αναφερόμενη στο «μέσο» καλάθι που αφορά το «μέσο» νοικοκυριό. Όμως τέτοιο «μέσο» νοικοκυριό δεν υπάρχει. Όπως ξέρουν όσοι ψωνίζουν, ο δείκτης πληθωρισμού του φτωχού νοικοκυριού είναι κατά πολύ ανώτερος του 10%.

6. Οι Παρακολουθήσεις

Δεν ανησυχώ γιατί ο πρωθυπουργός γνώριζε. Ανησυχώ γιατί ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε. Όταν δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός, δεν υφίσταται πρωθυπουργός. Το 1948 ό Όργουελ έγραψε το «1984» (το 48 αντιστράφηκε σε 84). Το 1984 φαινόταν τότε μακρινό. Κάποια στιγμή έφτασε και ξεπεράστηκε και χρονικά και ως ιδέα. Το 1931 ο Χάξλει είχε γράψει τον εξ ίσου οργουελιανό «Γενναίο Νέο Κόσμο». Υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά ανάμεσα σε Όργουελ και Χάξλεϊ. Ο δεύτερος φρόντισε να μεταλλάξει τον άνθρωπο έτσι ώστε αυτός, αν και διαρκώς παρακολουθούμενος, να αισθάνεται χαρούμενος. Η σημερινή περίπτωσή μας προσιδιάζει στο δεύτερο σενάριο, αυτό του χαρούμενου παρακολουθούμενου. Παραισθησιογόνα, που μας μεταλλάσσουν σε όντα ευτυχή αν και παρακολουθούμενα, είναι σήμερα σε εξαιρετική αφθονία. (Όργουελ και Χάξλεϊ, κατά ομολογία του δεύτερου, εμπνεύσθηκαν από τον Ζαμιάτιν και το «Εμείς», που γράφτηκε το 1921 για να καυτηριάσει τον διαφαινόμενο κόσμο των παρακολουθήσεων στην επαναστατική Ρωσία.)

7. Το MeToo και οι Γυναίκες του Ιράν

Τον 20ο αιώνα υπήρξαν πολλές επαναστάσεις. Μία μόνο πέτυχε. Αυτή της γυναικείας απελευθέρωσης στον Δυτικό κόσμο. Έχει ρόλο σοβαρό να παίξει ακόμη το MeToo. Ας προσέξει όμως πρώτον τις υπερβολές, που αποτέλεσαν θανάσιμο εχθρό όλων των επαναστάσεων, δεύτερον τον ευτελή δημόσιο λόγο (δημόσιο κουτσομπολιό) εκπομπών που διαχειρίζονται το θέμα ως θέαμα. Στον Ανατολικό κόσμο, η ανώνυμη, για 100η ημέρα ηρωικώς αγωνιζόμενη γυναίκα του Ιράν είναι χωρίς αμφιβολία η «γυναίκα της χρονιάς». Γιατί τέτοια σιωπή του MeToo για τα συμβαίνοντα στο Ιράν; Εκατοντάδες οι θάνατοι και βιασμοί γυναικών από την ιρανική Αστυνομία Ηθών (την δήθεν καταργηθείσα). Οι θαρραλέες διαδηλώτριες, πετώντας το μαντήλι από το κεφάλι, θεωρούνται από Ιρανούς βουλευτές γυμνές και πόρνες. Η σκέψη μας και στις δυστυχείς γυναίκες του Αφγανιστάν, που διώκονται αυτές τις μέρες από το πανεπιστήμιο της Καμπούλ επειδή είναι γυναίκες.

8. Η Νεανική Βία

«Έλα μωρέ, μια πλάκα κάναμε!» λένε οι νεαροί θύτες για να αποσείσουν την υποψία ενοχής. Πλάκα ως πρόσχημα. Ο νεαρός κακοποιητής προβάλλει την πλάκα για να κρύψει θράσος, εντυπωσιασμό, βία λεκτική, σωματική, οπλοφορία, επίδειξη πλουτισμού, χρηματισμού, σκορπίσματος χρημάτων, υποτιμητική αντιμετώπιση του ασθενέστερου, ιδίως της γυναίκας, που θα γίνει στο τέλος αντικείμενο. Η στιχουργική της συνοδεύουσας τραπ μουσικής τυπικό παράδειγμα ρητορικής μίσους. Η δια της τεχνολογίας εντυπωσιακή παραμόρφωση της φωνής του τράπερ μέρος του κυρίαρχου πνεύματος εντυπωσιασμού. Οι συμμορίες νεανικής βίας απέκτησαν ενδημικές διαστάσεις μετά την καθ’ έξιν, στην διάρκεια της καραντίνας, άσκηση στο σκοτεινό διαδίκτυο. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. «Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση.» (Αντρέ Μπρετόν).

9. Ο Κορωνοϊός και άλλα Ανθυγιεινά του Δημόσιου Νοσοκομείου

Η πιο δύσκολη εξίσωση. Να γλυτώσεις ζωές από τον κορωνοϊό απαγορεύοντας την ελεύθερη μετακίνηση, και έτσι να οδηγήσεις σε κλείσιμο την οικονομία και σε θανάτους που ένα τέτοιο κλείσιμο θα προκαλέσει; Να αφήσεις την μετακίνηση και την οικονομία ελεύθερες (όπως εξ άλλου ορίζει το σύνταγμα) και να επιτρέψεις την μετάδοση του θανατηφόρου ιού; Όταν επιστήμονες, μπροστά σε αυτό το πρωτόγνωρο ιατρο-κοινωνικό φαινόμενο, αισθάνονται το βάρος ευθύνης και μιλούν με επιφυλάξεις και όχι με απολυτότητες, καλείσαι εσύ (πολίτης ή πολιτικός) να κρίνεις ποιος δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, πράγμα επικίνδυνο, ποιος είναι τσαρλατάνος, πράγμα επίσης επικίνδυνο, και ποιος ομολογεί με ειλικρίνεια την αρχική άγνοια και τον επιστημονικό σκεπτικισμό. Λόγω των εκατομμυρίων καθημερινών μετακινήσεων, αναμένουμε νέες πανδημίες στο άμεσο μέλλον. Η εμπειρία του Covid19 έδειξε ότι τα στεγανά και τα συμφέροντα είναι μεγαλύτερα από την διεθνή συνεργασία. Εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην διεθνή συνεργασία. Ως προς τα άλλα ανθυγιεινά, έτσι χαρακτηρίζουμε όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, ιδίως προ κορωνοϊού, για την συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας – συρρίκνωση υπεύθυνη κατά ένα ποσοστό για το μεγάλο θανατικό. (Παρέκβαση για την κακοδιοίκηση του τοπικού δημόσιου νοσοκομείου: Μηδενικά τα αντανακλαστικά των περί την ΝΔ αιρετών και διορισμένων τοπικών και κεντρικών αρχόντων. Έτσι αντιλαμβάνονται την δημόσια διοίκηση και μάλιστα στον πιο ευαίσθητο τομέα;)

10. Καλά Νέα: Πυρηνική Σύντηξη και η Παραγωγή Άφθονης, Φτηνής, Φιλικής Ενέργειας

Προ ημερών διαβάσαμε το πολύ καλό νέο που (μετά από κάποιες δεκαετίες σκληρής ερευνητικής δουλειάς) θα θέσει σε ανεργία τους γεωπολιτικούς των πολέμων του πετρελαίου. Το Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνιας πέτυχε, για πρώτη φορά, μία αντίδραση πυρηνικής σύντηξης με αποτέλεσμα καθαρό ενεργειακό κέρδος. (Δηλ. η ενέργεια που παρήχθη ήταν, για πρώτη φορά, μεγαλύτερη από αυτήν που καταναλώθηκε.) Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα στην προσπάθεια δεκαετιών για την απελευθέρωση πηγών άπειρης ενέργειας που θα συμβάλει στον τερματισμό της εξάρτησης της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα. Πρώτη ύλη το άφθονο νερό, το υδρογόνο του και τα ισότοπα υδρογόνου, δευτέριο και τρίτιο. (Στην ίδια κατεύθυνση εργάζονται και άλλα εργαστήρια στον κόσμο, όπως στην νότια Γαλλία το ITER, πρόγραμμα Ευρ. Ένωσης, Ινδίας, Ιαπωνίας, Κίνας, Ν. Κορέας, ΗΠΑ, Ρωσίας.) Αλλά τότε, σκέφτομαι, τι; «Τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους;» (Καβάφης). Ο άνθρωπος είναι τόσο ευρηματικός στην απληστία του, ώστε κάτι θα βρει για να πολεμήσει. Ακόμη και «η κατσίκα του γείτονα θα παρακαλέσει τον Θεό να πεθάνει, ώστε να μείνει μόνο η δική του κατσίκα ζωντανή». (Χριστόδουλος).

ΥΓ: Ο Λιμός στην Υποσαχάρεια Αφρική ως Μη-Θέμα

Ποιος και γιατί να ασχοληθεί τώρα με τον λιμό στην ανατολική υποσαχάρεια Αφρική που θα ακολουθηθεί από εκατομμύρια θανάτους; Είναι αυτοί άνθρωποι κανονικοί σαν κι εμάς ή μήπως είναι άψυχες στατιστικές και αριθμοί χωρίς προσωπικά δράματα; Το ότι η κατάσταση εκεί κρίνεται από τον ΟΗΕ ως ανθρωπιστική καταστροφή – για χώρες που εξαρτώνται κατά 80% έως 100% από την εισαγωγή Ρωσικών και Ουκρανικών σιτηρών – φαίνεται να μη μας απασχολεί. Εμείς κάνουμε πόλεμο εκεί πάνω. Δίκαιο πόλεμο. Δια αντιπροσώπου. Να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ (δηλ. το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία) κι ας πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Και βέβαια, Carthago delenda est (Κάτων ο Πρεσβύτερος).  

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, Corfu Channel. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.