Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Νομιμότητα ενός Λογισμικού Κατασκοπείας

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ
30 Αυγούστου 2022 / 15:07

Η επιχειρηματολογία περί νομιμότητας των υποκλοπών καταρρέει πάντως διπλά, όταν διαβάσει κανείς τις νομικές κατηγορίες των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας, όπως η Apple και το Facebook, που κατέφυγαν σε μηνύσεις εναντίον της NSO για χακάρισμα μέσω των πλατφορμών τους. Πώς μπορεί να είναι νόμιμο κάτι που χρησιμοποιεί παράνομα μέσα;

Η επιχειρηματολογία περί νομιμότητας του κατασκοπικού λογισμικού Predator καταρρέει. Το Predator, που αντιγράφει το αντίστοιχο Pegasus της ισραηλινής NSO, κατασκευάζεται από την εταιρεία κυβερνοχώρου Cytrox, με έδρα την Βόρεια Μακεδονία. Η Cytrox ανήκει στον όμιλο Intellexa, ιδιοκτησίας Tal Dilian, πρώην ανώτερου στελέχους της Ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών. Και ενώ η πώληση του κατασκοπικού λογισμικού Pegasus της NSO εποπτεύεται από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ (που σημαίνει ότι δια συμβολαίου ορίζονται κάποιες στοιχειώδεις δεσμεύσεις μιας θεσμικής λειτουργίας), η δραστηριότητα της Intellexa και της Cytrox, παραγωγού του Predator, δεν τελεί υπό καμία θεσμική εποπτεία. (Haaretz 9/8/2022).

Η επιχειρηματολογία περί νομιμότητας των υποκλοπών καταρρέει πάντως διπλά, όταν διαβάσει κανείς τις νομικές κατηγορίες των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας, όπως η Apple και το Facebook, που κατέφυγαν σε μηνύσεις εναντίον της NSO για χακάρισμα μέσω των πλατφορμών τους. Πώς μπορεί να είναι νόμιμο κάτι που χρησιμοποιεί παράνομα μέσα;

Επιτροπή ευρωβουλευτών επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ για να ενημερωθεί επί της εκεί βιομηχανίας κυβερνοπολέμου και να συζητήσει με υπαλλήλους του ομίλου NSO, παραγωγού του Pegasus, και εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας της χώρας. Εκεί, κατά την πάντα έγκυρη Haaretz, έκπληκτοι οι ευρωβουλευτές έμαθαν ότι η NSO έχει συμβόλαια με 22 οργανισμούς δημόσιας ασφάλειας από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Σταμάτησε η NSO την συνεργασία με άλλες δύο χώρες, Ουγγαρία και Πολωνία, λόγω αντισημιτισμού των κυβερνήσεών τους.) Τις ίδιες ημέρες, και ενώ τα μέλη της επιτροπής βρίσκονταν ακόμη στο Ισραήλ, αποκαλύφθηκε ότι η Ευρώπη έχει ήδη μια δική της ανεπτυγμένη βιομηχανία κυβερνοπολέμου και πολλοί από τους πελάτες της είναι ευρωπαϊκές χώρες.
Τις ίδιες επίσης ημέρες αποκαλύφθηκε ότι στην Ελλάδα λειτουργούσε λογισμικό παρόμοιο με το Pegasus, που ονομάζεται Predator και που παρακολουθούσε τον επικεφαλής ενός κοινοβουλευτικού κόμματος – και παλαιότερα ένα δημοσιογράφο.

ΥΓ1: Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν (που σήμερα, διωκόμενος από τις ΗΠΑ, ζει στην Ρωσία), τότε συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός τεράστιου προγράμματος παρακολούθησης στο πλαίσιο του οποίου η υπηρεσία είχε πρόσβαση στα δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων και κλήσεων εκατομμυρίων πολιτών.

ΥΓ2:: «Το 2017, στις ΗΠΑ, 4 εκατ. πιστοποιημένοι Αμερικανοί διαβάθμισαν 50 εκατ. έγγραφα. Κόστος στον εθνικό προϋπολογισμό 18 δισ. δολάρια. Από το 2014 έως το 2015 εργάστηκα για τον γενικό σύμβουλο του Υπουργείου Άμυνας, έχοντας άδεια πρόσβασης σε άκρως απόρρητο επίπεδο. … Ο όγκος του διαβαθμισμένου υλικού που είδα είναι αξιοσημείωτος μόνο για το πόσο μη αξιοσημείωτος είναι. … Με την πάροδο του χρόνου οι κυβερνητικές πηγές πληροφοριών έχουν χάσει το πλεονέκτημά τους έναντι των ιδιωτικών πηγών πληροφοριών.» Foreign Affairs, Jan 2022, σ.83.

ΥΓ3: Παρά τις τεράστιες επενδύσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών, φαίνεται ότι σε μείζονες περιπτώσεις εξέλιπε ο κοινός νους. (Αφγανιστάν για τις Αμερικανικές υπηρεσίες, Ουκρανία για τις Ρωσικές υπηρεσίες.)

ΥΓ4: Το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών αποτελεί η συνεργασία μυστικών υπηρεσιών διαφορετικών χωρών. Αναγκαία για την πάταξη του διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας, πολλάκις προσχηματική για την ασυλία ξένων πρακτόρων και την δίωξη δημοκρατικών πολιτών. Κατά το παρελθόν, στην χώρα μας, συλληφθέντες επ’ αυτοφώρω ξένοι πράκτορες απελάθηκαν στην πατρίδα τους χωρίς καμία από τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ελέγχου και δίωξης. («Άνωθεν» εντολή!)

ΥΓ5: Ο ισχυρότατος δισεκατομμυριούχος εμίρης, ένας εκ των επτά εμίρηδων των «συμμάχων» μας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο αναλαβών τις υπηρεσίες πληροφοριών της πιο επιτηρούμενης χώρας στον κόσμο (σε σχέση με πληθυσμό και κάμερες), δραστηριοποιείται στην χώρα μας με μια εταιρεία ακινήτων, σύμβουλος της οποίας λέγεται ότι υπήρξε αποστρατευθέν στέλεχος των δικών μας υπηρεσιών πληροφοριών. Η τεράστια διεθνής επιρροή του εν λόγω εμίρη φαίνεται από το ότι κατάφερε το 2021 να εκλεγεί πρόεδρος της Interpol, για την περίοδο 2021-2025, ο διοικητής της εμιρατιανής υπηρεσίας πληροφοριών στρατηγός Ahmed Naser Al-Raisi, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις διεθνών οργανώσεων (αφού ο εν λόγω στρατηγός έχει κατηγορηθεί για προσωπική συμμετοχή σε βασανισμούς πολιτικών ακτιβιστών της χώρας του).