Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πίστα σκέιτ της διαίρεσης

Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης
04 Μαρτίου 2022 / 11:15

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, Γεωπόνος, μέλος της «Εκκίνησης»

Το Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 02/03/2022, μπορεί να  χαρακτηριστεί ως το Συμβούλιο της «Πίστας Σκέιτ», διήρκεσε 5 ώρες και είχε την οξύτητα που για καιρό δεν είχε εμφανιστεί στο όργανο. Το επίδικο της συνεδρίασης ήταν η υλοποίηση ή όχι του υποέργου της πίστας σκέιτ, που υπάγεται στο συνολικό έργο της ανάπλασης του Άλσους της Γαρίτσας.

Τα δεδομένα του έργου έχουν ως εξής, η μελέτη δημιουργήθηκε από την Δημοτική Αρχή Νικολούζου (περιλαμβάνοντας την πίστα), πέρασε από το ΚΑΣ στις 31/10/2019 με ΑΔΑ: 7Μ8Α4653Π4-Υ23 και στις 13/11/2019 εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η «Έγκριση υποβολής της πρότασης με τίτλο «Ανάπλαση Άλσους Γαρίτσας-Ανεμομύλου, Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων» στην πρόσκληση με κωδικό ΙΟΝ 84 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» με ΑΔΑ: ΨΕΓ846ΜΓ2Α-8ΤΕ. Το έργο έχει συμβασιοποιηθεί κι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του.

Τις τελευταίες βδομάδες ξεκίνησε ένας αγώνας ενάντια στην υλοποίηση της πίστας, από μερίδα κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ίδρυσαν τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Άλσους Γαρίτσας» τον Ιανουάριο του 2022.   

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η διαίρεση στην συζήτηση ήταν απόλυτη τόσο όσον αφορά τις παρατάξεις αλλά και όσο αφορά τους φορείς της περιοχής. Ο νεοσύστατος σύλλογος τάχθηκε εναντίον του υποέργου, ενώ ο «Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ανεμομύλου» τάχθηκε υπέρ. Ο πρώτος μάλιστα ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη έχει προσφύγει στο ΣΤΕ προκειμένου να ακυρωθεί η
υλοποίηση της πίστας.

Στο πολιτικό πεδίο το συγκεκριμένο θέμα δίχασε τις παρατάξεις, με τρόπο που ο ιδεολογικοπολιτικός προσανατολισμός υποχώρησε απέναντι στο επίδικο, δημιουργώντας πρωτοφανείς συμμαχίες και αντίστοιχα στρατόπεδα. Στην πλευρά του όχι συνασπίσθηκαν οι παρατάξεις Τρεπεκλή, Καλούδη, Σαρλή, ΛΑΣΥ και Καρύδη, ενώ στην πλευρά του ναι οι παρατάξεις Υδραίου, ΕΚΚΙΝΗΣΗ, Δρυ και Πουλή, ενώ η παράταξη Νεράντζη έσπασε στα δύο, χωρίς να παρίσταται ο Επικεφαλής της.

Το βασικό επιχείρημα της πλευράς του όχι, ήταν ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί κάπου αλλού, χωρίς να αλλοιώνει το Άλσος και το περιβάλλον. Κανένας από την συγκεκριμένη ομάδα δεν απάντησε στα εξής εύλογα ερωτήματα:

- Που θα γίνει τελικά η πίστα;

- Υπάρχει έτοιμη μελέτη για άλλο χώρο;

- Πόσο καιρό θα πάρει η υλοποίηση της εάν και εφόσον υπάρχει μελέτη;       

Οι απαντήσεις γενικές και αόριστες, θέλουμε την πίστα αλλά όχι στο Άλσος, ενδιαφερόμαστε για την νεολαία αλλά προτεραιότητα έχουν οι κάτοικοι, μπορεί να απενταχθεί το υποέργο παρότι η Διαχειριστική Αρχή έχει διαμηνύσει ότι η απένταξη μέρους του έργου σημαίνει ακύρωση του συνολικού έργου.

Αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά, ποιοι απαρτίζουν την μερίδα του όχι, αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Ο κ. Σαρλής με θητεία 12 χρόνων ως Δήμαρχος δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει. Ο κ. Τρεπεκλής με θητεία 5 χρόνων ως Δήμαρχος δεν μπόρεσε να το φέρει εις πέρας. Ο κ. Καλούδης με ενασχόληση στα κοινά για περίπου 30 χρόνια δεν μπόρεσε να το προωθήσει. Ο κ. Καρύδης ως Αντιδήμαρχος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που συνέταξε την μελέτη, αντί να την υπερασπιστεί ανέκρουσε πρύμναν. 

Το αίτημα της νεολαίας το οποίο υπάρχει για τουλάχιστον 20 χρόνια στην δημόσια σφαίρα, δεν μπορεί να περιμένει άλλα 20 χρόνια για την υλοποίηση του. Η οριακή νίκη των αρνητών του υποέργου στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αποδειχθεί πύρρειος, γιατί τα έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής της νέας γενιάς, έχουν την συγκατάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Κερκυραϊκής κοινωνίας.
 
Δεν είναι κανείς τελειωμένος όταν νικηθεί. Είναι όταν παραιτηθεί.   
Γρηγοριάδης Κωνσταντίνος
Γεωπόνος – Γεωργικός Σύμβουλος
Προπτυχιακός Φοιτητής Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου
Μέλος ΕΚΚΙΝΗΣΗ – Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα