Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποτίμηση εκλογών στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας

Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης
19 Οκτωβρίου 2023 / 09:35

Άρθρο του Κωνσταντίνου Γρηγοριάδη, δημοτικού συμβούλου της "Εκκίνησης"

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν δίνοντας ένα αποτέλεσμα καθαρό, που δεν οδήγησε σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις εκλογές είναι πολλά και σημαντικά. Καταρχήν η αποχή έφθασε το 52% κάτι πρωτόγνωρο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του τόπου μας.

Οι νικητές ήταν ο συνδυασμός «Εξαρχής» που με 43,11% κατέλαβε την Δημοτική Αρχή και εξέλεξε 23 Δημοτικούς Συμβούλους και η «ΛΑ.ΣΥ.» η οποία αύξησε το ποσοστό της από 5,96% σε 9,70% διατηρώντας τις 3 έδρες στη σύνθεση του νέου οργάνου.

Ο μεγάλος ηττημένος ήταν η Παράταξη «Κερκυραίων Δήμος» της κας. Υδραίου που παρά την αύξηση του ποσοστού από 33,13% σε 38,60% σε σχέση με το 2019 και 11 έδρες, δεν κατόρθωσε να επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση, περιοριζόμενη πλέον στο ρόλο της μείζονας αντιπολίτευσης στο νέο Δ.Σ..

Οι παρατάξεις «Αλλάζουμε Ρότα» και «Κερκυραϊκή Συμμαχία» με 4,58% και 4,01% αντίστοιχα θα αποτελέσουν την ελάσσονα αντιπολίτευση εκλέγοντας αμφότερες από έναν Δημοτικό Σύμβουλο.

Οι δύο γαλάζιες παρατάξεις του κ. Πουλημένου και της κας Υδραίου συγκέντρωσαν αθροιστικά το 81,71% των ψήφων, ενώ στο νέο Δ.Σ. το ποσοστό των Δημοτικών Συμβούλων που εκλέγονται από αυτούς τους συνδυασμούς φθάνει το 88%  του οργάνου (34 / 39 - Συμβούλους).

Η εξέλιξη αυτή επιτείνει τον αρνητικό συσχετισμό για τον προοδευτικό κόσμο, καθώς ήδη στο απερχόμενο Δ.Σ. οι συνδυασμοί της Δεξιάς (Υδραίου και Τρεπεκλής) διέθεταν αθροιστικά το 61% των ψήφων και των εδρών ελέω απλής αναλογικής.

Η ήττα της νυν Δημάρχου αποτελεί μία νίκη της Αντιπολίτευσης του απερχόμενου Δ.Σ., καθώς τεκμηρίωσε την απουσία έργου και κατέδειξε τις παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής καταρρίπτοντας έτσι την επικοινωνιακή φούσκα με την οποία επιχειρούνταν να κρύψουν τα προβλήματα.

Η αποτυχία διεκδίκησης του Δήμου από έναν Αριστερό-Κεντροαριστερό συνδυασμό σε συνδυασμό με την απώλεια πάνω από το 20% των δυνάμεων του πολιτικού χώρου σε σχέση με το 2019, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά κυρίως για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανασυγκρότηση που απαιτείται, προκειμένου να ανατραπούν οι συντριπτικοί συσχετισμοί που υφίστανται πλέον.

Ο δρόμος της ανασύνταξης θα είναι μακρύς και δύσκολος, όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις της επιτυχούς κατάληξης, γιατί το 81% των γαλάζιων συνδυασμών, δεν ανταποκρίνεται στην πολιτικο-κοινωνική πραγματικότητα της Κέρκυρας.       

Γρηγοριάδης Κωνσταντίνος

Δημοτικός Σύμβουλος

ΕΚΚΙΝΗΣΗ – Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα 

ΦΩΤΟ@ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ