Στην Κέρκυρα «έχουμε» μόνον ένα νοσοκομείο...
Editorial
24 Nov 2016
/ 13:42
Στο νοσοκομείο δημιουργήθηκε δεύτερο σωματείο γιατρών διότι το πρώτο, η ΕΓΕΣΥΚ, περιλαμβάνει και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Κι όχι αποκλειστικά εκείνους, που υπηρετούν στο νοσοκομείο.
Ο νέος διοικητής του, ως συνδικαλιστής ΕΣΥ, προερχόμενος από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας είχε πρωτοστατήσει στην αντίδραση των συναδέλφων του να μετέχουν, με υπηρεσίες, στις υποχρεώσεις και των κλινικών του νοσοκομείου. Παλαιότερα αυτό ήταν στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων των νοσοκομείων. Επί υπουργίας, Α. Γεωργιάδη όμως, η αρμοδιότητα μιας τέτοιας επιλογής έφυγε από τη διοίκηση των νοσοκομείων και πήγε στις Περιφερειακές Διοικήσεις (ΥΠΕ). Στην προκείμενη περίπτωση, στην Πάτρα. Όμως η διαμάχη παρέμεινε και οξύνθηκε εφόσον οι ειδικευόμενοι, που μπάλωναν ένα σωρό τρύπες, έγιναν είδος εν ανεπαρκεία στην περιφέρεια, την Κέρκυρα ειδικότερα.
Με το που έγινε διοικητής ο Φ. Κακαβίτσας, αναμφίβολα για τους παραπάνω λόγους, εκδηλώθηκε μια προκατάληψη απέναντί του, ιδίως από τους "παλιούς" και αναμφισβήτητα έμπειρους γιατρούς.
Ο "νέος" αρχικώς θέλησε να διοικήσει by the book, όμως η λειτουργία ενός υποστελεχωμένου νοσοκομείου, αναπότρεπτα γίνεται με ... "πατέντες". Και σε πολλές περιπτώσεις με το ρίσκο που παίρνουν εκείνοι, που κάνουν τις πατέντες...
Στο μεταξύ, η χρόνια "αυτοκρατορική" διοίκηση του (σ.σ. ο λόγος γίνεται αποκλειστικά και μόνον για τον πρόεδρο, το υπόλοιπο δ.σ. είναι... τιμής ένεκεν) έχει προκαλέσει χρόνιες, διοικητικές αναπηρίες, που δεν είναι εύκολο να γιατρευτούν μέσα σ' ένα πολεμικό κλίμα. Δίνεται μάλιστα η εντύπωση ότι ο καθένας καραδοκεί πότε θα σκοντάψει ο άλλος για να του την πει!
Όμως έτσι δουλειά δεν γίνεται. Πολύ δε περισσότερο δεν γίνεται κίνημα για την αποκατάσταση των λειτουργιών ενός ιδρύματος που συνιστά εκτός της υπόθεσης της δημόσιας Υγείας και τον σημαντικότερο εγγυητή της επάρκειας φιλοξενείας της τουριστικότατης Κέρκυρας.
Δεν ζητάει κανείς ανακωχή. Ας βγουν οι αντιθέσεις. Ας υπάρξει η πολιτική αντιπαράθεση. Ποτέ δεν έχασε κανείς απ' αυτήν. Από τον τρόπο που γίνεται, συχνά προκύπτουν οι απώλειες και οι ήττες! Και ο λόγος δεν γίνεται αποκλειστικά για τους γιατρούς αλλά και για τους πολιτικούς και τους θεσμικούς. Κυρίως αυτούς...