Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος... (21) Κέρκυρα - Βενετία: Μία από τα ίδια

Γιώργος Ζούμπος
31 Οκτωβρίου 2016 / 12:13

Στην προσπάθεια να επιβληθούν μέτρα τα οποία τελικά οδηγούν σε απομάκρυνση των μονίμων κατοίκων από την παλιά πόλη, οι διάφοροι αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες (όπως λέγονται) μας εκτοξεύουν κατά καιρούς

επιχειρήματα του τύπου «στη Βενετία κάνουν έτσι», «στη Ρόδο κάνουν έτσι και είναι καλό», και διάφορα άλλα - τα οποία είναι ζήτημα αν τα πιστεύουν.
Το σημερινό σημείωμα παίρνει αφορμή από δημοσίευμα της «Ενημέρωσης» του περασμένου Σαββάτου το οποίο και αναδημοσιεύουμε, για όσους δεν το διάβασαν, με τελική επισήμανση: «ότι συμβαίνει στην Κέρκυρα συμβαίνει και στη Βενετία».
 
Μια διαμαρτυρία που δείχνει πολλά
 
Τον περασµένο µήνα, περίπου 500 διαµαρτυρόµενοι πολίτες, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και µε ανοιχτή επιστολή τους υποστήριξαν: 
«Μπορεί να είµαστε η τελευταία γενιά που ζει στη Βενετία, όσο είναι ακόµα πραγµατική, όπου μπορείς να βρεις ένα σπίτι και μια δουλειά, ή να τριγύρνάς στους δρόµους ζώντας φυσιολογικά και όχι σαν κάποιος σούπερ ήρωας. Aς είμαστε ξεκάθαροι όµως. Δεν είµαστε νοσταλγικοί, είµαστε εκνευρισμένοι. Aλλά εΙµαστε και ρεαλιστές και απoφασισμένοι να δώσουμε τα πάντα, ώστε αυτή η πόλη, η δική μας πόλη, να μην παρακμάσει για πάντα. Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να µείνουν ή να μετακομίσουν στη Βενετία και τα νησιά πρέπει να είναι ικανοί να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Πρέπει να είναι ικανοί να βρουν ένα σπίτι με ένα λογικό ενοίκιο, μια δουλειά που θα τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν χρέη υποθήκης και το άγχος της διαβίωσης, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που κάθε άλλη φυσιολογική πόλη προσφέρει στους κατοίκους της. Αν δεν ενεργήσεις τώρα, η πτώση θα είναι ανελέητη, με αποτέλεσμα τον βέβαιο θάνατο. Δεν θέλουμε μια πόλη, την οποία αδειάζουν κάθε βράδυ, θέλουμε μια πόλη που αναπνέει.» 
 
Τα ίδια εκεί και εδώ
 
Η ανάγνωση του κειμένου και τα στοιχεία για τη Βενετία τα οποία αντλήθηκαν από το διαδίκτυο (http://nuovavenezia.gelocal.it/venezia/cronaca), δείχνουν ότι 219 χρόνια μετά τη λήξη της Βενετοκρατίας οι δύο πόλεις εξακολουθούν να έχουν κοινή μοίρα και δυστυχώς ο πληθυσμός τους θα έχει την ίδια κατάληξη: Θα εξαφανιστεί ως μετανάστης από τις δύο πόλεις που μεγάλωσε.
Το ιστορικό κέντρο της Βενετίας από πληθυσμό 175.000 στο 1951, έφθασε σήμερα στις 56.000 σημειώνοντας ποσοστό μείωσης σχεδόν το ίδιο με τη δική μας παλιά πόλη (από 18 σε 6-7 χιλιάδες μέσα σε 55 χρόνια), δηλαδή πτώση του πληθυσμού στο 1/3. Ο ρυθμός εξόδου των κατοίκων από το ιστορικό κέντρο της Βενετίας υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά τα επόμενα χρόνια με προοπτική η πόλη να έχει εγκαταλειφθεί από τους μονίμους κατοίκους ως το 2040. 
Οι βασικοί λόγοι εγκατάλειψης του ιστορικού κέντρου της Βενετίας είναι: Η κακή κατάσταση των σπιτιών, τα υψηλό κόστος επισκευής, το κλείσιμο των μαγαζιών. Δηλαδή όμοια κατάσταση με τη δική μας - αν και εδώ προσθέτουμε και άλλες αιτίες..
 
Τους διώχνουν και μας διώχνουν
 
Θεωρούμε ότι η δική μας Παλιά πόλη θα καταλήξει με τον ίδιο τρόπο. Το λυπηρό και απογοητευτικό είναι ότι ουδείς δημοτικός άρχοντας φαίνεται να καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε ο λεγόμενος «Κανονισμός», αλλά δέσμη μέτρων για να κρατηθούν οι κάτοικοι στην Παλιά πόλη. Αλλά ακόμα πιο απογοητευτικό είναι ότι και από πλευράς κατοίκων, επαγγελματικών συλλόγων και επιστημονικών σωματείων δεν φαίνεται αντίδραση. Εκτός αν υπάρχει αφανής δραστηριότητα που θα ξεσπάσει όταν η κατάσταση φτάσει … στο αμήν.