Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για το αρματαγωγό Ρόδος, που κατέπλευσε στην Κέρκυρα

Σπύρος Στεφανίδης
13 Αυγούστου 2021 / 19:15

Ο ναύαρχος Σπ. Στεφανίδης, ναυπηγός και μηχανολόγος μηχανικός ο ίδιος, συμπληρώνει με πολύτιμες σκέψεις την αναφορά του Μάκη Μαρτίνη.

Kύριε Διευθυντά,
 
Με ικανοποίηση είδα στο φύλλο σας της 11ης Αυγούστου τη φωτογραφία και το σχετικό πληροφορικό σημείωμα του Αρματαγωγου του Π.Ν. Α/Γ «ΡΟΔΟΣ». Το σημείωμα του Κυρίου Μαρτίνη αν και βραχύ ήταν απόλυτα ακριβές μια και ταυτίζεται με την επίσημη περιγραφή του ΓΕΝ.
 
Θα ήθελα όμως να επισημάνω μια παράλειψη και στα δύο σημειώματα που αφορά τη σχεδίαση του πλοίου και των άλλων τεσσάρων αδελφών του (Α/Γ «ΧΙΟΣ», «ΙΚΑΡΙΑ», «ΣΑΜΟΣ», «ΛΕΣΒΟΣ»).
Συχνά ακούγονται δυσμενή σχόλια που παρουσιάζουν τη Τουρκία να κατασκευάζει τα δικά της όπλα ενώ «εμείς δεν κάνουμε τίποτα...»!

ΛΑΘΟΣ! Το Π.Ν. από τη δεκαετία του 1980 και εδώ (σε αντίθεση με το Τουρκικό Ναυτικό που απλώς αγοράζει ξένες σχεδιάσεις) παράλληλα με την αγορά ξένων επιτυχημένων σχεδιάσεων, που στη συνέχεια κατασκευάζει σε ελληνικά ναυπηγεία σχεδιάζει και το ίδιο πολλά πλοία είτε μάχιμα είτε βοηθητικά που στη συνέχεια ναυπηγούνται και εξοπλίζονται σε ελληνικά ναυπηγεία.
Τέτοια ήταν η περίπτωση του προγράμματος «ΙΑΣΩΝ» για 5 Α/Γ τύπου «ΡΟΔΟΣ».
Το πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και στα τέλη της άρχισε η ναυπήγηση του Α/Γ ΣΑΜΟΣ» πρώτου της σειράς.
Η παράλειψη στα σημειώματα που αναφέρω παραπάνω έγκειται στο ότι δεν αναφέρουν ότι η σχεδίαση έγινε εξ ολοκλήρου μέσα στο ΓΕΝ από τέσσερις μόνο Ναυπηγους/σχεδιαστές με επικεφαλής τον τότε Αντιπλοίαρχο Ναυπηγό Γιώργο Μυλωνά, απόφοιτο του ΜΙΤ, βοηθούμενο από δύο στρατεύσιμους Υπαξιωματικούς διπλωματούχους Ναυπηγούς τον Α. Σέρτο , τον Γ. Παλαντή και τον τότε Αρχισχεδιαστή του Π.Ν. Φάνη Τίτα σε μόλις έξι (6) μήνες!!
(Να σημειωθεί ότι διεθνή μεγάλα Ναυπηγικά Γραφεία αλλά και ανάλογα Γραφεία μεγάλων Πολεμικών Ναυτικών χρειάζονται συνήθως πάνω από τριπλάσιο χρόνο για ανάλογο έργο και με απασχόληση μερικών δεκάδων τεχνικών).
 
Το έργο ήταν εξαιρετικά δύσκολο μια και εκείνη την εποχή δεν κυκλοφορούσαν ή μόλις είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν προγράμματα Η/Υ σχεδιάσεως/ναυπήγησης (CAD/CAM) και η τελική μετατροπή των σχεδίων σε κατασκευαστικά σχέδια προς εφαρμογή από τα Ναυπηγεία ήταν ένας διαρκής αγώνας και πονοκέφαλος.
Το έργο δυσχέραινε και η απαραίτητη εφαρμογή πολυάριθμων Συμφωνιών STANAG* και AQAP** του NATO.
 
Σημαντική και επιτυχής υπήρξε η συνεργασία ΓΕΝ και Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στις αναγκαίες υδροδυναμικές δοκιμές προτύπων στην ειδική Δεξαμενή Προτύπων (Μodel Tests Basin) του για το προσδιορισμό της αντιστάσεως προώσεως,τη σχεδίαση των ελίκων, τη συμπεριφορά σε κυματισμούς, κ.λ.π.
 
Όλα αυτά τα κατάφερε ο ακάματος Αντιπλοίαρχος (Π.Ν.) Γιώργος Μυλωνάς με την ομάδα του που εργάστηκαν με εμμονή και αυταπάρνηση σχεδόν νυχθημερόν επί 6 μήνες αλλά και μετέπειτα επιβλέποντας τη Ναυπήγηση και διευθύνοντας τις επίπονες δοκιμές παραλαβής!
 
Ο Γιώργος Μυλωνάς μετά την αποστρατεία του είχε λαμπρή καριέρα στην Εμπορική Ναυτιλία διατελέσας για χρόνια Τεχνικός Διευθυντής του μεγάλου Ναυτιλιακού Ομίλου ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗ και στη συνέχεια μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής της AVIN!
 
Αν και υπήρξα αρκετά αρχαιότερός του στην ιεραρχία του Π.Ν. θεωρώ τιμή μου που κατά καιρούς συνεργάστηκα μαζί του και που διατηρούμε από πολλά χρόνια φιλική σχέση.
 
Ανάλογα αισθήματα τρέφω και για τον εξαίρετο σχεδιαστή Φάνη Τίτα, με τον οποίο συνεργάστηκα σε προγράμματα σχεδίασης βοηθητικών πλοίων του Π.Ν.
Βέβαια συγχαρητήρια και ευχαριστίες οφείλονται και στους Α. Σέρτο και τον Γ. Παλαντή που υπηρέτησαν εξαιρετικά την πατρίδα από το συγκεκριμένο πόστο!
 
(*) STANAG : NATO «Standardization Agreement»
(**) AQAP : NATO “Allied Quality Agreement Procedures».