Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μερικές σκέψεις για τις πιθανές αλλαγές διοικήσεων δημοσίων Οργανισμών

ΛΙΜΑΝΙ, ΟΛΚΕ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
04 Ιουλίου 2023 / 15:23

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ. Σε επίπεδο Δημοσίων Οργανισμών/Εταιρειών χρειάζεται ακόμη περισσότερη Κυβερνητική αποφασιστικότητα ώτε να σταματήσει η ανάθεση Διοίκησης Οργανισμών ως ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ για κομματικές υπηρεσίες

Κύριε Διευθυντά, 

Κάθε φορά που αλλάζει η Κυβέρνηση, ακόμη και όταν η νέα Κυβέρνηση προέρχεται από το μέχρι τότε Kυβερνών Κόμμα, βλέπουμε ανακατανομή στην ηγεσία Υπουργείων, Γενικών Γραμματειών και Δημοσίων Οργανισμών κα/ή εταιρειών του Δημοσίου.

Επίσης βλέπουμε ή μαθαίνουμε τις προσδοκίες/βλέψεις διαφόρων στελεχών του προκύψαντος από εκλογές Κυβερνητικού Κόμματος να διορισθούν στην ηγεσία των ανωτέρω Οργανισμών, ατυχώς κατά κανόνα με κύριο και συχνότατα μοναδικό επιχείρημα τη κομματική αφοσίωση και γενικά την ιδιότητα του «εργάτη του κόμματος» (Να μη ξεχνάμε διαχρονικά μερικούς γνωστούς αμφιλεγόμενους (λίαν επιεικώς) αξιωματούχους -«εργάτες κομμάτων» με προσφορά στο κόμμα τους ως αφισοκολλητές ή ως οργανωτές διαδηλώσεων.,κ.ο.κ.(Προσοχή: Προσφορά στην επικράτηση του κόμματός τους - όχι απαραίτητα και προσφορά στη κοινωνία!).

Μια από τις πλέον ΑΝΟΗΤΕΣ αλλά δυστυχώς επικρατούσα ως λανθάνουσα υποψία των νέων Κυβερνήσεων, ότι τάχα κινδυνεύει η εφαρμογή της πολιτικής τους, εφαρμόζεται χωρίς εξαίρεση για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καταλήγοντας σε άμεση αντικατάστασή της αποστρατεύοντας έτσι συχνότατα άξιους καθ’ όλα ηγέτες. Η βλαπτική αυτή υποψία είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΒΑΣΙΜΗ και μειωτική για όλο το στράτευμα και ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! (Προσωπικά μετά από σταδιοδρομία 35 ετών στο Πολεμικό Ναυτικό μπορώ να ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ότι κανένας Ναύαρχος ή Στρατηγός η Πτέραρχος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ δεν διανοείται καν να αντιτεθεί πολλώ μάλλον δε να μη υπακούσει στις νόμιμες αποφάσεις της εκάστοτε συνταγματικά εκλεγμένης Κυβέρνησης.

Σε επίπεδο Δημοσίων Οργανισμών/Εταιρειών χρειάζεται ακόμη περισσότερη Κυβερνητική αποφασιστικότητα ώτε να σταματήσει η ανάθεση Διοίκησης Οργανισμών ως ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ για κομματικές υπηρεσίες (Βάσει αυτού του απορριπτέου αλυσιτελούς κριτηρίου ας κατανέμονται ως ανταμοιβή μικρής σημασίας θέσεις ΟΜΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ!).

ΒΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΟΥ ότι αυτό που ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ όταν αναλαμβάνει νέα Κυβέρνηση είναι η ηγεσία Δημόσιων Οργανισμών να ορίζεται με την παρακάτω διαδικασία τεσσάρων βημάτων;

(1) Ορίζονται τα κριτήρια επιτυχίας ή μη της παρούσας Διοίκησης

(2) Αν η παρούσα Διοίκηση κριθεί από τη Κυβέρνηση επιτυχημένη να παραμένει ως έχει

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

(3) Αν η Κυβέρνηση κρίνει τη παρούσα Διοίκηση ΜΗ επιτυχημένη η Διοίκηση ανατίθεται στον ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ από τα ήδη στελέχη του Οργανισμού με κριτήρια την σχετική εσωτερική αρχαιότητα και τις ατομικές εκθέσεις Ικανότητας - και βέβαια τατυπικά προσόντα που απαιτεί ο Νόμος.

(4) Αν κανείς δεν κριθεί κατάλληλος να ακολουθεί δημόσια προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα ζητούμενα προσόντα και ανάθεση αξιολόγησης σε ειδικευμένη εύφημη εταιρεία αξιολόγησης προσωπικού, με την εισήγησή της όμως να μη παρακάμπτεται ει μη μόνο κατόπιν ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ απόφασης κοινοποιούμενης και στους απορριπτομένους, Ως τέως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) παραθέτω τα παρακάτω σχετικά με τη προτεινόμενη διαδικασία.

Σε εφαρμογή της ανωτέρω παραγρ. 4 το 2015 μαζί με άλλους υποψήφιους αξιολογήθηκα από τη διεθνή ειδικευμένη εταιρεία KPMG ως ο καταλληλότερος και η τότε Κυβέρνηση με ώρισε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚΕ, όπου ανέλαβα τον Νοέμβριο 2015. Η προϋπηρεσία μου σε σχετικά με τη θέση καθήκοντα περιελάμβανε μεταξύ άλλων:

-37 έτη στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα

-25 έτη στους Ναυστάθμους Σαλαμίνας και Κρήτης (καθένας από τους δύο πολύ μεγαλύτερο λιμάνι από τον ΟΛΚΕ)

- 3 έτη ως Αντιπροέδρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ).

- 1,5 έτος ως Διευθυντού Λιμενικών Έργων του Πολεμικού Ναυτικού (μεταξύ άλλων και η Αλύπα)

ΟΜΩΣ αν και κουβάλαγα όλη αυτή τη σχετική με τη θέση εμπειρία ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ θυμάμαι ότι πέρασαν 5-6 μήνες για να αισθανθώ ότι «πάταγα στα πόδια μου» στη θέση αυτή ώστε να πάρω το θάρρος να δεχθώ να εμφανιστώ σε τοπικό κανάλι τηλεόρασης!

Ευτυχώς για τον ΟΛΚΕ ΕΙΧΕ και ΕΧΕΙ πολύ άξια στελέχη, τα οποία αν και μόλις επτά τον αριθμό διοικούν επιτυχώς πέραν του κεντρικού λιμένα και άλλα 33 λιμανάκια και έτσι το σύστημα λειτούργησε επαρκώς και κατά αυτό το αρχικό εξάμηνο προσαρμογής μου στα καθήκοντα του Προέδρου & Διευθύνοντος. Τι θα γινόταν όμως αν δεν είχα όλη αυτή τη σχετική προϋπηρεσία και τύχαιναν σοβαρά θέματα για αντιμετώπιση;

Ας έλθουμε στο σήμερα. Υπάρχει μια πανάρχαια ναυτική παράδοση, που και εγώ τηρώ και θα τηρώ μετα από 35 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό: η αγάπη προς κάθε πλοίο που υπηρέτησα και κατ΄ επέκταση προς την Υπηρεσία που υπηρέτησα επί μακρόν.

Ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ εδώ μιλώ για τον ΟΛΚΕ και τους ικανότατους ανθρώπους του που αγαπώκαι εκτιμώ ώστε αισθάνομαι ότι μπορώ να ΚΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ στο νέο Υπουργό Ναυτιλίας και στους τοπικούς παράγοντες του Κυβερνώντος Κόμματος:

Αν αποφασιστεί από τη Κυβέρνηση για διαφόρους λόγους - που εγώ δεν βλέπω να υπάρχουν- να αλλάξει η παρούσα Διοίκηση τότε να εφαρμοστούν τα ανωτέρω βήματα (1) έως (4).

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ όμως να αφεθεί ο ΟΛΚΕ και η νέα Διοίκησή του στην ησυχία τους να διοικήσουν σύμφωνα με το καταστατικό του και με τις ΝΟΜΙΜΕΣ κατευθύνσεις του εποπτεύοντος Υπουργείου Ναυτιλίας.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ όμως να παύσει ΑΜΕΣΩΣ η τοπική κυβερνητική παράταξη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ –δηλ. εκλεγμένοι και μη - να ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ στη Διοίκηση του Οργανισμού επίσης δε ΝΑ ΠΑΥΣΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ. Ο Οργανισμός έχει και θα έχει Διοίκηση και «Εποπτεύον ’Υπουργείο – ΠΡΟΣΟΧΗ; «Εποπτεύον» ΟΧΙ» διοικούν» Υπουργείο, υπάρχει σημαντική διαφορά εδώ –ώστε ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ «Διοικητές»ή «Επόπτες», ιδίως από μέλη της Νομοθετικής Εξουσίας, όπως εδώ και χρόνια έχω βαρεθεί να τονίζω...).

Αν λοιπόν η Κυβέρνηση θελήσει να αλλάξει τη Διοίκηση του ΟΛΚΕ ιδού πως «μετά λόγου γνώσεως» πιστεύω ότι θα υπηρετήσει κατά τον καλλίτερο τρόπο τα συμφέροντα του Κερκυραϊκού λαού: Επιλέγοντας Διοίκηση από τα παρακάτω λίγα αλλά ΟΛΑ ΙΚΑΝΑ στελέχη του ΟΛΚΕ, μόνιμα ή μη αδιάφορο, που πέραν της ικανότητας και του ήθους πληρούν και το απαιτητό από το Νόμο τυπικό προσόν της κατοχής πτυχίου Ανωτάτης Παιδείας:

-ΒΑΣΩ ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΥ

-ΑΓΓΕΛΟ ΧΕΙΡΔΑΡΗ

-ΑΡΗ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ

-ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΗ

-ΜΙΧΑΛΗ ΑΓΑΘΟ

-ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΤΗΡΗ

-ΣΤΑΥΡΟ ΛΕΪΣΟ

-ΟΛΓΑ ΧΑΛΚΙΑ

Είθε να δικαιωθώ....

Με τιμή

Υποναύαρχος (ε.α.) Σπύρος Στεφανίδης Π.Ν.

M.Sc. Naval Arch.-Marine Engineering

M.Sc. Mechanical Engineering

Massachusetts Institute of Technology