Εδώ μένει κόσμος... (15) - Περπατώντας στη Σπιανάδα
Γιώργος Ζούμπος
23 Σεπτεμβρίου 2016
/ 11:17
Η Κέρκυρα είναι «πράσινο νησί» αλλά η παλιά πόλη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ίδιο. Η πυκνή της δόμηση δεν αφήνει περιθώρια για αλσάκια και κήπους και οι ελάχιστες νησίδες πρασίνου οφείλονται στα κενά που δημιούργησαν οι βομβαρδισμοί.
Οι πνεύμονες
Περισσότερο από ένας αιώνας χωρίζουν το παρακάτω κείμενο του Σπ. Θεοτόκη από τις μέρες μας, ωστόσο η εικόνα παραμένει σχεδόν η ίδια:
« … Η ενετική πόλις εκείτο ένθα και η σημερινή, με την διαφοράν, όμως ότι η Ενετική ήτο μάλλον περιορισμένη ως εκ των οχυρωματικών τειχών, τα οποία δεν επέτρεπον εις ταύτην να επεκταθή, ως συνέβη μετά την κατεδάφισιν τούτων. Μεταξύ του φρουρίου και της πρώτης σειράς των οικιών ευρίσκονται αι δύο μεγάλαι πλατείαι πραγματικοί πνεύμονες της Ενετικής πόλεως. Εν ταις πλατείαις ταύταις οι Ενετοί κατεσκεύασαν μεγάλας υπογείους δεξαμενάς προς ύδρευσιν της πόλεως και εξετέλουν στρατιωτικά γυμνάσια, οι δε πολίται εχρησιμοποίουν αυτάς δια περίπατον …»
Η σημερινή Παλιά Πόλη παραμένει ουσιαστικά με βασικούς πνεύμονες τις δύο πλατείες όπου όμως η εικόνα σιγά-σιγά αλλάζει .
Μέσα σε λίγα χρόνια
Πριν λίγα χρόνια στο χώρο όπου απλώνονται τα τραπεζοκαθίσματα απέναντι από τα βόλτα του Λιστόν, τα δέντρα ήταν τόσο πυκνά ώστε να μην χρειάζονται παρά 2-3 ομπρέλες για να καλυφθεί όλος ο χώρος από τον καλοκαιρινό Ήλιο. Σήμερα οι ομπρέλες είναι αναγκαίες σε μεγάλο αριθμό, καθώς αφαιρέθηκαν δέντρα και δεν αντικαταστάθηκαν. Με μια πρώτη ματιά, στο χώρο της Σπιανάδας έχουν κοπεί τουλάχιστον 20 δέντρα κατά τα τελευταία χρόνια, χωρίς να αντικατασταθούν.
Και στην Πάνω και στην Κάτω Πλατεία είναι εμφανή τα κενά και τα απομεινάρια των κορμών από τα δέντρα που αφαιρέθηκαν και τα οποία υποθέτουμε ότι ήταν επικίνδυνα για κάποιο λόγο. Το ερωτηματικό που προκύπτει είναι: «γιατί δεν αντικαθίστανται;».
Νησίδα και ΔΕΗ
Μέσα στα διάφορα που συμβαίνουν στην πόλη μας, πριν πέντε μήνες περίπου - κατά τη διαμόρφωση του χώρου εμπρός από την Ιόνιο Ακαδημία- καταστράφηκε η εκεί νησίδα. Τα έργα τελείωσαν (πιστεύουμε) αλλα αντί να γίνει κάποια νέα κατασκευή, ο χώρος που καταλάμβανε η νησίδα απλά οριοθετήθηκε και μάλιστα κατά τρόπο λίγο επικίνδυνο (τουλάχιστον από τη μεριά της Σπιανάδας). Έτσι θα μείνει;
Αν κρινόταν σκόπιμη μια απλή διαπλάτυνση, γιατί αφαιρέθηκε η υπάρχουσα νησίδα;
Η κατασκευή της ΔΕΗ απέναντι από το παλιό Εθνικό μπορεί τεχνικά να είναι ότι καλύτερο, αλλά θα βάραινε πολύ τον προϋπολογισμό της εταιρείας η κατασκευή μιας σιδεριάς και η τοποθέτηση θάμνων ώστε να «χαθεί» η … ντουλάπα; Πολλά έξοδα…