Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κορονοϊός: Προτάσεις για έξοδο από την κρίση… αλλά με διατήρηση της ταυτότητας μας

Νίκος Κορακιανίτης
13 Απριλίου 2020 / 09:11

Γράφει ο Νίκος Κορακιανίτης

Χωρίς καμία εξέλιξη η εβδομάδα που μόλις έκλεισε τουλάχιστον για όλους όσους ανησυχούν για το μέλλον και αναφέρομαι στις κατηγορίες τόσο του κλάδου μας όσο και άλλων επαγγελμάτων.

Θα μου πείτε όσον αφορά τον κλάδο μας άνοιξε η πλατφόρμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων! Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσα να το ξεχάσω καθώς νομίζω ότι αφενός τα επιμορφωτικά σεμινάρια και αφετέρου το ποσό των 600 ευρώ δίνουν την νότα αισιοδοξίας που μας λείπει… Φυσικά και αστειεύομαι, έτσι για να βάλω και λίγο το χιούμορ στην ζωή μας γιατί όσα συμβαίνουν πολλές φορές μόνο με γέλιο πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε…

Που έχει δοθεί στήριξη;

Μιλώντας με διάφορους συναδέλφους αλλά και φίλους με άλλα επαγγέλματα πραγματικά καταγράφω την αγωνία τους.
Και ας δούμε λίγο τα πράγματα από την αρχή…
Εκτός των μέτρων στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές κατηγορίες επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η περίμετρος των μέτρων αυτών. Πρόκειται στην πλειονότητα των περιπτώσεων για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, αλλά με αρκετές χιλιάδες προσωπικό, καθώς και για επιχειρήσεις στις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους.
Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι οποίοι στήριξαν στα εύκολα και στα δύσκολα την Ελλάδα, και αν κάνουμε μία μικρή αναδρομή θα δούμε ότι αν μιλάμε για τουρισμό (αφού ζούμε στην Κέρκυρα ας πιαστούμε αρχικά από αυτό το κομμάτι) αυτές οι επιχειρήσεις ήταν που τον έστησαν και τον ανέπτυξαν πριν έρθουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα all inclusive.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν κλείσει με υπουργική απόφαση, αλλά έχουν εξαιρετικά χαμηλότερα έσοδα. Όπως και στην περίπτωση των αλυσίδων εστίασης, πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν έχουν υπαχθεί στο μέτρο της καταβολής του 60% του ενοικίου του επαγγελματικού ακινήτου τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Κι αυτό διότι επιτρέπεται μερικώς η λειτουργία τους, υπό την έννοια ότι μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων από το κατάστημα (take away) και παράδοσης στο σπίτι (delivery). Στον κλάδο αυτό, εξαιρουμένων των καταστημάτων που ανήκουν σε αλυσίδες εστίασης, υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται περί τις 5.000 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται συνολικά περίπου 15.000 άτομα.
Οι υπόλοιπες δουλεύουν με τζίρο μειωμένο κατά 70% και πλέον, με τις εργασίες να γίνονται κατά βάση από τους ιδιοκτήτες, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού έχει γίνει αναστολή της σύμβασης εργασίας.
Και να μην ξεχνάμε και τις μονάδες εστίασης που εδώ στην Κέρκυρα δουλεύουν κυρίως το καλοκαίρι και απασχολούν πάνω από 6 άτομα προσωπικό οι οποίες δεν μπήκαν στην ρύθμιση των 800 ευρώ…Θεωρώντας η Κυβέρνηση ότι οποίος έχει παραπάνω από 5 άτομα προσωπικό και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορεί να ανταπεξέλθει(!).
Εν μέσω covid-19 υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο ενός εκ των πολυόροφων ξενοδοχείων.
Κάνω αυτή την αναφορά γιατί πραγματικά με έκπληξη διάβασα και εγώ εν μέσω covid-19 και συναφών εξελίξεων, για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο ενός εκ των πολυόροφων ξενοδοχείων κοντά στην Ακρόπολη με επιδότηση 3,37 εκατ. Ευρώ!
Για όσους δεν το γνωρίζουν ως θέμα να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε, υπέρ της προστασίας του Ιερού Βράχου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι θα έχει (δεν έχει ακόμα ανεγερθεί) δυσανάλογο μέγεθος.
Ενώ λοιπόν ζούμε με το βλέμμα στραμμένο στην ανησυχία και στις εξελίξεις, ενώ κάποιοι πραγματικά παλεύουν για να παρέχουν στην οικογένεια τους τα απαραίτητα και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και κάποιοι δεν λειτουργούν καθόλου, κρατικοί φορείς (θα έλεγα προκλητικά) επιδοτούν με 3,37 εκατ. ευρώ ένα επενδυτικό σχεδίο, το οποίο δεν έχει πλέον νόμιμο έρεισμα όπως τονίζει και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η ΕΛΛΕΤ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ κατέθεσε αίτηση θεραπείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί ότι θα τροποποιήσει τους όρους δόμησης της περιοχής, κάνοντας μάλιστα για το σκοπό αυτό ομάδα εργασίας. Το πιθανότερο είναι οι νέοι όροι να μην προωθηθούν με προεδρικό διάταγμα (όπως ορίζει η νομοθεσία) αλλά ως ρύθμιση σε σχέδιο νόμου (ενδεχομένως το πολυ-νομοσχέδιο που θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο σε δημόσια διαβούλευση).
(Να ανοίξω μια παρένθεση και να πω ότι γενικά η Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες επενδύσεις βλ. Ερημίτης Κέρκυρα…. Αλλά δεν είναι ώρα να το ανοίξουμε αυτό).

Κοινωνικός αυτοματισμός;

Και με αφορμή αυτές τις εξελίξεις πραγματικά αναρωτιέμαι για ασπίδα προστασίας μιλά η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία.
Και την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων με παρεμφερές αντικείμενο, αναλόγως του ΚΑΔ με τον οποίο έχουν δηλώσει τη δραστηριότητά τους στις φορολογικές αρχές. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε κανένα μέτρο στήριξης, ενώ από την άλλη επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα περισσότερα μέτρα, αλλά, εάν η επιχείρηση μένει μερικώς ανοιχτή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρώνουν και μειωμένο ενοίκιο.
Υπάρχουν τόσο παραδείγματα, τόσες επιστολές ανθρώπων και φορέων που ανησυχούν…
Εγώ βλέπω μπροστά μου να ανοίγεται ένας κοινωνικός αυτοματισμός, ένας διαχωρισμός κατώτατων στρωμάτων και ανώτερων, μία κατάσταση σίγουρα σε αυτή την περίοδο που ζούμε δεν αρμόζει, δεν ταιριάζει και προκαλεί….

Η πρόταση….

Συγκρίνοντας τα παραπάνω δημιουργείται η ανησυχία αν αυτές οι εξελίξεις, οι εκσυγχρονισμοί και τα αναπτυξιακά έργα με αυτές τις διαδικασίες είναι αυτό που εκφράζει τον μέσο Έλληνα…
Θα μου πείτε ότι στρέφομαι κατά των επενδύσεων?
 Όχι βέβαια σε καμία περίπτωση.Εξάλλου η έξοδος απο την κρίση θέλει και τέτοια ανάπτυξη. Αρκεί βέβαια η ανάπτυξη《ολιγαρχίας》να διατηρεί τα χαρακτηριστικά της που δεν είναι άλλα από αυτά που ορίζει το κράτος , αυτά που με άλλα λόγια αποτελούν την ταυτότητα αυτού του κλάδου…
Παράδοση, έθιμα και διατήρηση πολιτισμού είναι αυτό που μας διακρίνει διεθνώς.
Και μην ξεχνάμε… η Ελλάδα από την μεταπολίτευση και έως σήμερα αναπτύχθηκε με επενδύσεις σε όλους τους τομείς (τουρισμό, βιοτεχνία, εμπόριο, αγροτική παράγωγη, μεταποίηση κ.α.) από τα κάτω προς τα πάνω , από την μικρή, πολύ μικρή επιχείρηση, τον αγρότη, τον εργολάβο,τον έμπορο και όχι από τους μεγιστάνες των κατασκευών ή επενδύσεων.
Αλλάζοντας την κατεύθυνση αυτών των χαρακτηριστικών είναι πολύ πιθανόν να αλλοιώσουμε την ταυτότητα μας, να αλλάξουμε τρόπο διαβίωσης και να γίνουμε μία χώρα καθοδηγούμενη, βολική για κάποιους και χωρίς κανένα χαρισματικό στοιχείο.
*Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός και ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείου στην Κέρκυρα LAISERGO.