Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για το ψήφισμα της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τον Ερημίτη

Νίκος Κορακιανίτης
16 Φεβρουαρίου 2020 / 20:40

Άρθρο του Νίκου Κορακιανίτη, πρώην αντιδημάρχου Κέρκυρας, υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου με την ΑΝΑΣΑ

Με ιδιαίτερη έκπληξη διάβασα το ψήφισμα το οποίο εκδόθηκε κατά πλειοψηφία, από τις τρεις «συνεργαζόμενες» παρατάξεις (Ρ. Κράτσα - Σ. Σπύρου - Α. Αλεξάκη), στο χτεσινό (15/2/2020) Περιφερειακό Συμβούλιο, όσον αφορά το θέμα του Ερημίτη. Και επιμένω για την «έκπληξη», γιατί ήταν από τις φορές που δεν πιστεύεις ότι διαβάζεις αυτές τις θέσεις και κυρίως από την πλειοψηφούσα παράταξη!
Αναφέρουν λοιπόν την στήριξη σε κάθε επένδυση, και μέχρι εδώ θα συμφωνήσω. Αλλά... προσθέτουν «εφόσον αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη του μέρους στο οποίο εκτελείται». Πώς γνωρίζουν την οικονομική ανάπτυξη, όταν ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί έως τώρα ένα οικονομικό πλάνο από την εταιρεία; Πώς, πραγματικά, ένα real estate βοηθά την οικονομία ενός τόπου, όταν αυτό δεν διασφαλίζει καμία από τις συνθήκες διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος; Γι’ αυτό το θέμα, ευτυχώς, είναι σε εξέλιξη δικαστήρια και ενστάσεις συλλόγων αλλά και αυτοδιοίκησης.

Η… αναρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κι ερχόμαστε στην παράγραφο για διαπίστωση «αναρμοδιότητας του Αυτοδιοικητικού Οργάνου να εκφράσει επί της ουσίας θέση περί της καταλληλότητας ή μη της συγκεκριμένης επένδυσης στη θέση Ερημίτης».
Αλήθεια ποιον κοροϊδεύουν; Δεν έχει αρμοδιότητα το Περιφερειακό Συμβούλιο; Ένα όργανο αποτελούμενο από αιρετά μέλη, εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, και δεν έχει λόγο; Έχει λόγο μία εταιρία (αποκλειστικά κερδοσκοπικού χαρακτήρα), έχει λόγο το ΤΑΙΠΕΔ, και δεν έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο;
Και αυτά δεν ειπώθηκαν για μια ακόμη φορά από τον (συνήθη ύποπτο έως τώρα) Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, αλλά, πολύ χειρότερα, από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που ασκούν διοίκηση.

Να θυμίσουμε στα ‘αναρμόδια’ μέλη ότι οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια (περιφερειακή αρχή Θ. Γαλιατσάτου) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην συγκεκριμένη επένδυση.

Με ενδιαφέρον άκουσα τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Σπύρου να τοποθετείται τελείως διαφορετικά από την θέση που είχε το 2014 γιατί λέει άλλαξαν οι καταστάσεις! Μάλλον εννοούσε ότι άλλαξαν οι Κυβερνήσεις, άρα αυτομάτως και η θέση του, ακόμα και όταν αφορά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας! Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, από το 2011 έως σήμερα, πόσες φορές έχουν αλλάξει, ανάλογα με τα «συμφέροντα» των εποχών; Άρα για ποιες αποφάσεις μιλά το ψήφισμα; Και φυσικά θα σταθούν στο 2017, αφού η απόφαση εκείνη (που πράγματι άλλαξε πολλά, συμφωνούμε), δεν ήταν της Κυβέρνησής τους αλλά του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι μάλιστα και το μόνο που καταδικάζουν!
Αλλά πραγματικά αποτελεί κοροϊδία να λένε ότι θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του έργου με τις υπηρεσίες που έχουν αρμοδιότητα, όταν έχουν ήδη δηλώσει αναρμόδιοι!
Άκουσα τον κ. Σπύρου να κάνει λόγο για εγκατάλειψη της περιοχής. Έχει επισκεφτεί ποτέ κανείς τους τον Ερημίτη; Για ποια εγκατάλειψη μιλάει; Όσες παρεμβάσεις γίνονται είναι συνέχεια της Δημοτικής αρχής Γ. Πανταζή, που είχαν οριοθετηθεί τα μονοπάτια, και συνεχίζονται από τα τοπικά συμβούλια των Δήμων και τους περιβαλλοντικούς συλλόγους. Αλλά βέβαια οι παρεμβάσεις αυτές δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, οπότε λογικό το ερώτημα.
Χειραγώγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Σωστά άγγιξαν οι σύμβουλοι το θέμα της παρέμβασης Α. Γεωργιάδη χωρίς κανέναν σεβασμό στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ατόπημα του κ. Αλεξάκη να συγκρίνει την παρέμβαση Γεωργιάδη με την τροπολογία για το γήπεδο της ΑΕΚ. Να του πούμε ότι τότε ναι μεν είχε αφαιρεθεί από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας αλλά πήγε στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα να πάρει την άδεια! Δεν πέρασε βράδυ με φωτογραφική τροπολογία.
Στο ψήφισμα πάντως διαβάζω… ναι μεν αλλά!  Όπως τονίζουν, το Περιφερειακό Συμβούλιο «αισθάνεται την ανάγκη να διατυπώσει και να εκφράσει την πάγια θέση του υπέρ της ενίσχυσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης». ‘Ανάγκη’, πραγματικά, χαρακτηρίζεται ο σεβασμός στην δημοκρατία και στους θεσμούς;

Και λέω: Όχι βέβαια, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει τον ρόλο να «προτείνει», στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση πώς θα λειτουργεί! Όπως τονίζει το ψήφισμα «θα πρέπει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης να ανταποκρίνεται ακριβόχρονα και με υπευθυνότητα στα θέματα τα οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα»! Νομίζω ότι αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ, να λέει το Περιφερειακό Συμβούλιο στους Δήμους πώς θα κάνουν την δουλειά τους και πώς θα λαμβάνουν αποφάσεις!
Για να κλείσω, να τονίσω ότι πραγματικά οι τρεις αυτές «συνεργαζόμενες» παρατάξεις δεν έπρεπε καν να μπουν στην διαδικασία να εκδώσουν ψήφισμα. Ο κόσμος, οι πολίτες έχουν ήδη καταλάβει πολλά, δεν ήταν ανάγκη να τα αποτυπώσουν και σε χαρτί. Εμείς όμως οφείλουμε να τους τα θυμίζουμε…
Νίκος Κορακιανίτης
πρώην αντιδήμαρχος
υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την ΑΝΑΣΑ