Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επένδυση πρώην club Med: «Εισφορά σε γη ή χρήμα - Ουτοπία ή μήπως όχι;»

Νίκος Κορακιανίτης
20 Nov 2020 / 15:20

Γράφει ο Νίκος Κορακιανίτης

«Εγκρίθηκε η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, καθώς και των περιβαλλοντικών όρων αυτού σε έκταση 245 στρεμμάτων της εταιρείας Corfu Gardens A.K.TE.ΞΕ. στην Κέρκυρα, στην οποία λειτουργούσε παλαιότερα το Club Mediterranee»...

Μια είδηση η οποία δεν μας ήρθε από το πουθενά, το περιμέναμε και κυρίως τον τελευταίο χρόνο που οι φήμες ότι επενδυτής ενδιαφέρεται για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου όλο και μεγάλωναν.

Πάμε τώρα στο ζητούμενο της υπόθεσης.

Χωρίς να έχω κανέναν απολύτως σκοπό παρέμβασης στην αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία της Τοπικής αυτοδιοίκησης, εξάλλου εγώ ήμουν από τους πρώτους που είχα παλέψει για την ανεξαρτησία αυτή, θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου αφενός ως πρώην Αντιδήμαρχος της περιοχής και αφετέρου ως άνθρωπος που ζω κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή και έχω δεχτεί τις ανησυχίες φίλων και συγγενών.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Ως επένδυση ναι είμαι υπέρ, ένα κομμάτι που έγραψε λαμπρή ιστορία για την Κέρκυρα, που άνοιξε άλλες βλέψεις στο τουριστικό γίγνεσθαι που έχουν άπειρα αφιερώματα θα ξανά πάρει πνοή σίγουρα κάτω από διαφορετικές συνθήκες αλλά δεν θα μείνει εκεί κλειδωμένο στοιχειώνοντας αναμνήσεις Κερκυραίων που δούλεψαν εκεί και εξιστορούν ακόμα και τώρα τα γεγονότα!

Πάμε στο ζητούμενο τώρα.
Γη ή χρήμα;;;; Νομίζω ότι εδώ έρχεται ο ορισμός της ουτοπίας να απαντήσει στο ερώτημα. Εξηγούμαι…

Ο κάθε επενδυτής επενδύει κεφάλαια και μέσα από όσα ορίζουν οι Νόμοι του κράτους, αντλεί τα επιχειρησιακά του κέρδη. Βλέποντας τώρα ότι δεν υπάρχει καμία διασφαλισμένη, επίσημη διαδικασία του δημοσίου για εισφορά γης προχωρά σε αυτή την «ανταλλαγή».

Και εδώ έρχεται αρχικά ο γνωμοδοτικός ρόλος του Α βαθμού αυτοδιοίκησης για να λάβει μια απόφαση. Επιλέγει χρήμα.

Ιδεολογικά θα επιλέγαμε ναι στην γη, αλλά ποιος είναι ο παράγοντας που θα κρίνει - καθορίσει αφενός ποιο κομμάτι θα επιλέξει ο επενδυτής να δώσει και αφετέρου πως εσύ ως Κρατικός φορέας θα επιλέξεις να το αξιοποιήσεις έχοντας ως παράδειγμα την «διπλανή σου επένδυση»… θα μπορείς;;; Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια επένδυση 5 αστέρων σε μία περιοχή που ήδη συνολικά υπάρχουν άλλες 5 τουλάχιστον μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με 2000 κλίνες τουλάχιστον… Άρα ο Υπέυθυνος της ευρύτερης περιοχής ( ο Δήμος) θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε όποιες αλλαγές επέλθουν ( από οποιαδήποτε αντίστοιχη επένδυση);

Θα υπάρχει η πολιτική δέσμευση που θα δίνει την δυνατότητα ναι μεν να πάρει την αυξημένη δόμηση για τις εγκαταστάσεις αλλά αφού εκ των πραγμάτων το αυξημένο δομημένο περιβάλλον θα προκαλέσει ζητήματα στο κοινόχρηστο δίκτυο (Νερό, Οδικό δίκτυο, απόβλητα) θα υπάρξει κατά την ολοκλήρωσή της επένδυσης θα υπάρξουν αντίστοιχες Δημόσιες εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούν να λύσουν τα παραπάνω ζητήματα; Εν κατακλείδι, όσον αφορά την εισφορά της γης, θα την αποδώσει το Κράτος ή θα δούμε καταστάσεις όπως τα 50 στρέμματα των Αγραφών κ.α. τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν και στέκουν χορταριασμένα και πρέπει να τα καθαρίζεις;

Πάμε και στο χρήμα.
Εισφορά σε χρήμα έχει προτερήματα, όπως λέει και ο Δήμος, δεν αντιλέγει κανείς και το ποσό που επέλεξε τα 2,5 εκ. ευρώ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με το περιβάλλον, αλλά σίγουρα είναι ένα δεδομένο που θα παίξει σημαντικό ρόλο… αλλά…

Με αυτά τα χρήματα που σίγουρα θα γίνουν έργα, μελέτες, ανάπτυξη υποδομών που όλοι θέλουμε, η τοπική κοινωνία που ουσιαστικά της ανήκουν κιόλας θα επωφεληθεί;

Ξέρουμε ότι την διαχείριση στα χρήματα δεν θα κάνει η τοπική κοινότητα αλλά Περιφέρεια – Δήμος, που ναι θα θέλουν να ¨μπαλώσουν τρύπες» αλλά χωρίς να σημαίνει ότι διασφαλίζεται η αντισταθμιστική αποκατάσταση της περιοχής…
Αφού ο Δήμος έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αλλά έχει και την κύρια ευθύνη για το μέλλον για κάθε εγκατάσταση που έχει αναπτυχθεί εντός της γεωγραφικής του έκτασης,  θα περίμενα να δω από πλευράς του μια μελέτη ή έστω μελέτη εκτίμησης, με τεκμηριωμένα στοιχεία και σχέδια και για τα δύο πλάνα έτσι ώστε το ανώτατο όργανο ο δημοτικό συμβούλιο να λάβει την απόφαση του αφού έχει εξαντλήσει όλη την συζήτηση και τα ερωτήματα που εύλογα τίθενται και να μην μένει στην ανάπτυξη και μόνο ιδεολογικών προτάσεων και προθέσεων. Εννοείται ότι κατά τον τρόπο σύλληψης του ζητήματος από το κάθε μέλος του συμβουλίου θα υπάρχει μία ορθή και με όραμα λύση στο συγκεκριμένο θέμα αλλά με διαφορετική προσέγγιση.

Χρειάζεται μια μελέτη, μια αξιολόγηση της κατάστασης από τεχνικούς (Μηχανικούς, Οικονομολόγους, Νομικούς κ.α.) η οποία θα προβλέπει τις οποιεσδήποτε αρνητικές συνθήκες ενδεχόμενός δημιουργηθούν και θα προλαμβάνει λύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος από αντίστοιχες εγκαταστάσεις αφενός επωμίζεται το ανεπτυγμένο τουριστικό προϊόν,την εξασφάλιση θέσεων εργασίας αφετέρου επωμίζεται τα λύματα, απορρίμματα αλλά και την επιβάρυνση άλλων παραγόντων.

Επειδή όπως προανέφερα στην αρχή εκφράζω απλά μία άποψη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελέγχει τη νομιμότητα αλλά και την πρόθεση των επιχειρήσεων (και έτσι πρέπει να κάνει) αλλά πάντα σεβόμενη την περιοχή, τις αξίες και κυρίως τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει να ακούγονται σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης αλλά και σε Κεντρικό Κυβερνητικό Επίπεδο.
 
Νίκος Κορακιανίτης- Πρώην Αντιδήμαρχος ΔΕ Φαιάκων