Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φιάσκο το ξεκίνημα στο «καταδικασμένο» πρόγραμμα του Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Νίκος Κορακιανίτης
14 Δεκεμβρίου 2020 / 10:57

Γράφει ο Νίκος Κορακιανίτης

«Επιτυχημένο το ξεκίνημα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά», είπε ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης...
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική …
Όντως το περιβόητο πρόγραμμα άνοιξε στις 10:05 το πρωί της Παρασκευής… για την Ήπειρο άντεξε 25 λεπτά και για τα Ιόνια νησιά λίγο παραπάνω απο 1 ώρα…
 
Και εμείς εδώ στην Κέρκυρα ήμασταν από τους «τυχερούς» που ζήσαμε από τους πρώτους την διαδικασία αυτή για την οποία τελικά είχαμε και δίκαιο που επιμέναμε σε παράταση.
 
Και τι εννοώ τυχεροί… Εξηγούμαι…
Σε μια περίοδο κρίσης και απαισιοδοξίας εκσυγχρονιστικά προγράμματα επιδοτήσεων δίνουν μία νότα αισιοδοξίας αφενός στους πολίτες και αφετέρου στην επενδυτική αγορά.

Όπως είναι παραδεκτό μιλάμε για ένα σημαντικό πρόγραμμα το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί μια  οικονομική ένεση ανάκαμψης της οικονομίας μέσω των μικρών τοπικών κοινωνιών και μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων που δεν θα αποσκοπούν σε επιχειρηματικά σχέδια αλλά κυρίως σχέδια ζωτικής σημασίας. Η ενέργεια αυτή, θα έπρεπε εν μέσω πανδημίας να αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση όλων των κτιρίων.

Όλο αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά μην ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε ώστε  να απορροφήσει   ευρωπαϊκούς πόρους ενώ παράλληλα  στοχεύει στον ιδιώτη και στην αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας (κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα η οποία έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα).

Σημαντικότατα ζητήματα που σε συνδυασμό με την υγειονομική – οικονομική κρίση έκαναν την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της εκκίνησης του προγράμματος εν μέσω Πανδημίας και για το λόγο αυτό το πριμοδότησε με ένα έξτρα «μπόνους» 10% στην ενίσχυση των ωφελουμένων.
 
Πάμε να δούμε όμως πως αποτυπώνεται όλο αυτό στην πραγματικότητα.
 
Τι έκανε η Κυβέρνηση;
 
Προσπάθησε να τρέξει το πρόγραμμα μέσω των μηχανικών… άρα χρησιμοποίησε ένα μέρος των επιστημόνων το όποιο θα τους διασφάλιζε με τον καλύτερο τρόπο την υλοποίηση του εξοικονομώ και θα είχε απήχηση στους αποδέκτες αυτούς. 
 
Ποιος επωφελήθηκε τελικά;
 
Μην ξεχνάνε ότι:
-Ο ιδιώτης ως επενδυτής - αποδέκτης θα ωφελούνταν του ακινήτου του από την αναβάθμιση
- Ο ενδιάμεσος εργολάβος – προμηθευτής θα επωφελούταν επιχειρηματικά από την προώθηση των προϊόντων – υπηρεσιών του
- Η Κυβέρνηση και σωστά έκανε… εξανάγκασε τον ιδιώτη για να είναι «πιθανός εν δυνάμει» υποψήφιος, να τακτοποιήσει το ακίνητο του δηλαδή να νομιμοποιήσει τυχόν αυθαιρεσίες, να δηλώσει τα τετραγωνικά σε Δήμο ΔΕΗ, Εφορία.. και αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι όλες αυτές οι αναπροσαρμογές επέφεραν στο Κράτος μια αρκετά μεγάλη αύξηση εσόδων… 
 
Οι μηχανικοί;
Ο μηχανικός ο οποίος έπρεπε να τρέξει όλη την διαδικασία για να κινηθεί η αγορά (μιλάμε για μέγιστο ποσό 50.000 ευρώ ανά αίτηση) σε τι επωφελήθηκε;;;
 
Οι μηχανικοί που θα έκαναν την επιβολή της πρότασης αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις και τα φόντα έτσι ώστε η υποψήφια πρόταση να τύχει έγκρισης και να είναι επιλέξιμη. Όλοι μας το κάναμε με μεγάλο κόπο… τακτοποιήσαμε εκκρεμότητες, συλλέξαμε στοιχεία τόσο από τον ιδιώτη όσο και από τους εμπλεκόμενους (λογιστές, πολεοδομίες, δήμο) και αφού λοιπόν έγιναν όλα αυτά ο υποψήφιος επενδυτής περίμενε την πολυπόθητη έναρξη του προγράμματος.

Και άνοιξε την Παρασκευή στα Ιόνια νησιά η πλατφόρμα για την οποία ο μέσος χρόνος για να συμπληρωθούν τα στοιχεία ήταν 25 λεπτά(!) ανά αίτηση και αν και εφόσον ήταν όλα σωστά και ήταν ήδη έτοιμα από την προηγούμενη ημέρα τότε η αίτηση γινόταν δεκτή.
 
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με δεδομένο ότι η πλατφόρμα κράτησε περίπου 1 ώρα ανοιχτή εκ των πραγμάτων ο κάθε επενδυτής δεν θα μπορούσε να βάλει πάνω από μια άντε δυο το πολύ…
 
Τα ζητήματα λοιπόν που ανακύπτουν είναι:
 
1 . Ποιος διασφαλίζει ότι η διαδικασία αυτή έγινε με κριτήρια δημοκρατικά και δεν έγινε με κριτήρια του στυλ «όποιος προλάβει τον κύριο είδε» καθώς δεν προβλέφθηκαν προβλήματα όπως πχ στην Κέρκυρα όπου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων την Παρασκευή το ιντερνέτ ήταν αργό ή έπεφτε συνέχεια ή ακόμα και σε περιοχές είχαν πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση… 
 
2. Με ποια κριτήρια ο κάθε μηχανικός θα πρόκρινε έναν και μόνο υποψήφιο επενδύτη την στιγμή που δεν υπήρχε καμία επιχειρηματική συναλλαγή να τον «Δεσμεύει» αφού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και πόσο μάλλον όταν κανένας οδηγός προγράμματος δεν έλεγε ότι το πρόγραμμα θα κλείσει σε λίγα λεπτά (Εν αντιθέσει ο Υπουργός εξάγγειλε ότι θα μείνει ανοιχτό έως το 2021)
 
3. Ποιος διασφαλίζει ότι ενώ όλη η σύνταξη, η  προετοιμασία, και εν κατακλείδι όλη η διαδικασία που έγινε από εμάς (ο μηχανικός έχει ολοκληρώσει την διαδικασία που ήταν προαπαιτούμενη, βλ. ΠΕΑ) θα πληρωθεί αφού ο πελάτης δεν θα έχει μπει στο πρόγραμμα; 
 
4. Όλοι οι προμηθευτές -  υποψήφιοι έδωσαν προσφορά και περίμεναν από τον πελάτη τους να τύχει της έγκρισης και να πληρωθούν και αυτοί καθώς ήδη προχώρησαν διαδικασίες (μέτρησαν σπίτια, έκαναν προσφορές κα). Τελικά ποιος θα τους αποζημιώσει;
 
5. Ο ίδιος ο ιδιώτης αναγκάστηκε να μπει σε μια σειρά διαδικασιών η οποία θα του έδινε την δυνατότητα να επωφεληθεί και τελικά διαπίστωσε ότι αυτό δεν θα γίνει… πως θα εξακολουθήσει να έχει εμπιστοσύνη στο κράτος; Θα μπει σε μία διαδικασία να είναι διεκδικητικός και χωρίς εμπιστοσύνη στον μηχανικό του… 
 
 
Πάμε όμως στην ουσία του εγχειρήματος..
Εμπαιγμός και μείωση της επιστημοσύνης για τους μηχανικούς.
 
 
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι εμείς πάντα βοηθάμε και στηρίζουμε τις διαδικασίες αλλά αναρωτιόμαστε μήπως γίναμε «σάκος του μποξ… 
Αφού εμείς θα ακούσουμε την απογοήτευση και τα παράπονα του ιδιώτη την στιγμή που το κράτος θα έχει επωφεληθεί με έσοδα και εμείς με ευθύνες…
 
Και με αυτή την εξέλιξη αντιλαμβανόμαστε για ακόμα μια φορά πως μας αντιμετωπίζει το Κράτος όπου μας χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσουμε τους κραδασμούς της επόμενης ημέρας από την στιγμή που δεν ήταν σωστά σχεδιασμένο για το πώς αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί…
Περισσότερο όμως είναι αμφισβήτηση των γνώσεων και απαξίωση της αποτελεσματικότητας της εργασίας που παρέχουμε αφού αυτή αξιολογείται με βάση τον χρόνο και όχι την αρτιότητα. Η μελέτη κ. Υπουργέ δεν είναι πρόχειρο διαγώνισμα…
 
Μία απλή πρόταση…
 
Σωστά σκέφτηκε το ΥΠΕΝ να βάλει την δοκιμαστική λειτουργία αλλά θα μπορούσε στην προσωρινή καταχώρηση να κρατήσει αρχείο δεδομένων και σε συνδυασμό με τις αποβληθείσες προτάσεις να αποτυπώνεται τουλάχιστον η πρόθεση των υποψηφίων επενδυτών… 

Αφού κλείσατε το σύστημα σε μόλις λίγα λεπτά πώς αποτυπώνεται η πραγματική ανάγκη για την αναβάθμιση αυτή. Μήπως τελικά οι πόροι δεν έφταναν? Μήπως ήταν στάχτη στα μάτια του κόσμου για να «μαλακώσει» λίγο εν μέσω πανδημίας;

Μήπως δημιουργήσατε μια Ελπίδα η οποία είχε μάταιη βάση.

Μήπως ήταν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι τελικά το οποίο θα έπρεπε να γίνει για να απορροφήσει κάποιες αντιδράσεις; Και σκεφτήκατε να χρησιμοποιήσετε τους μηχανικούς για να μην έχετε απώλειες?

Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του κτιριακού αποθέματος των χωρών γίνεται σε μία βάση σεβασμού και αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και των ίδιων των Κυβερνήσεων.

Στις περιπτώσεις εφαρμογής τιμωριτικής πολιτικής ο εκσυγχρονισμός δεν υλοποιείται, οι πολίτες αντιδρούν και οι Κυβερνήσεις πλήττονται…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ