Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φοροαπαλλαγές για μετατροπή από «Airbnb» σε μακροχρόνια μίσθωση

Nα απελευθερώσει σπίτια, ιδιαιτέρως στις τουριστικές πόλεις, στοχεύει η νομοθετική πρωτοβουλία.
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ
07 Αυγούστου 2024 / 18:59

Με νομοσχέδιο των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την εφαρμογή του από την επόμενη, τουριστική χρονιά. Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

ΑΘΗΝΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», οι ρυθμίσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο, θα ισχύσουν από το 2025. Οι κύριοι και βασικοί άξονες αυτής της πολιτικής προβλέπεται να είναι:

  • Η συνέλευση ιδιοκτητών της κάθε πολυκατοικίας να αποφασίζει κατά πλειοψηφία αν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων.
  • Όσοι ιδιοκτήτες εγκαταλείψουν το Airbnb και επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση δεν θα φορολογούνται για τα ενοίκια που εισπράττουν για 3 ή 5 χρόνια.
  • Όσοι διαθέτουν από τρία και πάνω ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου κοκ
  • Θα θεσπιστεί πλαφόν στον αριθμό ακινήτων κάθε πόλης, που θα μπορούν να μπαίνουν στις πλατφόρμες τύπου Airbnb.
  • Θα θεσπιστεί ανώτατο όριο ημερών το χρόνο για βραχυχρόνια μίσθωση, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε πόλης.
  • Χορήγηση Golden Visa με υποχρεωτική μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου.

Την νομοπαρασκευαστική ευθύνη έχουν τα υπουργεία  Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που θα διαμορφώσουν και τον πληθυσμιακό χάρτη ώστε με κοινή απόφαση των υπουργών για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση.

Σχετικές αναφορές ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει από το βήμα της ΔΕΘ.