Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τάξη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με νομοθετική ρύθμιση ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ
08 Αυγούστου 2023 / 16:55
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Φαινόμενο όμως αποτελεί και η μη επαρκής ρύθμιση και οριοθέτηση του φαινομένου αυτού από μεριάς της ελληνικής Πολιτείας, επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την άμεση νομοθετική και φορολογική ρύθμιση για την οριοθέτηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως και τη θέσπιση κανόνων ασφαλείας και καταλληλότητας των κατοικιών ως προς αυτή χρήση, ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας (ΔΣΚ).

Το σοβαρό οικιστικό πρόβλημα, όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κέρκυρα, με βασικό αίτιο την τουριστική χρήση πληθώρας αστικών, κυρίως, ακινήτων με το σύστημα Airbnb, προκάλεσε την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου του νησιού, ζητώντας επί της ουσίας να μπει μια τάξη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου να μπορέσει να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης στέγης.

Όπως μάλιστα επισημαίνει, ειδικά στην Κέρκυρα, τείνει να εξελιχθεί σε μείζον και δυσάρεστο κοινωνικό φαινόμενο.

«Άμεσοι αποδέκτες του προβλήματος είναι ενδεικτικά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο μας, ο χώρος της Δικαιοσύνης και ο χώρος της εκπαίδευσης, αφού ελλείψει διαθεσίμων προς αστική μίσθωση κατοικιών, οι φοιτητές, Ιατροί, Δικαστές και δάσκαλοι - καθηγητές, αποφεύγουν συστηματικά την Κέρκυρα σαν τόπο εγκατάστασης, φοίτησης η εργασίας τους. Ακόμα, μάλιστα, κι αν καταφέρουν πιθανόν να βρουν κατοικία, η αξία πλέον των, προς μίσθωση, ακινήτων, είναι στα ύψη, χωρίς με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά ή με το εμβαδό τους, πολλές φορές, να δικαιολογείται αυτή η τιμή. Σαν αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού, είναι να κινδυνεύουν με μαρασμό οι τομείς της υγείας, της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, αλλά και εν τέλει αποδέκτης του προβλήματος να είναι ο ευρύς πληθυσμός της Κερκυρας, που επίσης δυσκολεύεται να στεγάσει ή μεταστεγάσει την οικογένεια του, φαινόμενο που εμείς οι Δικηγόροι το ζούμε συνεχώς, μέσα από τις μισθωτικές διάφορες που εκδικάζονται ή εκτελούνται καθημερινά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

 

Ανεξέλεγκτο φαινόμενο

Μάλιστα , όπως αναφέρει, ενώ σε άλλες χώρες του εξωτερικού (π.χ Γαλλία, Ισπανία) έχει οριοθετηθεί η βραχυχρόνια μίσθωση, στην Ελλάδα, άγνωστο γιατί, το Κράτος δείχνει μια διστακτικότητα στην ρύθμιση του φαινομένου, το οποίο ναι μεν μπορεί να είναι σύγχρονο και αναγκαίο, αλλά έχει καταστεί ανεξέλεγκτο. 

«Το σύστημα αυτό αποτελεί ένα φαινόμενο της εποχής μας, το οποίο έχει φέρει αρκετά θετικά (ευρεία αναπαλαίωση παλαιών και εγκαταλελειμμένων ακινήτων), αλλά και πολλές άλλες  συνέπειες (έλλειψη χώρων για αστική μίσθωση). Φαινόμενο όμως αποτελεί και η μη επαρκής ρύθμιση και οριοθέτηση του φαινομένου αυτού από μεριάς της ελληνικής Πολιτείας. Το ζήτημα αυτό, παρά το ότι ζητείται επιτακτικά, ακόμα και από κάποιους από τους φορείς του τουρισμού, εντούτοις δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά και φορολογικά από το Ελληνικό Κράτος», αναφέρει ο ΔΣΚ και καταλήγει: «Θεωρούμε απαραίτητο το φαινόμενο να ρυθμιστεί άμεσα νομοθετικά, σίγουρα φορολογικά, καθώς επίσης και με θέσπιση κανόνων ασφαλείας και καταλληλότητας των κατοικιών αυτών, ως προς αυτή τη χρήση.

Με τον τρόπο αυτό και μόνο αν μπει μια τάξη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα μπορέσει να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης στέγης, που στην Κέρκυρα ειδικά, τείνει να εξελιχθεί σε μείζον και δυσάρεστο κοινωνικό φαινόμενο». 

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.