Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
02 Αυγούστου 2023 / 14:03
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ για την ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται να εργαστούν στο νησί θα ζητήσει η Δημοτική Αρχή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επί τάπητος τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας το ζήτημα της στήριξης των εκπαιδευτικών σχετικά με τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν, ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής της ΛΑΣΥ Γ. Μπορμπότη.

Παρά το προχωρημένο της ώρας το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε για το θέμα, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται για εργασία στην Κέρκυρα. Συμφώνησαν ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι αυτοί να στηριχθούν σε θέματα σίτισης και στέγασης, με κάποιου είδους χρηματοδότηση, ωστόσο τα οικονομικά του δήμου είναι στενά και δεν υπάρχουν αυτοί οι πόροι.

Όπως τονίστηκε από τη Δημοτική Αρχή θα ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυση των δήμων γι’ αυτό το σκοπό , αίτημα που θα προωθηθεί και μέσω και της ΚΕΔΕ. Στο μεταξύ  θα απευθυνθούν στις ακτοπλοϊκές εταιρείες του νησιού, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας και το ΚΤΕΛ για τη μείωση των ναύλων και των εισιτηρίων ως ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης.

Παρέμβαση για το θέμα έκαναν τόσο ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος, όσο και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας Τάσος Παπατσώρης αποτυπώνοντας την κατάσταση που βιώνουν εκπαιδευτικοί και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Τι είπε ο Γ. Μπορμπότης

Ο εισηγητής του θέματος Γ.Μπορμπότης τόνισε ότι η συζήτηση αυτή έχει επαναληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα τελευταία χρόνια και η συνεχής επανάληψή της δείχνει, ότι τα προβλήματα οξύνονται, κάθε χρόνο και περισσότερο, αντί να επιλύονται. Όπως επισήμανε στις προηγούμενες συζητήσεις, όλοι εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, αλλά δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο για να υπάρξει οικονομική ενίσχυση, για να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες.
Ωστόσο επισήμανε ότι ο νόμος έχει αλλάξει (δεν υπάρχει ο περιορισμός των 18.000 κατοίκων) και δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους νησιωτικούς δήμους να «μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής» στους δημοσίους υπαλλήλους και ότι η παροχή αυτή επιτρέπεται να καταβάλλεται σε είδος με τη μορφή χρηματικού επιδόματος.
«Εννοείται ότι η πρόταση μας αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και όχι μόνο την ενίσχυση των εκπαιδευτικών», διευκρίνισε, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ρόδου έχει ήδη κινηθεί σε αυτήν κατεύθυνση για την στήριξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δεσμεύοντας μάλιστα για το σκοπό αυτό 150.000 ευρώ από τον π/υ του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Από τις 7 Ιουνίου

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Μπορμπότης σημείωσε ότι από τις 7 Ιουνίου το ΥΠΕΣ έχει αποστείλει έγγραφο στο Δήμο, προκειμένου να συλλεχθούν άμεσα τα απαραίτητα στοιχεία, για να εξακριβωθεί ο αριθμός των δικαιούχων, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.