Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 9 Μαρτίου έρχονται οι πρώτοι τουρίστες στο «Ι.Καποδίστριας»

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ
16 Φεβρουαρίου 2024 / 09:27
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Ποδαρικό» κάνει η Ryanair με πτήση που έρχεται από το Βερολίνο. Ποιους νέους προορισμούς έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους οι αεροπορικές εταιρείες. Λήξη στις 10 Νοεμβρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινούν φέτος οι διεθνείς πτήσεις στο «Ι. Καποδίστριας», με το πρώτο αεροσκάφος να προσγειώνεται επί κερκυραϊκού εδάφους το Σάββατο 9 Μαρτίου.

«Ποδαρικό» κάνει η Ryanair με πτήση που έρχεται από το Βερολίνο, δυναμικής 189 επιβατών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πτήση αυτή θα επαναλαμβάνεται μόνο τα Σαββατοκύριακα του Μαρτίου (9-10/03, 16-17/03, 23-24/03) μέχρι να ξεκινήσουν το πτητικό τους έργο και οι άλλες εταιρείες, περί τα τέλη του ίδιου μήνα. Μέχρι τότε δηλαδή, παρουσία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας θα έχει μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία low cost.

Έστω πάντως και με αυτόν τον τρόπο η εκκίνηση για τη νέα τουριστική σεζόν δίνεται αρκετά νωρίτερα, κάτι που είδαμε να συμβαίνει φέτος και στην κρουαζιέρα, με το πρώτο πλοίο, έστω και μικρό, να «δένει» στο λιμάνι της Κέρκυρας στις 2 Φεβρουαρίου. Το πτητικό πρόγραμμα της Ryanair εμπλουτίζεται σταδιακά με περισσότερους προορισμούς από τις 26 Μαρτίου και μετά, ωστόσο η σύνδεση με το Λονδίνο και τη Βιέννη, με τη συγκεκριμένη εταιρεία, θα ξεκινήσει για πρώτη φορά αρκετά αργότερα, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου.

 Και νέοι προορισμοί

 Νωρίτερα πάντως κατά τρεισήμιση εβδομάδες θα ξεκινήσει το πτητικό της πρόγραμμα η JET2, με έναρξη την 29η Μαρτίου και λήξη την 28η Οκτωβρίου. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος, οι πρώτοι προορισμοί που ξεκινούν τότε, είναι το Λονδίνο και το Μάντσεστερ, ενώ από αρχές Μαΐου ξεκινούν οι πτήσεις και από τους υπόλοιπους βρετανικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Λίβερπουλ που προστέθηκε στο φετινό πρόγραμμα της αεροπορικής εταιρείας.

Παρουσία από τις 31 Μαρτίου και έπειτα θα έχει και η British Airways στο «Ι.Καποδίστριας» αρχικά με δυο πτήσεις την εβδομάδα από Λονδίνο, ενώ από τέλη Μαΐου θα εκτελούνται σε καθημερινή βάση από την βρετανική πρωτεύουσα προς και από την Κέρκυρα. Την τελευταία ημέρα του Mαρτίου ξεκινούν και οι πτήσεις της Easy Jet, η οποία φέτος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της 17 προορισμούς. Μεταξύ αυτών το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Λίβερπουλ, το Μπέλφαστ, το Μπρίστολ, οι οποίοι ξεκινούν στις 31 Μαρτίου και προοδευτικά προστίθενται και άλλοι, μεταξύ των οποίων και δυο καινούριοι, το Μπέρμινγχαμ και η γαλλική μεγαλούπολη Νάντη.

Παρουσία από τον Απρίλιο και μετά, θα έχει η ελβετική αεροπορική εταιρεία διακοπών Edelweiss, με έδρα το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, όπως και η ισπανική low cost εταιρεία Volotea. Η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής, ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο, ξεκινάει το πτητικό της έργο από τις 10 Μαΐου με λήξη την 1η Νοεμβρίου. Παράλληλα, για πρώτη φορά θα δραστηριοποιηθεί στο «Ι. Καποδίστριας» η ιταλική αεροπορική εταιρεία Sky Alps με έδρα το Μπολζάνο, με μια πτήση την εβδομάδα, από τις 7 Ιουνίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Επαναφορά της σύνδεσης με το Τελ Αβίβ

 H Ryanair, επαναφέρει στο φετινό της πρόγραμμα την σύνδεση της Κέρκυρας με το Τελ Αβίβ. Ως νέο προορισμό βάζει το Λίβερπουλ (έναρξη 31/03) αλλά παράλληλα, «κόβει» τη σύνδεση με την Φρανκφούρτη. Παράλληλα, η low cost εταιρεία δρομολογεί και φέτος απευθείας πτήσεις από την Κέρκυρα προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ειδικότερα οι πτήσεις προς την συμπρωτεύουσα ξεκινούν στις 3 Ιουνίου, δυο φορές την εβδομάδα έως και τις 24 Οκτωβρίου. Η σύνδεση με την Αθήνα ξεκινάει στις 2 Ιουνίου, με πέντε πτήσεις την εβδομάδα μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου.

 Παραμένει το Ντουμπάι

 Για δεύτερη χρονιά θα συνεχιστεί από τη Flydubai, η αεροπορική σύνδεση της Κέρκυρας με το Ντουμπάι, παρότι οι πληρότητες πέρσι, δεν ξεπερνούσαν το 30%. Η γραμμή θα δραστηριοποιείται και πάλι δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Σάββατο με έναρξη, την 15η Ιουνίου και λήξη την 7η Σεπτεμβρίου. Η αυλαία για τις διεθνείς πτήσεις στο «Ι.Καποδίστριας» θα πέσει στις 10 Νοεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες πτήσεις της Easyjet προς Λονδίνο και Μπέρμινγχαμ.

Μιλώντας στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος, εκτίμησε ότι οι διεθνείς αφίξεις και η επιβατική κίνηση για το 2024 θα διαμορφωθεί στο «Ι. Καποδίστριας» κοντά στα περσινά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 «έκλεισε» με αύξηση στις διεθνείς αφίξεις 8,4% και 1,8 εκατ. επιβάτες. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, την περσινή χρονιά υπήρχε «συνωστισμός» πτήσεων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, κάτι που ήταν ιδιαίτερα εμφανές. «Η ευχή μας είναι να μην έχουμε το περσινό πρόγραμμα, όπου υπήρχαν πάρα πολλές πτήσεις ταυτόχρονα συγκεντρωμένες, αλλά να είναι καλύτερα κατανεμημένες μέσα στην ημέρα», διευκρίνισε ο κ. Ρούσσος.

 Για το Καθολικό Πάσχα

 Σε ό,τι αφορά πάντως τη λειτουργία των ξενοδοχείων, όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης, το άνοιγμα των πρώτων μεγάλων ξενοδοχείων θα γίνει με το Καθολικό Πάσχα, τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Δυνατότητες διαμονής ωστόσο υπάρχουν, είτε στα ξενοδοχεία εντός της πόλης που παραμένουν ανοιχτά όλο το χρόνο, είτε σε καταλύματα τύπου airbnb, καθώς ήδη οι σχετικές πλατφόρμες δέχονται κρατήσεις.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.