Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Και με τη «βούλα» η νέα αυτόνομη ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας

ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας
13 Φεβρουαρίου 2024 / 09:29
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η τελευταία και οριστική πράξη σύστασης, μετά από μία σειρά ενεργειών που έγιναν αφότου δημοσιεύθηκε το πρώτο ΦΕΚ της 31.12.2023.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η νέα, αυτόνομη επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόρειας Κέρκυρας, μετά τη δημοσίευση και του δεύτερου -οριστικού- ΦΕΚ για τη σύσταση του Νομικού Προσώπου στον Δήμο του Βορρά με τον διακριτικό τίτλο «ΔΕΥΑ Δήμου Βόρειας Κέρκυρας».

Η επιχείρηση είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελή χαρακτήρα και διέπεται ως προς τη διοίκηση, οργάνωση, εκτέλεση, λειτουργία και συντήρηση των έργων της αρμοδιότητας της καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης της από τις διατάξεις του ν. 1069/1980.

Η δεύτερη αυτή απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, είναι η τελευταία και οριστική πράξη μετά από μία σειρά ενεργειών που έγιναν αφότου δημοσιεύθηκε το πρώτο ΦΕΚ της 31.12.2023.

Δείτε επίσης: «Ημέρα ανεξαρτησίας» για τη ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας

Προηγήθηκαν η  έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης από το Δημ. Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας και ομοίως έγκριση της Κεντρ. Κέρκυρας για την αποχώρηση από το διαδημοτικό σχήμα της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ. 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η Δ.Ε.Υ.Α. Δήμου Βόρειας Κέρκυρας διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο με τους αναπληρωτές του και αποτελείται από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν σύμβουλο ως Πρόεδρο και έξι (6) ακόμη αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου, εκ των οποίων οι τέσσερις (4) ανήκουν στην παράταξη του επιτυχόντος συνδυασμού. Εκτός από τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται ακόμη, με τους αναπληρωτές τους, ένα (1) μέλος ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιχείρηση, που υποδεικνύεται από την πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην επιχείρηση ή, εφόσον ελλείπει τέτοια, από το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση, τους οποίους ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου συγκαλεί σε γενική συνέλευση για τον σκοπό αυτόν, ένα (1) μέλος ως εκπρόσωπος περιβαλλοντικού ή κοινωνικού φορέα της περιοχής, κάτοχος πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής, με αποδεδειγμένη εμπειρία ή γνώσεις συναφείς με το αντικείμενο της επιχείρησης και δύο (2) δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι με αποδεδειγμένη εμπειρία ή γνώσεις συναφείς με το αντικείμενο της επιχείρησης.

Ο καθορισμός του περιβαλλοντικού ή κοινωνικού φορέα του προηγούμενου εδαφίου και η διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων στο πρόσωπο του προτεινόμενου από αυτόν μέλους, γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Αντιπρόεδρος ορίζεται κατά τη πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου με ψηφοφορία μεταξύ των μελών του. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ακολουθεί την θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και λήγει με την εγκατάσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.