Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα χρέη στη ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας

ΔΕΥΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
24 Απριλίου 2024 / 11:33

"Οι «οφειλές» αφορούν και τα κυβικά νερού που έχουν χρεωθεί τυχαία και αυθαίρετα σε πολλούς λογαριασμούς ενώ τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία μέτρηση;"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ). Η διοίκηση της νεοσύστατης ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας, η οποία αποτελείται από τη δημοτική αρχή, την παράταξη του κ. Βάρελη και άλλους φορείς, ανακοίνωσε αυτές τις μέρες την ομόφωνη απόφασή της για τη ρύθμιση των «οφειλών» των κατοίκων της Βόρειας Κέρκυρας, με την οποία απόφαση φορτώνει τα βάρη, για άλλη μια φορά, στην πλάτη της λαϊκής οικογένειας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση του Δήμου. Και γεννιούνται εύλογα ερωτήματα:

  • Ποιες είναι οι «οφειλές» που αναφέρονται στην ανακοίνωση; Το ποσό που γράφει ο τελευταίος λογαριασμός; Μα λογαριασμοί στέλνονται μεν (αν και όχι παντού), μετρήσεις όμως έχουν να γίνουν πολλά χρόνια. Ποιες είναι οι «οφειλές» για τους καταναλωτές που δεν έχουν λάβει λογαριασμό εδώ και χρόνια;
  • Ποιες είναι οι «οφειλές» στην περίπτωση χαλασμένων υδρομετρητών ή υδρομετρητών που υπάρχουν μεν, αλλά δεν είναι περασμένοι στο σύστημα, σύμφωνα με την παραδοχή του τωρινού προέδρου της ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας; Αυτοί θα πληρώσουν μόνο το πάγιο; Είτε πρόκειται για νοικοκυριό είτε για πολυτελή βίλα που νοικιάζεται για εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ τη βραδιά; Θα πληρωθεί το ίδιο πάγιο για το νερό που καταναλώνεται σε οικιακή χρήση και για το νερό στις πισίνες, παρότι ένα νοικοκυριό σε έναν χρόνο καταναλώνει λιγότερο νερό από αυτό που χρειάζεται για να γεμίσει μία φορά μια πισίνα;
  • Οι «οφειλές» αφορούν και τα κυβικά νερού που έχουν χρεωθεί τυχαία και αυθαίρετα σε πολλούς λογαριασμούς ενώ τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία μέτρηση; Έχουμε υπόψη μας περίπτωση όπου σε κλειστό σπίτι με μηδενική κατανάλωση, εκτός του παγίου, χρεώθηκαν κυβικά αξίας πάνω από 100 ευρώ!
  • Επιπλέον στους λογαριασμούς που έρχονται υπάρχουν τόκοι. Τόκοι σε ποσά που δεν έχουν μετρηθεί από τους υδρομετρητές; Τόκοι σε λογαριασμούς που δεν έχουν φτάσει ποτέ σε νοικοκυριά;
  • Ποια είναι τα έργα του 1.000.000 ευρώ που έχουν γίνει στη Βόρεια Κέρκυρα και τα οποία χρωστάει ο Δήμος σε εργολάβους, όταν ακόμα υπάρχουν περιοχές που παίρνουν νερό με σωλήνες από αμίαντο;!

Και το μεγαλύτερο ερώτημα: Πόσα να αντέξουμε να πληρώνουμε, γιατί και για ποιον;

Η ανακοίνωση τόσο της ΔΕΥΑΚΒ όσο και του Δήμου (οι οποίες, παρότι ξεκινάνε ως εκκλήσεις, τελειώνουν με την απειλή της βεβαίωσης των οφειλών στην εφορεία!) επιμερίζουν την ευθύνη στους χιλιάδες οικιακούς καταναλωτές της Βόρειας Κέρκυρας, οι οποίοι πληρώνουν ήδη πανάκριβα το κοινωνικό αγαθό του νερού — αναγκασμένοι να αναζητήσουν ατομικές λύσεις, με την κατασκευή δεξαμενών, την αγορά μοτέρ και εμφιαλωμένων χειμώνα καλοκαίρι. Και τώρα καλούνται να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη, και μάλιστα σε μια εποχή αχαλίνωτης ακρίβειας.

Δεν είναι ευθύνη του λαού η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, σε έργα ύδρευσης, σε υδρομετρητές, σε εξοπλισμό και σε προσωπικό. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που δεν ιεραρχούν τα αναγκαία για τον λαό έργα, ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και κάνοντας το νερό από αγαθό εμπόρευμα. Είναι το αποτέλεσμα της ανοχής και της στήριξης όλων των δημοτικών αρχών που διοίκησαν τις ΔΕΥΑ, όποια μορφή και αν είχαν αυτές.

Ζητάμε:

  • Διαγραφή των οφειλών για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες (άνεργους, πολύτεκνες οικογένειες, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχους κτλ.).
  • Διαγραφή των τόκων και πολύ χαμηλές δόσεις για την οικιακή χρήση, για τα μικρά καταστήματα και τα μικρά ενοικιαζόμενα.
  • Διαγραφή μέρους των παγίων και των χρεών κατά 20% σε περιοχές που εμφανίζουν μόνιμα πρόβλημα έλλειψης νερού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κάτοικοι έχουν μόνο υποχρεώσεις, να πληρώνουν το πάγιο στο νερό, αλλά όχι το δικαίωμα να έχουν παγίως, σταθερά δηλαδή, νερό;
  • Άμεση είσπραξη χωρίς ρύθμιση στα μεγάλα ξενοδοχεία, στα μεγάλα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων, στις πολυτελείς βίλες, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.ά. Όπου δεν υπάρχουν υδρομετρητές, να υπολογιστεί και να πληρωθεί το νερό που έχουν καταναλώσει και όχι μόνο το πάγιο.
  • Να πάρει ο ΔΕΥΑ Βόρειας Κέρκυρας πίσω τις απειλές περί βεβαίωσης των οφειλών στην εφορεία. Σε μια εποχή που τα κοράκια των funds παίρνουν τα σπίτια του λαού για ελάχιστα χρέη, οι απειλές αυτές μόνο αναλγησία δείχνουν.
  • Όχι μόνο καμία αύξηση των τιμολογίων στο μέλλον, αλλά και μείωση του παγίου και της τιμής του κυβικού για την οικιακή χρήση και τους μικρούς επαγγελματίες και δωρεάν παροχή νερού στους κοινωνικά αδύναμους. Αύξηση της τιμής για τις μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες, τις δραστηριότητες υψηλής κερδοφορίας (ενοικίαση πολυτελών βιλών κτλ.).
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα (επισκευές βλαβών, προμήθεια ανταλλακτικών ή μηχανημάτων, εξασφάλιση εργατοτεχνιτών κτλ.) ώστε το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Βόρειας Κέρκυρας να μην πουν για άλλη μια χρονιά το νερό νεράκι — ήδη, πριν καν αρχίσει η τουριστική σεζόν με την αυξημένη κατανάλωση, υπάρχουν περιοχές (Καρουσάδες, Σινιές κ.α.) που έχουν μείνει ακόμα και βδομάδα χωρίς νερό εξαιτίας βλαβών, σπασμένων σωλήνων κτλ.