Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση Αυλωνίτη για τη διάσωση του εργοστασίου Δεσύλλα

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΣΥΛΛΑ
03 Φεβρουαρίου 2024 / 19:47

"Είναι αναγκαία η διαφύλαξη της ιστορικής μας κληρονομιάς και η ανάδειξη των αρχαιολογικών "θησαυρών" που βρίσκονται στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα Δεσύλλα στην Κέρκυρα"

ΚΕΡΚΥΡΑ (Αλ. Αυλωνίτης). Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με συνυπογραφή της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυριακής Μάλαμα σχετικά με την ανάγκη άμεσης διάσωσης του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος Δεσύλλα στην Γαρίτσα Κέρκυρας.

Οι βουλευτές τονίζουν πως το ακίνητο του "Εργοστασίου Δεσύλλα" στην Κέρκυρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας της Κέρκυρας. Το πρώην εργοστάσιο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο καθώς αποτελεί το μοναδικό συγκρότημα ολοκληρωμένης βιομηχανικής εγκατάστασης στην Κέρκυρα. Η μεγάλη αυτή βιομηχανία ιδρύθηκε το 1871 και έφθασε στο σημείο να απασχολεί περί τους 1500 εργατοϋπαλλήλους.

Είναι αναγκαία η διαφύλαξη της ιστορικής μας κληρονομιάς και η ανάδειξη των αρχαιολογικών "θησαυρών" που βρίσκονται στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα Δεσύλλα στην Κέρκυρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Πολιτισμού

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης διάσωσης του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος Δεσύλλα στην Γαρίτσα Κέρκυρας, χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου και μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας

Το ακίνητο του "Εργοστασίου Δεσύλλα" στην Κέρκυρα, οικοδομικής έκτασης  37.647 τ.μ., αποτελεί το μόνο συγκρότημα ολοκληρωμένης βιομηχανικής εγκατάστασης στην Κέρκυρα (έτος ίδρυσης 1871) κι έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπ. Πολιτισμού, με τις υπ' αριθμ. αποφάσεις των αειμνήστων Υπουργών Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και Θάνου Μικρούτσικου ΥΠΠΟ/ΔIΛΑΠ/Γ/2474/17262/3-4-96 (ΦΕΚ 276/Β/23-4-96) και ΥΠΠΟ/ΔIΛΑΠ/Γ/1683/25518/5-6-89 (ΦΕΚ 471/Β/16-6-89) και με επέκταση ζώνης προστασίας, με την ΥΠΠΟ/ΔIΛΑΠ/Γ/1328/38483/13-6-94 (ΦΕΚ 613/Β/8-8-94) Υπουργική Απόφαση.

Περιλαμβάνει πληθώρα κτιρίων, μεταξύ των οποίων και έξι διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 4.695,13 τ.μ. Στο εν λόγω ιστορικό οικόπεδο προβλέπεται αυξημένος συντελεστής δόμησης 1,40 με ποσοστό κάλυψης 70% αυτού. Προ 20ετίας το εν λόγω οικόπεδο αγοράστηκε από επενδύτρια εταιρεία και μετά από πολύχρονη περιπέτεια, υπέστη φθορές, πιστοποιημένες αυθαίρετες καθαιρέσεις χωρίς την απαιτούμενη έγκριση από το ΥπΠΟ, αλλά και χωρίς το ΥπΠΟ να καταφέρει να το προστατέψει στο ελάχιστο, όπως αποκαλυπτικά αναφέρει στη Βουλή ο τότε Υπουργός Βουλγαράκης (2/4/2007) και όπως προκύπτει από την αυτοψία της πενταμελούς Επιτροπής του άρθρου 41 του ν. 3028/2002, η οποία διαπίστωσε την έκταση των καταστροφών του χαρακτηρισμένου ως μνημείου χώρου.

Παράλληλα όμως, η ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο, η οποία διήρκεσε από το καλοκαίρι του 2006 έως τα τέλη του 2008, παρότι σε μικρή έκταση του οικοπέδου Δεσύλλα αποκάλυψε έναν πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό και συγκεκριμένα σύμφωνα με το επίσημο δελτάριο της Η' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: «...Από τα αρχιτεκτονικά λείψανα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, αξίζει να αναφερθούν τμήματα ισχυρών τοίχων προερχόμενων πιθανότατα από οχυρωματικές κατασκευές που αποτελούσαν τμήματα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας και χρονολογούνται από τα αρχαϊκά έως τα ελληνιστικά χρόνια, ένα διμερές κτήριο, πιθανόν ιερό, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στον 6ο αι. π.Χ., τμήματα τοίχων από δημόσια κτήρια, καθώς και πλήθος κινητών ευρημάτων. Οι αρχαιότητες που ήλθαν στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφής μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα σημαντικές για την ιστορία και την τοπογραφία της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας. Δεδομένου ότι ο εν λόγω χώρος είναι όμορος με τον κηρυγμένο χώρο της Παλαιόπολης, οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες σχετίζονται άμεσα με τις ορατές αρχαιότητες που σώζονται εκεί και αποτελούν τμήματα των ιερών και του λιμανιού του Αλκινόου της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας». (!!!)

Με απόφαση του ο Δήμος Κερκυραίων (14-244/13.7.2007) επί Δημαρχίας Σωτήρη Μικάλεφ είχε αιτηθεί την αρχαιολογική προστασία του οικοπέδου, χωρίς να εισακουστεί. Σταδιακά όμως, η ιδιοκτήτρια εταιρεία έπαυσε κάθε σχέδιο για επενδύσεις και αξιοποίηση και πρόσφατα (8 Νοεμβρίου 2023), η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε σε πλειστηριασμό το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα "Δεσύλλα" για χρέη των ιδιοκτητών ύψους 500.000 ευρώ, με τιμή έναρξης τα 8,23 εκ. ευρώ. Καθώς δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε ματαίωση και η επαναληπτική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Με νέα απόφασή του (28-378/13.11.23) ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για το ιστορικό οικόπεδο και κατέθεσε επιστολή προς το Υπ. Πολιτισμού αιτούμενος αρωγή για την διεκδίκησή του μέσω απαλλοτρίωσης υπέρ του Δημοσίου. Δυστυχώς όμως το ΥπΠΟ απάντησε ότι θα υποστηρίξει μεν τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στην πρωτοβουλία του να περιέλθει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του δημοσίου, δηλώνοντας όμως ότι δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους της απαλλοτρίωσης. Την ίδια στιγμή αλγεινή εντύπωση στην τοπική κοινωνία προκάλεσε η κίνηση του ΥπΠΟ να προβεί σε αγορά του βιομηχανικού συγκροτήματος πρ. Εργοστασίου Τσαούσογλου, επί της οδού Πειραιώς 260 έναντι 12,6 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κίνηση που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ισότιμη και ολιστική αντιμετώπιση της ιστορικής κληρονομιάς στη χώρα μας.

► Επειδή στο πρ. Βιομηχανικό συγκρότημα Δεσύλλα Κέρκυρας κρύβεται, αποδεδειγμένα αρχαιολογικός "θησαυρός" και η διάσωση της ιστορίας μας πρέπει να ευρίσκεται στις προτεραιότητες του Κράτους

► Επειδή βάσει των αποφάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο

► Επειδή ομόφωνα και διαχρονικά ο οικείος Δήμος προβάλλει το αίτημα για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου και επιπλέον θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιέλθει στην κυριότητά του το πρ. Εργοστάσιο Δεσύλλα

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Με ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει το Υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμει τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού οικοπέδου;
  2. Ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός του ΥπΠΟ για την διαφύλαξη της ιστορικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη των αρχαιολογικών "θησαυρών" που βρίσκονται στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα Δεσύλλα στην Κέρκυρα; Σκοπεύει το Υπουργείο να συνεχίσει την ανασκαφική έρευνα στο χώρο κι αν όχι γιατί;
  3. Με ποιο σκεπτικό ετέθη από το Υπ. Πολιτισμού ως πρώτης προτεραιότητας η αγορά του πρ. Βιομηχανικού συγκροτήματος Τσαούσογλου ενώ αντιθέτως δήλωσε αδυναμία για την αντίστοιχη αγορά και προστασία του πρ. Βιομηχανικού συγκροτήματος Δεσύλλα, το οποίο επιπροσθέτως παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Μάλαμα Κυριακή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ