Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τον Νοέμβριο ο νέος πλειστηριασμός του Δεσύλλα

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΕΣΥΛΛΑ
20 Αυγούστου 2024 / 11:44
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Αρχική τιμή 5,3 εκ. όσα και τον Μάιο που ανεστάλη ύστερα από συμφωνία του Δήμου με την Τράπεζα, προκειμένου να μετάσχει κι αυτός.

ΑΘΗΝΑ. Στην πλατφόρμα της Τράπεζας ξανανέβηκε για πέμπτη φορά η ανακοίνωση εκπλειστηριασμού του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα. Αυτή τη φορά με τιμή εκκίνησης 5,3 εκ. Στις τρεις εκ των πρώτων η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς πλειοδότη και στην τέταρτη τέθηκε σε αναστολή ύστερα από αίτημα του κεντρικού Δήμου που έγινε αποδεκτό από την Τράπεζα ώστε να μπορέσει αυτός να «κτυπήσει» το ακίνητο. Ο χρόνος πέρασε, ο Δήμος δεν έχει προβεί σε κάποια σχετική ανακοίνωση πέραν της αρχικής των προθέσεών του και έτσι στις  22 Νοεμβρίου 2024, όπως αναρτήθηκε στην πλατφόρμα, θα γίνει ο επαναληπτικός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς ως εκπρόσωπο Ομολογιούχων και τιμή πρώτης προσφοράς τα 5.354.050, όσο και στον πλειστηριασμό του Μαΐου που ανεστάλη. Στους δύο πρώτους πλειστηριασμούς που κηρύχθηκαν άγονοι είχε διαμορφωθεί στα 8,237 εκατ. και αργότερα, στον τρίτο πλειστηριασμό, στα 6.589.600. 

Το εργοστάσιο περιλαμβάνει οικοδομική έκταση περίπου 37.647 τ.μ. και 90 περίπου κτίρια, εκ των οποίων τα τρία είναι εκτός της οικοδομικής έκτασης ενώ όταν λειτουργούσε περιελάμβανε κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ. Σημειώνεται πως ο χώρος συνολικά είναι διατηρητέος και ως κτηριακή υποδομή αλλά και ως βιομηχανικά μηχανήματα, με διαδοχικές αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού, Μ. Μερκούρη και Θ. Μικρούτσικου, τις δεκαετίες '80 και '90.

Αυτά όσον αφορά στη βιομηχανική ιστορία της χώρας διότι όσον αφορά στο αρχαιολογικό μέρος, η ερευνητική σκαπάνη έχει ήδη αποκαλύψει στο πρ. βιομηχανικό γήπεδο, μέρος της περιτοίχισης του λιμανιού του Αλκινόου, όπως περιγράφεται στις σχετικές αναφορές του Θουκιδίδη, έναν ναΐσκο και μέρος πλακόστρωτου (σ.σ. Όλες οι αναφορές στο σχετικό αρχαιολογικό Δελτίο του υπ. Πολιτισμού). Μέρος του λιμανιού καταγράφεται και στα όρια της περιτοίχισης του Μον Ρεπό καθώς και στο απαλλοτριωμένο από το Δημόσιο, μέρος του αποκαλούμενου κτήματος Κοκοτού. Ολόκληρη η περιοχή είναι το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Κέρκυρας των ιστορικών χρόνων, της Παλαιόπολης.

Ο κεντρικός Δήμος θέλει να αποκτήσει τον χώρο του πρ. εργοστασίου, προκειμένου να διευκολύνει την αρχαιολογική έρευνα, που σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Στ. Πενηντάρχου - Πουλημένου, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από πόρους του προγράμματος ΕΣΠΑ. Μια τέτοια συζήτηση θα φώτιζε η επίσκεψη στην Κέρκυρα της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο αλλά αναβλήθηκε τότε και δεν ανακοινώθηκε ποτέ κάτι εκ νέου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.