Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα το παλέψει ο Δήμος Κεντρ. Κέρκυρας για το Εργοστάσιο Δεσύλλα

Εργοστάσιο Δεσύλλα
30 Ιανουαρίου 2024 / 19:24
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Το «ναι μεν, αλλά» της νομικής υπηρεσίας - «Πόρτα» από το Υπουργείο Πολιτισμού - Το θέμα ξανά στο δημ. συμβούλιο από τον Γ. Καρύδη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ζεσταίνεται το ενδιαφέρον του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για το ...όνειρο της απόκτησης των τίτλων ιδιοκτησίας του ιστορικού π. Εργοστασίου Δεσύλλα. Μετά την «πόρτα» του Υπουργείου Πολιτισμού, που απάντησε ότι δεν δύναται να καλύψει την απαλλοτρίωση, αλλά -κατά τα άλλα- θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου, ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος έθεσε το θέμα στη δημοτική του ομάδα, που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας. 

Πάντως η απαντητική επιστολή του Υπουργείου είναι άκρως αποκαλυπτική, καθώς καταγράφει λεπτομερώς όλες τις ανασκαφές και τα σημαντικά ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη: Το πρώην εργοστάσιο Δεσύλλα είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο καθώς αποτελεί μοναδικό συγκρότημα ολοκληρωμένης βιομηχανικής εγκατάστασης στην Κέρκυρα. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το μνημείο εμπίπτει εντός του κηρυγμένου ενιαίου αρχαιολογικού χώρου της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας και της Παλαιόπολης και στη ζώνη προστασίας της παλαιάς πόλης, εγγεγραμμένου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σε απόσταση 250 μ. στα νοτιοδυτικά του εργοστασίου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού της Αρτέμιδος και η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Στρατιάς.

Αξία: Ανεκτίμητη

Η Εφορεία Κέρκυρας διενήργησε ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο κατά τα έτη 2006 - 2008 και 2011 - 2012 έκτασης 3,5 στρεμμάτων. Έχουν αποκαλυφθεί τμήματα του τείχους και πύργος της οχύρωσης της αρχαίας πόλης που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά έως τα ελληνιστικά χρόνια, ισχυρός αγωγός, ιερός περίβολος, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στον 6ο αιώνα π.Χ. και τμήματα από δημόσια κτίρια καθώς και ψηφιδωτό δάπεδο της πρωτοβυζαντινής περιόδου (4ος - 7ος αιώνας).

Δεδομένου ότι οι ο εν λόγω χώρος είναι όμορος με τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες σχετίζονται άμεσα με τα ορατά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και κυρίως με τα παρακείμενα τμήματα των ιερών και του λιμανιού του Αλκινόου και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την τοπογραφία της αρχαίας και βυζαντινής πόλης της Κέρκυρας.

«Ναι μεν, αλλά» από τους νομικούς

Όπως επισημαίνει στην "Ε" ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος, η πλειοψηφία της δημοτικής ομάδας προσεγγίζει το θέμα θετικά και θεωρεί ότι ο Δήμος οφείλει να καταβάλλει κάθε πιθανή προσπάθεια εντός των αντικειμενικών δυνατοτήτων του, για να αποκτήσει το ακίνητο. Με δεδομένη ωστόσο τη δεινή οικονομική του κατάσταση, η μόνη εναλλακτική είναι η δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όπως αναφέρει ο Στέφανος Πουλημένος, η νομική υπηρεσία γνωμοδότησε θετικά για τη δυνατότητα δανειοδότησης, ωστόσο με ένα "απαγορευτικό": Τη συμμετοχή σε πλειστηριασμό.

Ως γνωστόν στις 21 Φεβρουαρίου 2024 θα διενεργηθεί ο επαναληπτικός ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος. Η τιμή εκκίνησης όπως και την προηγούμενη φορά έχει οριστεί στα  8.237.000 ευρώ με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς ως προς χρέη των ιδιοκτητών, ύψους 500.000 ευρώ.

Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 36.736 τ.μ. στην οποία περιλαμβάνονται 6 διατηρητέα κτίρια συνολικής έκτασης 4.695 τ.μ. Η  έκταση, η οποία δύναται να αξιοποιηθεί είναι 16.000 τ.μ.

«Επομένως, ο Δήμος απαγορεύεται να «χτυπήσει» το ακίνητο στον δεύτερο πλειστηριασμό στις 21 Φεβρουαρίου. Μόνον στην περίπτωση που αποβεί και αυτός άγονος, τότε ο Δήμος μπορεί να διαπραγματευθεί απευθείας με την Τράπεζα Πειραιώς» εξηγεί στην "Ε" ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας.  

Ερώτηση Καρύδη στο Δημ. Συμβούλιο

Το θέμα έφερε και πάλι στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο με ερώτησή ο δημοτικός σύμβουλος της Κερκυραϊκής Συμμαχίας Γιώργος Καρύδης, υποστηρίζοντας ότι η λήψη του τραπεζικού δανείου είναι καθόλα εφικτή λόγω της οικονομικής φερεγγυότητας που έχει ο Δήμος, ως κύριος δεκάδων ακινήτων μεγάλης οικονομικής αξίας.

Με δεδομένο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ενδιαφέρεται το ακίνητο να περιέλθει στο Δημόσιο, ο δε χρόνος πιέζει, ο Γιώργος Καρύδης ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής ώστε να εξευρεθεί το ποσό των 8,2 εκ. ευρώ για τη συμμετοχή στον εν εξελίξει πλειστηριασμό, καθώς και εάν έχει δοθεί εντολή στη Νομική Υπηρεσία να προβεί άμεσα στις δέουσες νομικές ενέργειες.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.