Κατάργηση
Γράφει ο Χρυσόστομος Μπούκας
Προτάσεις για την ανασύνταξη των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας:
1ον. Γενναία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης την επόμενη πενταετία, ώστε σταδιακά η Ελλάδα να πλησιάσει τον μέσο όρο κρατικής χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας των κρατών της Ε.Ε. που πλησιάζει το 9% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με το 5,7% της πατρίδας μας.
2ον. Κατάργηση των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε.).
Έχει απολέσει προ πολλών χρόνων την στρατηγική της αποκέντρωσης των υπηρεσιών υγείας. Η σταδιακή αλλαγή των Πε.Σ.Υ. (Περιφερειακό Σύστημα Υγείας) που ο στρατηγικός του ρόλος, ο σχεδιασμός και η αρχική του ανάπτυξη, εξυπηρετούσε την αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας, μετατράπηκε σε ένα διοικητικό (Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια, Δ.Υ.Πε.) και αργότερα σε ένα τουλάχιστον ατυχές γεωγραφικό, αλλά με βεβαιότητα βαθύτατα γραφειοκρατικό μόρφωμα (Υγειονομική Περιφέρεια, Υ.Πε.) που αφαιρεί τεράστιους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους από το σύστημα, χωρίς να μπορεί να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες και στήριξη.
Για την κατανόηση της πρότασης παρατίθεται ενδεικτικά χάρτης Κέντρων Υγείας υπό την εποπτεία της «δικής μας» 6ης Υ.Πε.
Κάθε Κέντρο Υγείας πρέπει να επιτελεί κομβικό ρόλο πρόληψης και παροχή φροντίδας υγείας σε ένα ευρύ γεωγραφικό διαμέρισμα.
Δεν είναι ανάγκη να μελετήσει κανείς την αποτύπωση του χάρτη, όσον αφορά στα Κέντρα Υγείας που διαχειρίζεται η 6η Υ.Πε.
Με μια απλή ματιά κάθε απλός πολίτης αναρωτιέται: είναι ποτέ δυνατόν, να γνωρίζει η Διοίκηση της 6ης Υ.Πε. τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τις ανάγκες κάθε Κέντρου Υγείας που έχει υπό τη διοίκηση και εποπτεία της;
Υπάρχει βάσιμη αμφιβολία ότι η Διοίκηση της 6ης Υ.Πε. δεν γνωρίζει πού βρίσκεται κάθε Κέντρο Υγείας!
3ον. Κατάργηση των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΚΑΒ.
Αφαιρούν ιδιαίτερα πολλούς χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το ΕΚΑΒ και τις υπηρεσίες του σε Νομαρχιακό επίπεδο.
Η 7η Περιφέρεια, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που περιλαμβάνει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας και Λευκάδας,
εκτός -ίσως- του Νομού Ιωαννίνων, πού, πότε και πώς ωφελήθηκαν από την ίδρυσή και λειτουργία της Περιφέρειας του ΕΚΑΒ οι άλλοι Νομοί;
Πάντα υπάρχει η αναμνηστική φωτογραφία της επίσκεψης του εκάστοτε Προέδρου της Περιφέρειας των Ιωαννίνων, συνήθως στα γραφεία εργαζομένων των τοπικών ΕΚΑΒ τις πρώτες ημέρες κάθε έτους, που υπόσχεται πάντα προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες δεν γίνονται ποτέ.
Είναι τέτοιος ο ευτελισμός, που μέχρι το τοπικό τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ μετέφεραν στα Γιάννενα, δήθεν για ομαλότερη και πληρέστερη λειτουργία του!
Με την προτεινόμενη κατάργηση των Υγειονομικών Περιφερειών και Περιφερειακών Διοικήσεων του ΕΚΑΒ θα υπάρξει κενό;
Ασφαλώς όχι! Η τοπική διοίκηση υγείας μπορεί να ανταποκριθεί άριστα και παραγωγικά.
Αντιθέτως θα εισρεύσουν στις δομές του ΕΣΥ, οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που τόσο πολύ λείπουν και είναι απολύτως απαραίτητοι.
Υπάρχουν στοιχειοθετημένες προτάσεις, που φυσικά εμπεριέχουν την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών δια των αντιπροσώπων τους, όπως εξάλλου αναφέρεται ρητώς στο άρθρο 101 του Συντάγματος της Ελλάδας.
Κέρκυρα 11/1/2024
Μπούκας Χρυσόστομος