Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήλωση Γκίκα για την Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΓΚΙΚΑΣ
10 Δεκεμβρίου 2023 / 14:10

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο κάθε δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας. Αποτελούν τον πυρήνα της ζωής του κάθε ατόμου, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, φύλου, ή κοινωνικής θέσης"

ΚΕΡΚΥΡΑ (Στ. Γκίκας). Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 υπεγράφη η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ήταν το απαύγασμα των τραγικών συνεπειών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της απόφασης που πήρε τότε η διεθνής κοινότητα να μην επιτρέψει να ξανασυμβούν στο μέλλον, οι αγριότητες που προκάλεσε ο ολέθριος αυτός πόλεμος με τις εκατόμβες νεκρών.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο κάθε δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας. Αποτελούν τον πυρήνα της ζωής του κάθε ατόμου, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, φύλου, ή κοινωνικής θέσης.

Σήμερα όπως και στο παρελθόν, τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται μέσα από διαρκώς εξελισσόμενες προκλήσεις. Η έλλειψη ελευθερίας και δικαιοσύνης, η αφαίρεση του δικαιώματος  στην εκπαίδευση σε πολλά μέρη του πλανήτη, η φτώχεια, οι μη αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αποτελούν πλήγμα στην ανθρώπινη ζωή. Η βία κατά των γυναικών που έχει γίνει μάστιγα,  χτυπά στον πυρήνα της την ανθρώπινη ύπαρξη.

Πρέπει να αντιληφθούμε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνον αφηρημένες έννοιες, αλλά αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο σεβασμός και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι ευθύνη όλων μας. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και ευημερία».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ