Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Στόχος του νομοσχεδίου η πάταξη της φοροδιαφυγής και η φορολογική δικαιοσύνη»

ΓΚΙΚΑΣ
07 Δεκεμβρίου 2023 / 14:35

"Το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, μας έχει κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν στην Ελληνική κοινωνία και μάλιστα σε κρίσιμα πεδία, όπως η κοινωνική πολιτική, η δημόσια υγεία, η παιδεία, κλπ"

ΚΕΡΚΥΡΑ (Στ. Γκίκας). Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για τον Περιορισμό της Φοροδιαφυγής» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την Ομιλία του λέγοντας πως το παρόν Σχέδιο Νόμου έρχεται να υλοποιήσει μια βασική πτυχή του Προεκλογικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.

Συνέχισε λέγοντας, πως το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, μας έχει κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν στην Ελληνική κοινωνία και μάλιστα σε κρίσιμα πεδία, όπως η κοινωνική πολιτική, η δημόσια υγεία, η παιδεία, κλπ.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Γκίκας, έκανε  σημαντικά βήματα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πετυχαίνοντας την μείωση του ποσοστού του «κενού ΦΠΑ» από 23% που ήταν το 2018, στο 17,8% το 2021, και στο 15% το 2022, με στόχο να πέσει κάτω από το 10% το 2026, ενώ προχώρησε και στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα.

Ακολούθως, ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024, στην υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και από άλλους κλάδους της λιανικής ώστε να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη, στην εφαρμογή ηλεκτρονικών βιβλίων MY DATA ώστε τα δηλωθέντα έσοδα να μην υπολείπονται των εσόδων που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ και στην υποχρεωτική χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής για την σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων.  

Αναφέρθηκε επίσης στις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπονται για τα πρατήρια καυσίμων, σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας και νοθείας καυσίμων, όπως η σφράγιση πρατηρίων που δύναται να φτάνει μέχρι και τα 2 έτη. Όπως είπε ο κ. Γκίκας, με το σύστημα Εισροών - Εκροών που λειτουργεί από το 2014 και εξελίσσεται, η Πολιτεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την λαθρεμπορία, την φοροδιαφυγή και τη νοθεία στα υγρά καύσιμα. Ιδιαίτερα για την νοθεία, μέσα στο 2023 εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις ιχνηθέτησης των καυσίμων ναυτιλίας και θέρμανσης, με εθνικό και ευρωπαϊκό μοριακό ιχνηθέτη.

Ο κ. Γκίκας έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς όπως είπε, η υπερβολική χρήση τους σε τουριστικές περιοχές όπως στην Κέρκυρα, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα εύρεσης κατοικίας από ανθρώπους επαγγελματικών κλάδων που έρχονται να εργαστούν στο νησί, όπως είναι οι γιατροί, οι καθηγητές, κ.α.

Συνέχισε λέγοντας, πως με το παρόν νομοσχέδιο μπαίνουν οι πρώτοι ουσιαστικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα, η οριοθέτηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η υπαγωγή των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Φ.Π.Α. με την προϋπόθεση ότι το νομικό ή φυσικό πρόσωπο διαθέτει τουλάχιστον τρία ακίνητα και η υπαγωγή των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση που αντικαθιστά το φόρο διαμονής.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Γκίκας είπε πως το νομοσχέδιο δεν αποσκοπεί στην «τιμωρία» των επαγγελματιών, αλλά στην απονομή φορολογικής δικαιοσύνης.

Επιπρόσθετα ανέφερε, πως οι ρυθμίσεις δεν είναι οριζόντιες, καθώς προβλέπονται διατάξεις που περιλαμβάνουν πολλές εξαιρέσεις από το τεκμήριο, ή μείωση του ύψους τους, όπως για παράδειγμα η μείωση κατά 50% στους επαγγελματίες των μικρών νησιών (Παξοί, Αντίπαξοι, Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι). Επίσης διευκρίνισε ότι το τεκμήριο είναι μαχητό με διευρυμένες πρόνοιες.

Τέλος, ο κ. Γκίκας έκανε αναφορά στη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη και αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

Ο κ. Γκίκας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως το σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειώσει την φοροδιαφυγή, να επιφέρει φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη και να επιστρέψει με θετικό τρόπο στην κοινωνία τους πρόσθετους πόρους που θα διασφαλισθούν.

ΦΩΤΟ@ΣΤ. ΓΚΙΚΑΣ