Δήλωση Γκίκα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
"Τα άτομα με Αναπηρία σήμερα πρέπει να είναι ισότιμοι πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, να έχουν προσβασιμότητα παντού και η Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους, καθώς και στις οικογένειές τους"
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΤ. ΓΚΙΚΑΣ). Με αφορμή την σημερινή Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Τα άτομα με Αναπηρία σήμερα πρέπει να είναι ισότιμοι πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, να έχουν προσβασιμότητα παντού και η Πολιτεία να στέκεται δίπλα τους, καθώς και στις οικογένειές τους.
Η Κυβέρνησή μας και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει έμπρακτα τα τελευταία χρόνια την αλληλεγγύη και τον σεβασμό του προς τα Άτομα με Αναπηρία. Με σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων και αποφάσεων η Κυβέρνησή μας έχει βοηθήσει ουσιαστικά το Αναπηρικό Κίνημα και έχει αποδείξει την κοινωνική ευαισθησία της προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Παρακάτω αναφέρω ακροθιγώς κάποια - σημαντικά θεωρώ – μέτρα που ελήφθησαν για τους συμπολίτες μας με αναπηρία:
Θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Αυξήθηκαν κατά 8% αναπηρικά επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και επιδόματα του e-ΕΦΚΑ.
Τέθηκαν σε λειτουργία τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας - Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας», καθώς και η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία.
Τρέχουν νέα προγράμματα απασχόλησης χιλιάδων ΑμεΑ με επιδότηση του μισθού και των εισφορών τους.
Ιδρύθηκε Σχολή Ψηφιακής Κατάρτισης ατόμων με προβλήματα αυτισμού.
Θεσμοθετήθηκε η εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» στο σπίτι για άτομα με αναπηρία, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς υποχρέωση επανεξέτασης.
Προσλαμβάνονται στο Δημόσιο άτομα ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων ΑμεΑ και οι συγγενείς τους.
Εκπονήθηκαν Προγράμματα Οικονομικής Ενίσχυσης για χιλιάδες δικαιούχους ΑμεΑ.
Έγιναν δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμεΑ περισσότερα παιδιά από ποτέ.
Υλοποιείται το ετήσιο κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑμεΑ από 10 έως 50 ετών, με το αναλογούν συνοδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.
Μετασχηματίστηκαν οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας για ΑμεΑ σε «Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» ανά Περιφέρεια που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής και ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες), χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους.
Διευκολύνεται στην πράξη η προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία, με ένα απλό σκανάρισμα της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας τους, έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς να απαιτείται έκδοση εισιτηρίου. Μέχρι το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.
Αναμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο εκπαίδευσης και εξέτασης για τη χορήγηση άδειας οδήγησης σε άτομα με αναπηρία με τον ν.4850/2021 «Οδηγώντας με ασφάλεια».
Πάνω από 250 παραλίες της χώρας έγιναν προσβάσιμες σε όλους και βεβαίως σε ΑμεΑ.
Και φυσικά δεν θα σταματήσουμε εδώ. Αποτελεί συνταγματική επιταγή η ισότητα των πολιτών και χρέος της Πολιτείας η κοινωνική συμπερίληψη των ΑμεΑ.»
ΦΩΤΟ@ ΣΤ ΓΚΙΚΑΣ