Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: «Επιμένουμε, απολύτως εξωθεσμική η παρέμβαση Γκίκα για το Αχίλλειο»

Αχίλλειο
31 Οκτωβρίου 2023 / 18:45

«Αρμόδιοι για να ενημερώσουν τον κερκυραϊκό λαό για τις δυσμενέστατες εξελίξεις δεν είναι ο τοπικός βουλευτής, αλλά οι φορείς του έργου και η περίφημη Ομάδα Παρακολούθησης»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ). Στην ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ Στέφανου Γκίκα περί «μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» απαντά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σκανδαλώδεις πτυχές στο έργο του Αχιλλείου: 

«Για την αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα διατέθηκαν 12.950.000 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Χρήματα του ελληνικού λαού τα οποία πρέπει να γνωρίζει που δαπανώνται με απόλυτη διαφάνεια. Παράλληλα το Αχίλλειο είναι ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία στην Ελλάδα, το τρίτο στην προτίμηση των τουριστών, απολύτως πολύτιμο για τον πολιτισμό και την τουριστική οικονομία.

Φυσικά και δεν θα πάρουμε την άδεια του κ. Γκίκα για να επισκεφθούμε το Αχίλλειο και να διαπιστώσουμε σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται από πλευράς εργασιών, ποια είναι η σημερινή του κατάσταση από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η δυσμενής εξέλιξη της επικείμενης αποχώρησης του εργολάβου.

Επιμένουμε σθεναρά ότι η παρέμβαση του κ. Γκίκα ήταν απολύτως εξωθεσμική κι ας καμώνεται πως δεν το καταλαβαίνει. Γνωρίζει ότι αρμόδιοι για να ενημερώσουν τον κερκυραϊκό λαό για τις δυσμενέστατες εξελίξεις δεν είναι ο τοπικός βουλευτής, αλλά οι φορείς του έργου και όσοι στελεχώνουν την περίφημη Ομάδα Παρακολούθησης. Ούτε κουβέντα. Ούτε μια ανακοίνωση μέχρι στιγμής. Τίποτα επίσημο.

Ο κ. Γκίκας εμφανίζεται σε ρόλο καθησυχαστικό να επιμένει ότι το έργο θα συνεχιστεί με επικαιροποιημένες μελέτες, με νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο και με νέα προκήρυξη διαγωνισμού. Γνωρίζει όμως ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όπως:

-Με ποια διαδικασία φεύγει ο εργολάβος από το Αχίλλειο; Υπάρχει μονομερής λύση της σύμβασης; Υπάρχει έκπτωση του εργολάβου; Έχουν ξεκινήσει οι επιμετρήσεις για τις έως τώρα εργασίες που έχουν γίνει; Έχουν παραληφθεί έργα που δεν θα έπρεπε; Τίνος ιδέα ήταν η απομάκρυνση του ασπρόμαυρου δαπέδου στον Κήπο των Μουσών; Έχει παραληφθεί το νέο δάπεδο, το οποίο ήδη παρουσιάζει κακοτεχνίες; Τι έπραξε μέχρι σήμερα η Ομάδα Παρακολούθησης του έργου την οποία έφτιαξε ο Πρωθυπουργός που, κατά δήλωσή του, «παρακολουθεί στενά το έργο»;

Κι άλλα πολλά ερωτήματα, τα οποία μαζί με την εξαίρετη συνάδελφό μου και Τομεάρχη Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα θα θέσουμε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο για να πάρουμε ουσιαστικές απαντήσεις. Υπάρχουν σκανδαλώδεις πτυχές στο έργο του Αχιλλείου για το οποίο θα επιμείνουμε πιεστικά.

Απόλυτα λοιπόν καταλάβαμε την ανακοίνωση του κ. Γκίκα. Απολύτως μας έγινε κατανοητή η προσπάθειά του να καθησυχάσει τον κερκυραϊκό λαό, μια προσπάθεια που μπορεί να προσφέρει εξαίρετες υπηρεσίες στο κόμμα του αλλά όχι στην Κέρκυρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι το Αχίλλειο είναι σε άσχημη κατάσταση, μια κατάσταση που πραγματικά προκαλεί θλίψη και οργή. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτό, σε όλα τα επίπεδα, έχουν ονοματεπώνυμο και θα πρέπει να τους καταλογιστούν οι ευθύνες που τους αναλογούν και το κόστος για λάθη, παραλείψεις και πράξεις που οδήγησαν στην σημερινή ντροπιαστική κι εξόχως ανησυχητική κατάληξη».